Чемпіонська мораль

25.05.2016

Так уже склалося, що в українському футзалі львівська «Енергія» виконує роль своєрідного «приборкувача» грандів. У 2007 році, році першого їхнього чемпіонства, «енергетикам» удалося перервати домінування донецького «Шахтаря», котрий перед тим упродовж трьох сезонів перебував на вершині вітчизняного міні-футболу. А цьогоріч львівська команда в драматичному фіналі припинила трирічне домінування харківського «Локомотива», повернувши таким чином собі титул найсильнішого футзального колективу України, котрий, до слова, у львів’ян у 2013 році відібрали «залізничники».

Три роки тому своє друге чемпіонство «Енергія» виграла, можна сказати, в тандемі зі своїми земляками з «Тайму», адже той тріумф стався через рік після об’єднання клубів. Нинішня ж звитяга «енергетиків» стоїть уже на абсолютно іншому фундаменті. У 2014 році президент клубу Олександр Стефанків на посаду головного тренера «Енергії» призначив досвідченого футзаліста Максима Павленка, поклавши на граючого тренера непросте завдання з реновації команди.

Аби здобути для «Енергії» третє за ліком чемпіонство, Павленку-тренеру знадобилося два сезони. Торік чемпіонські амбіції львівського колективу у півфіналі погасив майбутній чемпіон — «Локомотив» переконливо виграв серію з рахунком 3:0.

У нинішній першості турнірні шляхи «енергетиків» та «залізничників» — двох найкращих команд регулярного сезону — перехрестилися в фіналі, де для визначення сильнішого довелося грати максимальну кількість поєдинків. Маючи статус переможця «регулярки», на вирішальний поєдинок «золотої серії» тріумфатор попереднього чемпіонату вийшов у ролі господаря ігрового майданчика. Проте перевага свого поля не допомогла команді Ривкіна в процесі захисту чемпіонства.

Основний час доленосного поєдинку завершився внічию, а в овертаймі фортуна посміхнулася гостям зі Львова. Попрощатися з чемпіонською короною «залізничники» цілком могли вже в основний час, але впродовж трьох останніх його хвилин зуміли відіграти відставання у два м’ячі й перевели матч в екстра-тайм. Утім як виявилося, все це лише відтермінувало коронацію нового чемпіона.

«Попри два пропущені голи наприкінці поєдинку, ми зуміли знайти сили та проявити характер. А без цього перемоги не було б. Сьогодні перемогти 14 майстрів спорту могли лише 14 друзів. Братерські стосунки, що існують всередині нашого колективу, допомогли нам у вирішальний момент. Ми перемогли на морально-вольових якостях. Дуже раді, що повернули чемпіонський кубок до Львова», — відзначив граючий головний тренер «Енергії» Максим Павленко.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Екстраліга. Фінал. «Локомотив» — «Енергія» — 3:5 (у дод. час; Д. Сорокін, 18; Валенко, 38, Шотурма, 39 — Грицина, 5, 21, 44; Кузь, 37; Коваль, 49). Рахунок у серії — 2:3.