Таке смачне — не скажеш, що пісне

20.04.2016
Таке смачне — не скажеш, що пісне

Фрикадельки з печериць.

А хто сказав, що пісне має бути несмачним? Інколи це така смакота, що і після посту не приїдається. Навіть приживається. Ось спробуйте капусняк із грибами — і тримайте язик за зубами! Бо сказати, що такий борщ лише для посту — ні в кого язик не повернеться.

Потрібно по 300 г печериць і квашеної капусти, 3 середні картоплини, 3 зубчики часнику, морквина, цибулина, стебло селери, 2,5 літра овочевого бульйону чи води, півтори столової ложки томатної пасти, 2 столові ложки олії, лавровий лист, зелень, мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець за смаком.

Капусту кілька разів промити холодною водою. Печериці порізати пластинками, моркву — соломкою, картоплю — брусочками. У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Потім додати гриби і готувати приблизно 4-5 хвилин. Покласти подрібнений часник , капусту, залити бульйоном і довести до кипіння. Варити приблизно 5 хвилин. Додати картоплю, порізану селеру, томатну пасту і спеції. Довести до кипіння, прикрити кришкою і варити 15 хвилин або до готовності овочів. Дати настоятися приблизно 10 хвилин і подавати із зеленню і грінками з чорного хліба.

А якщо запаслися печерицями, приготуйте з них грибні фрикадельки. Будете приємно здивовані цим кулінарним відкриттям. Потрібно 0, 5 кг печериць, 4 великі картоплини, цибулина, 4 столові ложки олії, 5 столових ложок борошна, сіль, перець, зелень за смаком.

Картоплю зварити в мундирі, почистити, порізати на шматочки. Цибулину порізати і підсмажити на олії. Додати порізані печериці, смажити, поки не випарується вся рідина. Охолоджені гриби і картоплю змішати, посолити, поперчити, додати порізану зелень. З допомогою блендера перетерти масу на пюре. Всипати борошно, добре вимішати. Мокрими руками формувати фрикадельки, опускати в киплячу підсолену воду. Варити 10-15 хвилин. Подавати гарячими з будь-яким гарніром, соусом або сметаною.

І кокосове печиво до чаю — якраз те, що ви хотіли! Скуштуйте, поки піст — ця випічка неначе для нього вигадана. Потрібно 800 г борошна, 250 г кокосової стружки, 250 г цукру, пакетик розпушувача, 150 мл води, 150 мл олії, 15 г ванільного цукру, сіль, 3 столові ложки будь-якого варення або джему.

Змішайте борошно, розпушувач та кокосову стружку. Влийте олію та ретельно вимішайте. У теплій воді розчиніть ванільний та звичайний цукор, сіль. Все змішайте і замісіть тісто, розділіть його на 2 рівні частини і поставте на 20 хв. у холодильник. Одну частину розкачайте у вигляді прямокутника товщиною 0,5 см. Змастіть зверху варенням і потріть другу частину тіста. Пекти при 180 градусах 20 хв. Ще гарячим порізати на квадратики. Печиво таке смачне і кучеряве.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>