Зручне пристосування

25.05.2016
Зручне пристосування

Через дощ британець Енді Маррей не зміг вчасно зіграти свій стартовий поєдинок на Відкритому чемпіонаті Франції. (з сайта www.rolandgarros.com.)

Зазвичай кількість повпредів чоловічого та жіночого тенісу України на турнірах «Великого шолома» має відносний паритет, утім на цьогорічному «Ролан Гарросі», в його основній сітці, виник гендерний дисбаланс. У чоловічому «одинаку» фігурує лише Ілля Марченко, тоді як у жінок на старті «основного» розіграшу — одразу чотири наші співвітчизниці. Одній iз них уже навіть вдалося створити сенсацію.

Третя ракетка України Катерина Бондаренко, яка після народження доньки поступово повертається на попередній рівень і в поточному рейтингу WTA перебуває на 65-й позиції, у першому раунді Відкритого чемпіонату Франції несподівано перемогла Роберту Вінчі — сьому «сіяну» тенісисту «РГ»-2016. Попри досить вагомий послужний список, iз недавнього часу 33-річна італійка відома тенісному світу, як особа, котра за підсумками минулого року не дозволила зірковій Серені Уїльямс виграти «Великий шолом». Власне фінал «Ю-Ес оупен»-2015, на шляху до якого Вінчі й перемогла неперевершену Уїльямс-молодшу, залишається наразі найбільшим успіхом італійської спортсменки на турнірах «Гранд шлема». Водночас на ґрунтових кортах Парижа Роберта досягала четвертого кола, однак цього разу її турнірна історії завершилася значно раніше.

«Я давно знаю Роберту Вінчі, вона досить зручний для мене суперник. Грає вона різноманітно, але не настільки, щоб я не могла її протистояти. Важливо було зіграти стабільно, уникнути необґрунтованих помилок та не робити моїй опонентці подарунків», — зазначила Бондаренко. Із лідером італійського тенісу третя ракетка України розібралася за 59 хвилин, дозволивши тій виграти лише чотири гейми — 6:1, 6:3. Примітно, що в основній сітці «РГ» Катя зіграла вперше з 2012-го року. При цьому на своїх двох попередніх ґрунтових «шлемах» далі першого кола вона не проходила.

Не таким райдужним видався стартовий раунд «Ролан Гарросу» для двох інших українок. Друга за силою тенісистка нашої країни Леся Цуренко не знайшла аргументів проти француженки Каролін Гарсії — 3:6, 5:7. «Перебуваю в хорошій формі, але, на жаль, мене переслідують травми», — знайшла пояснення своїй невдачі киянка. Утім слід зауважити, що за всю історію своїх виступів у Парижі Леся жодного разу не долала стартовий бар’єр змагань.

Аналогічна ситуація з паризькою статистикою й в одеситки Марини Заневської, яка на своєму другому «РГ» знову не змогла пройти далі першого кола основного раунду. Утім, перш ніж поступитися Анніці Бек із Німеччини (1:6, 2:6), Марина вдало подолала сито кваліфікації, у фіналі якої здолала словачку Крістіну Кучову.

Для четвертої українки, що представляє Україну в «основі» «Ролан Гарросу»-2016, — Еліни Світоліної — турнірний шлях мав розпочатися вчора. Щоправда, у перші дні змагань тенісистам у Парижі неабияк докучають дощі, тож не виключено що, як і в перші два дні, організатори були змушені знову вносити корективи до розкладу матчів. Також учора готувався зіграти свій стартовий поєдинок єдиний представник українського чоловічого тенісу на цьогорічному «РГ» Ілля Марченко. Додамо, що найсильніший вітчизняний тенісист України — Олександр Долгополов — паризький «гранд слем» пропускає через травму, а ветеран нашого тенісу Сергій Стаховський, який усе ще перебуває в пошуках своєї гри, свої виступи в Парижі завершив на стадії другого кола кваліфікації, де програв Марселю Ільхану з Туреччини — 4:6, 4:6.