НОВИНИ ПЛЮС

25.05.2016

Довга дорога додому

До кінця травня з’являться позитивні новини щодо повернення на батьківщину полонених y Росії українців. Переговорна група в Мінську активно працює над звільненням Надії Савченко, Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва. Якщо двоє останніх уже оформили всі необхідні документи для повернення в Україну, то, за неофіційною інформацією, юристи y справі військової льотчиці готують документи для її обміну на ув’язнених Києвом ГРУшників Олександра Алєксандрова ат Євгена Єрофєєва.

Тим часом адвокат українки Микола Полозов розвінчує обіцянку Петра Порошенка повернути його підзахисну додому до кінця травня, адже російське Міністерство юстиції досі не передало українському відомству необхідний пакет документів для цього повернення. «Кремлю в цих переговорах довіряти не можна. Путін зацікавлений у тому, щоб підставити Президента України і тим самим девальвувати всі ті заяви, які робив Порошенко. Сподіваюся, що все буде добре, але хотілося б побачити якісь реальні дії, реальні кроки, а не тільки слова», — коментує адвокат.

Російське «кривосуддя»

У Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала Станіслава Клиха та Миколу Карп’юка винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час чеченської війни взимку 1994 —1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів. Серед потерпілих у справі — родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карп’юка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка — засудженого на 24 роки Олександра Малофєєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Учора почалося обговорення обвинувального вердикту присяжних щодо українців. Сторона обвинувачення просить засудити Миколу Карп’юка і Станіслава Клиха до 22,5 року суворого режиму і 22 років ув’язнення відповідно. Захист наполягає на знятті звинувачення в убивстві російських військових за терміном давності й «боротися за кожен рік для своїх підзахисних».

Допомога армії

Збройні сили України поповнилися новими бойовими машинами, бронетранспортерами, радіолокаційними системами, стрілецькою зброєю та боєприпасами. Відповідно до оборонного замовлення для армії було закуплено сiм модернізованих бойових машин піхоти, 16 бронетранспортерів, 10 броньованих медичних машин, близько 70 радіолокаційних систем, близько 2600 одиниць стрілецької зброї і тактичних ножів, понад 70 мінометів та 58 тисяч одиниць інших боєприпасів. За словами речниці Міноборони Оксани Гаврилюк, вiд початку року на озброєння української армії прийнято вже шiсть зразків озброєння та військової техніки та укладено 102 контракти та угоди на суму понад 3 млрд. гривень.

Не забули y профільному міністерстві й про Військово-Морські сили. До 2020 року планують побудувати близько 30 бойових кораблів і катерів. Крім того, триває розробка нового патрульного літака Ан-148мп, який орієнтовно надійде на озброєння у 2019-му.

Забракували — ставай контрактником

Звільненим iз роботи співробітникам МВС, Державної фіскальної служби та прокуратури служба зайнятості пропонує йти до армії. За словами виконувача обов’язків голови Державної служби зайнятості Сергія Кравченка, контрактна служба в армії — одна з найпривабливіших з економічної точки зору професій, на яку слід звернути увагу безробітним правоохоронцям. «У цьому році службу зайнятості повідомили про вивільнення 25 тисяч працівників МВС та понад 21,5 тисячi податківців. Минулого року також було повідомлено про вивільнення понад 5 тисяч прокурорів. Де всім цим людям шукати роботу? Ми абсолютно переконані, що найбільш цікавою та високооплачуваною роботою для них буде служба за контрактом у Збройних силах України»,— коментує Кравченко.

Наразі на обліку перебувають близько 5200 правоохоронців: понад 3200 колишніх співробітників МВС, близько 1300 податківців та 700 прокурорів.

Заробити на декомунізації

Менше тижня пройшло з моменту перейменування Дніпропетровська на Дніпро. Попри те, що офіційно наказ про перейменування ще не підписаний, комунальні служби почали демонтовувати декоративну стелу на в’їзді y місто з боку Запоріжжя. Такі дії працівники комунальних служб пояснюють тим, що місцеві активісти неодноразова намагалися самостійно знести всю стелу. Після вмовлянь комунальників та обіцянок самостійно прибрати зайві літери, активісти від своїх намірів відмовилися. Тим часом демонтовані дев’ять металевих лiтер «Петровськ» планують продати на аукціоні. Вилучені з їх продажу кошти підуть на потреби міста.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>