Майстерності цвітень

28.04.2016
Майстерності цвітень

Філософське осмислення буття — у художньому текстилі та малярстві талановитої художниці. (надане організаторами виставки.)

Свято весни розпочинається зовсім не з пролiсків, несподіваної закоханості або сонячних зайчиків: радість відродження та оновлення зароджується десь у внутрішньому світі людини, яка глибоко всередині виношує дивні творчі промені і нарешті створює чудо — неординарний витвір мистецтва, здатний здивувати та порадувати глядача. «Сонячні промені», «Весняні заграви» та «Ранкова пісня» яскравим веселковим сяйвом освітять відвідувачiв столичної галереї AVS-art, де до 7-го травня можна побачити кращі витвори з унікального авторського текстилю, а також малярство відомої в Україні та за кордоном художниці декоративного мистецтва, кандидата мистецтвознавства і доцента Лесі Майданець.

Всебічно обдарована мисткиня походить iз відомої в художньому світі родини, адже пані Леся є онукою відомого майстра монументально-декоративного мистецтва Олександра Саєнка. Гідна спадкоємниця творчої династії закінчила Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва і, продовжуючи родинну традицію, присвятила себе декоративному мистецтву. Всі її витвори збагачені надзвичайно тонким естетичном смаком та суто жіночим теплом Берегині. За тематикою більшість робіт пані Лесі зверненi до наших першоджерел, адже мисткиня черпає натхнення із витоків слов’янської культури. Теми Трипілля, прадавньої язицької символiки, мистецтва Київської Русі є надзвичайно цікавими для мисткині, але вона надає давнім сакральним мотивам більш сучасне, модерне тлумачення.

«Моя Україна» — чудовий твір, створений у технiці ручного ткання з вовни, наочно демонструє глядачам, який великий вплив мають на нас прадавні символи, які генетично закодовані в нашій свідомості. Леся надзвичайно тонко і навіть зворушливо відтворює майже дитячі фігурки: пташки, оленя, хатки та кобзаря, і сердце глядача миттєво озивається на «своє,рідне». Яскрава «Цвітень» народилася внаслідок особливої, притаманної художниці чутливості до вишуканої гри різноманітних кольорових сполучень, звідки виникла і назва виставки.

«Я вірю у вічне, неповторне, сповнене яскравих барв мистецтво, — каже художниця. — Ця віра не зраджує мене, надає нових імпульсів до пізнання, осмислення буття, духовної творчості. Мене завжди хвилювали знаки, символи, орнаменти, образи, що народжувалися на нашій українській, слов’янській, землі. Я намагалася вивчити та осмислити їх, дати їм нове життя —моє бачення. Мені близькі такі структури, як дерево, життя сонце, птах, знаки Всесвіту, християнські образи. Я хочу показати життя народу в його вселенській багатоманітності — мене захоплює магія кольору, пластика лінії i форми, композиційна ритміка. Найбільше працюю в техніках ручного ткацтва та малярства на тканині, а також живопису: олія, акрил, темпера, гуаш на склі та папері. Завдяки цим технікам втілюю свої творчі ідеї».

Кураторка виставки Алла Маричевська вважає, що художній текстиль та малярство Лесі Майданець є філософським осмисленням буття, цю інтерпретацію Вічності вже оцінили глядачі на багатьох виставках у галереях Парижа, Ерфурта та Магдебурга, Афінах та в галереях США.

«Цвітень» — це слово чи не найкраще передає настроєвість робіт Лесі Майданець, — каже Алла Маричевська, — це вияв душевного піднесення, молодості, це вияв артистичного духу, світлоносність простору та своєрідне проростання квітня місяця». Тож глядачам варто прийти на виставку, побачити Весну Душі та Свято від талановитої художниці, яка багато років бере участь у всеукраїнських та міжнародних художніх виставках, є членом Європейської текстильної асоціації, а також нагороджена орденом Святої Варвари за благодійну роботу з глухонімими дітьми.