Ідіть ви в баню!

17.05.2016
Ідіть ви в баню!

Сауна — це не тільки приємно, а й дуже корисно. (з сайта bantikov.ru.)

«Гімнастика» для судин і масаж віником

Традиція відвідувати баню і сауну має давню історію, і багатьом вона припала до душі. Окрім того, що перебування в таких закладах — приємний елемент дозвілля, це ще й добрий оздоровчий, лікувальний засіб.

Наприклад, парова баня є дієвою профілактикою багатьох захворювань, зокрема тих, що стосуються обміну речовин. Одна з основних переваг жару в тому, що він покращує, стимулює і тонізує діяльність усього організму, підвищує тонус нервової і м’язової системи, сприятливо впливає на серцево-судинну і кістково-м’язову систему, покращує загальне самопочуття, очищує легені. Лікувальний жар добре позначається на діяльності центральної і периферійної нервової системи, а отже — на психіці людини.

Лікарі кажуть, що двох-трьох заходів у парову кімнату тривалістю 8-10 хвилин цілком достатньо для терапевтичного ефекту. Під час першого заходу тіло добре прогрівається — шкіра червоніє і виступає піт, під час наступних відвідин доцільно використовувати віник або інші елементи масажу. У перервах між заходами у парильню можна прийняти прохолодний душ, зануритися в басейн. Для відновлення водного балансу і мінеральних речовин добре випити чаю, соку чи квасу — у помірній кількості. А вся банна процедура не повинна займати понад дві години, застерігають лікарі. Наприкінці бажано прийняти контрастний душ. Чергування теплої і прохолодної води освіжає, бадьорить і є доброю гімнастикою для судин, які почергово розширюються і звужуються.

Майте на увазі, що новачкам достатньо одного заходу в парову кімнату не більш як на 4 хвилини, а загальне перебування в бані — 18-20 хвилин. Таким відвідувачам особливо важливо дотримуватися принципів поступовості і послідовності.

Обережно з «легкою парою»

Перевага сухої бані (фінської сауни) перед паровою в тому, що в ній створюється більш висока температура, а відносна вологість незначна. Хоча у сауни є і мінуси: відсутній рух повітря, він застоюється, і в приміщенні нагромаджується вуглекислота, концентрація якої в багато разів перевищує норму.

Сауна позитивно впливає на всі функціональні системи людського організму, стверджують лікарі. І водночас застерігають: перед тим як приймати процедуру, важливо порадитися з фахівцем.

— У сауні в кілька разів збільшується навантаження на всі органи і системи організму, — пояснює столичний лікар-терапевт Володимир Науменко. — Насамперед активізується серцева діяльність. Під час перших десяти хвилин у людини з’являється прискорене серцебиття, змінюється тиск. Тож людям із серцево-судинними захворюваннями раджу проходити цю процедуру вкрай обережно.

А ось здоровим людям похід у сауну — добра нагода зміцнити свою серцево-судинну систему, каже лікар. Пояснює це тим, що дихання у сауні стає частішим, глибшим, зростає життєва ємність легень, тож збільшується кількість повітря, що надходить у легені при одному вдиху. Суха пара позитивно діє на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, сприяє відходженню мокротиння. Тому лікарі рекомендують сауну при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, застуді. Це добрий засіб зміцнити імунітет. Сауна здатна відновити тонус м’язів, допомагає при захворюваннях опорно-рухового апарату, радикуліті, остеохондрозі.

Водночас лікар радить не забувати, що у сауні організм втрачає багато рідини. Через десять хвилин після паріння знижується фільтрація нирками сечі: активно свою роботу вони відновлюють тільки через 5-6 годин після процедури. Тому людям із хронічними захворюваннями нирок відвідувати сауну слід обережно і тільки після рекомендації медика. Так само обережними у кімнаті з «легкою парою» мають бути люди з хронічними судинними захворюваннями, особливо гіпертоніки.

Ніяких суперечок і розмов!

Сучасні сауни працюють і на дров’яних, і на електричних печах. Особливо популярні останні — довше нагріваються, відтак і тіло людини в ній розігрівається довше. У сауні рідко піддають пари та використовують віники. Парити віниками повинен фахівець і за особливих умов: слід знизити температуру, віники нагрівати в гарячій воді, струшувати і тільки потім робити масаж. Якщо братися за віники при високій температурі, на тілі можуть залишитися опіки.

