Судова колія для активістів

06.05.2016
Судова колія для активістів

Михайло Сіранчук.

Декілька місяців не могло розпочатися слухання у справі чергового вінницького активіста Михайла Сіранчука, одного з трьох підозрюваних «в організації масових заворушень» 6 грудня 2014 року біля обласної держадміністрації, коли майданівці намагалися відстояти свого представника в керуючому кріслі облради Сергія Свитка. Суди, починаючи з минулого року, постійно переносили з різних причин. Як відомо, першому засудженому активісту Хорту дали 4,5 року ув’язнення. Апеляційний розгляд справи припав на травень.

Не думається, що активісту Сіранчуку суд готує вирок, подібний до того, що отримав Хорт. Адже рухівцю Сіранчуку принаймні не обмежили волю в СІЗО. Однак після першого повноцінного судового засідання закрались недобрі сумніви.

На суд адвокати Михайла Сіранчука підготували клопотання про повернення обвинувального акта на доопрацювання в прокуратуру, оскільки він, на думку захисників, має безліч порушень. На службове підроблення, порушення прав на захист та інші серйозні огріхи обвинувачення вказав адвокат Сергій Клінчиков.

Інший захисник Михайла Сіранчука — адвокат Палій — додав вісім пунктів доказу нікчемності обвинувального акта. Загалом адвокати нарахували 13 фактів порушень, що дало їм підстави назвати документ обвинувачення сфальшованим.

Після перерви, взятої для винесення рішення, суддя Калиняк — чомусь тремтячим голосом — зачитав, що обвинувальний акт відповідає вимогам чинного законодавства, й оголосив дату наступного судового засідання. Повний зал активістів вибухнув вигуками «ганьба!».

Майданівець Сіранчук, котрий був абсолютно впевнений у тому, що акт повернуть на доопрацювання, духом не занепав. «Я не збираюся зменшувати обертів, — каже активіст, — і все, що відбувається наразі в замовній судово-правоохоронній системі, це — авгієві стайні, їх потрібно чистити. І хто, якщо не ми?».