Домінаторський акорд

17.05.2016
Домінаторський акорд

Українські синхроністки завершили ЧЄ-2016 виграшем чемпіонського титулу в групових вправах. (з сайта euroaquatics2016.london.)

Лише у двох із дев’яти видів, що входили до змагальної програми чемпіонату Європи, українська збірна з синхронного плавання не потрапила на п’єдестал пошани. Безмедальною для команди Світлани Саїдової стала відносно нова дисципліна — змагання змішаних пар. Так вийшло, що і в довільній, і в технічній програмі харківський мікст у складі Катери Резнік та Антона Тимофєєва посів останнє місце. Водночас в інших видах українські синхроністки шість разів здобували «срібло», а одного разу навіть піднялися на найвищу сходинку п’єдесталу.

За відсутності у групових змаганнях фавориток турніру — російських грацій — «синьо-жовті» (Лоліта Ананасова, Ганна Волошина, Дарина Юшко, Олена Гречихіна, Анастасія Савчук, Ксенія Сидоренко, Олександра Сабана та Катерина Садурська) змогли розбавити свій вражаючий срібний доробок «золотом». Завдяки цьому тріумфу наші дівчата виграти загальний залік спеціальної премії Європейської ліги плавання, випередивши самих росіянок. При цьому лідер української команди — Ганна Волошина — зібрала в лондонському «Акватік-центрі» найбільший медальний доробок поміж усіх учасниць євротурніру, доклавшись до всіх без винятку виграних нашими граціями континентальних медалей.

Не так багато холостих спроб під дахом олімпійської арени зробили й вітчизняні стрибуни з трампліна у воду. Підопічні Тамари Токмачової вкотре підтвердили статус однієї з найсильніших збірних Старого світу, посівши в загальному заліку змагань третє місце. Загалом, у Лондоні українські водні акробати виграли вісім із 13 можливих нагород — три «золота», два «срібла» та три «бронзи». А домінатором в українській команді стрибунів за кількістю успішних стартів стала досвідчена киянка Юлія Прокопчук. В активі 29-річної вихованки Андрія Руденка сольна перемога на вишці та не менш переконливий тріумф на аналогічній висоті в змішаному синхроні з Максимом Долговим. Першу ж свою відзнаку ЧЄ-2016 Прокопчук взяла в парі з Олександром Горшковозовим, здобувши «срібло» в командному турнірі.

Нагадаємо, що третє континентальне «золото» в українську скарбничку поклав неперевершений Ілля Кваша, котрий на своєму улюбленому «метрі» оформив шостий титул чемпіона Європи. А от Юлії Прокопчук, до речі, лондонський ЧЄ приніс третє в кар’єрі європейське «золото».

Власне на «метрі» медальна епопея Кваші не завершилася. Учень Тетяни Мар’янко ще двічі — самостійно та в тандемі з Горшковозовим — відвойовував «бронзу» на триметровому трампліні. Проявив себе напарник Кваші ще й на вишці, де разом iз Долговим зібрав третю суму балів. Відзначимо й сенсаційний виступ новачків збірної — юних Ганни Красношлик та Влади Таценко, які на своєму другому ЧЄ виграли «срібло» у синхронних стрибках iз платформи.