З допомогою сауни маєте змогу отримати антистресову терапію, ефект фітнесу і спа-процедур. Такі процедури покращують видільну, захисну і дихальну функції шкіри. Після паріння шкіра стає оксамитовою. В сауні корисно проводити масажі, різні косметичні процедури, зокрема пілінги. «Сауна добре очищає організм від шлаків, допомагає знижувати вагу тіла, — зауважує Володимир Науменко. — Недавно бачив поради, як схуднути в сауні: мовляв, треба частіше заходити до парильні, але зменшувати тривалість перебування там. Але я б не радив зловживати такою властивістю сауни. Різка втрата ваги негативно позначається на здоров’ї, може призвести до порушення обміну речовин».

Лікар також застерігає: перед сауною краще не вживати їжу та спиртне.

— Перед заходом у парильню потрібно сполоснутися, але без мила, оскільки воно змиває зі шкіри той шар жиру, що захищає її від негативного впливу високої температури та сухої пари. Після споліскування висушіться рушником і лише потім заходьте.

До речі, перед сауною лікарі не радять мити голову і взагалі мочити волосся, натомість бажано вдягати спеціальну шапочку, щоб уберегти голову від теплового удару. Волосся в сауні краще не розчісувати, бо можна пошкодити його.

— У парильні не розмовляйте, не сперечайтеся. Розслабтеся, намагайтеся забути проблеми, — додає лікар. — Лише так отримаєте повний ефект від процедури, знімете стрес, наберетеся нових сил і емоцій.

Відвідувати сауну можна не частіше двох разів на тиждень. Аби досягти результатів (зміцнити здоров’я, удосконалити тіло), бажано ходити до сауни регулярно — один раз на тиждень або хоча б на місяць.

ДО РЕЧІ

Протипоказання до відвідування сауни:

— Усі захворювання в гострій, активній стадії.

— Гострі запалення нирок.

— Епілепсія, туберкульоз легень, онкопатологія, високий тиск, стенокардія високого ступеня.

 

НАРОДНІ ПОРАДИ

Багато хто трактує баню і сауну як один із способів знизити зайву вагу.

У народній медицині існує багато способів скинути надмірні кілограми з допомогою лікувальної «легкої пари». Наприклад, такі:

— 3 столові ложки меду посолити дрібною сіллю і перемішати. Перед банею ще сухе тіло натирають цією сумішшю, як вазеліном. Потім розігріваються у паровій кімнаті. Починається рясне потовиділення, яке триває і після банної процедури. Вийшовши з парильні, треба загорнутися в лляне простирадло. Відпочивши, помитися. Але з бані слід виходити тільки після того, як остаточно висохнете.

— Тим, хто хоче скинути зайву вагу, перед паровою кімнатою рекомендують прийняти теплий душ і зробити гарячу ванну для ніг (на 5-7 хвилин). У парильню можна заходити 3-4 рази по 5 хвилин, з температурою на верхній полиці до 100°C. Паритися слід на середній полиці, лежачи зі злегка піднятими ногами. Перерва між заходами має бути не менше 10 хвилин. Під час другого заходу обов’язково зробити віником масаж, після чого слід відпочити, загорнувшись у простирадло.

— Якщо хочете, аби скинуті в сауні чи бані кілограми не повернулися, взагалі нічого не їжте в лазні.

— Зниження маси тіла найбільш ефективне в поєднанні з масажем. Масаж проводять перед потогінними процедурами. Масажують м’язи спини і ніг, а також ділянки найбільшого відкладення жиру.

 

ВАЖЛИВО!

— Під час першого заходу в сауну паритися можна не більше 10 хвилин. Якщо почуваєтеся зле — відразу виходьте. Зазвичай роблять три заходи.

— Перебувати в кімнаті з парою лікарі рекомендують 10-15 хвилин.

— Під час першого заходу лягайте на найнижчу полицю. Із кожним заходом піднімайтеся на одну поличку вище.

— На полиці в парильні потрібно лежати, а не сидіти, важливо, аби пара діяла на всю поверхню тіла рівномірно.

— Не вставайте з полиці різко. Піднімайтеся потихеньку, посидьте кілька секунд, тільки потім вставайте.

— Після заходу в сауну має бути прохолодний душ або басейн. Але пам’ятайте: різкі коливання температур можуть спазмувати судини…

— Період відпочинку між заходами має тривати довше за самі заходи. У цей час можна зробити масаж, різні процедури.