Небажана, бо озброєна

26.05.2016

В адміністрації Президента України переконані, що ескалацією конфлікту на Донбасі (яка спостерігається останніми днями) Росія хоче змусити Україну і міжнародних партнерів піти на їхні умови щодо роботи збройної місії в зоні конфлікту.

«У нас за цей рік такої доби не було, щоб стільки хлопців відразу пішло (нагадаємо, що позавчора загинуло семеро захисників України. — Ред.). Але ми припускаємо, що РФ таким чином хоче змусити Україну і міжнародних партнерів піти на їхні умови. І не випадково представник Кремля Пєсков заявив, як повинна працювати міжнародна місія ОБСЄ, яка повинна бути озброєна», — заявив спікер АП iз питань АТО Андрій Лисенко.

Полковник Лисенко зазначає, що робота представників збройної місії ОБСЄ на Донбасі не може бути обмежена лінією фронту, як на цьому напередодні наголошував прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

«Мандат місії ОБСЄ передбачає роботу її представників по всьому району конфлікту. І пан Пєсков не може керувати діями ОБСЄ, йому треба почитати цей мандат», — каже Андрій Лисенко.

Водночас керівництво ОБСЄ внесло пропозиції про направлення поліцейської місії для забезпечення безпеки проведення виборів на Донбасі. Утім, доки тривають консультації щодо збройної поліцейської місії, спостерігачі ОБСЄ не мають можливості повноцінно працювати навіть в умовах нинішнього мандата, який передбачає лише моніторинг.

За словами керівника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, спостерігачі СММ ОБСЄ не в змозі контролювати режим припинення вогню на Донбасі. При цьому генерал армії Муженко додає, що українські вояки «не піддаються на провокації ворога та виконують міжнародні домовленості про припинення вогню, але залишають за собою право на адекватну відповідь».

А ТИМ ЧАСОМ...

Ситуація в зоні проведення АТО залишається складною: позаминулої доби ввечері бойовики спробували прорвати оборону неподалік Новотроїцького. «За підтримки бойових машин піхоти, снайперів, вогню з гранатометів противник перейшов до штурмових дій. Українські воїни відкрили вогонь на враження і знищили ворожу БМП, після чого нападники відступили», — повідомляють у штабі АТО.

Також бойовики продовжують інтенсивно обстрілювати захисників України, які героїчно утримують промзону Авдіївки. При цьому двоє українських військових потрапили у полон на донецькому напрямку. Зараз їх утримують у Донецьку, українська влада та військове командування докладають зусиль для їх звільнення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>