Коли падають небесні квіти

20.04.2016
Коли падають небесні квіти

М’ясо можна навчитися дуже смачно готувати.

У православних християн ще триває піст. Але вправні господині вже продумують, чим будуть частувати гостей в день Воскресіння Христового.

«На Великдень на соломі...»

Цитату Кобзаря згадала перед тим як, дасть Бог, от-от дочекаємося свята Пасхи. Була б вона доречною і до минулорічного Великодня, мого особистого. Приїхала я, як і всі в основному, до рідних на Великдень, а вони підготувалися, як в українців прийнято, на славу. Обидві сестри, обидві Валентини — і рідна, і двоюрідна — закололи кабанців, наловили в ставках риби, відтопили сиру, назбирали запашних вершків і напекли-наварили-накоптили стільки, що мої очі відмовилися звужуватися від здивування довгий час. Світлий Великдень усі сіли віншувати на галявині біля ставу, в буквальному значенні на соломі, а імпровізований стіл влаштували на м’якій травичці, щедро уквітчаній рястом, першими списами м’яти і м’якою конюшиною. Що ще треба людині, щоб відчути, що життя насправді вічне, як довів це Син Божий? Вічне в оцій красі, що відновлюється щовесни, у невтомності і щедрості рук людських, які все можуть, усе зуміють. У серцях — які привітають, зігріють, зрозуміють...

Щоправда, мене в цьому застіллі зрозуміли не відразу. Швагер запримітив, що я перший час їм лише кружечки лимонів і при всіх підняв на кпини. Я кажу, що не можу визначитися у вашому килимі наїдків і напоїв, iз чого починати, де ж це видано, щоб так було всього багато і відразу? Мама прийшла на допомогу — мама є мама. І розповiла, що великодні столи українців з давніх-давен були найщедрішими і найбагатшими, бо нема більшого свята, як Воскресіння Господнє. І які б складнощі не переживала людина в певні історичні моменти, вона все одно знаходила можливість зробити святковий стіл особливим. Бо з цим пов’язано і багато прикмет, повір’їв, «та й для душі хочеться, щоб усю в цей день — усі куточки і закуточки її заполонило свято».

Ураз переді мною — уже вишикувалися мисочки-полумисочки і тарілочки з м’ясами, ковбасами, холодцем і всілякими кручениками: дівчата до традиційних страв «приклали» і нових — у господинь рецепти швидко приживаються. (Одна перед іншою вихваляється, подумала я, і це ще більше додало настрою у цей великий день, бо це ж прекрасно, коли господині мають можливість, натхнення і час змагатися саме у своїй кулінарній майстерності). А сонце сипало небесними квітами, як казала бабуся (на Великдень iз неба падають небесні квіти — знайте і ви), з озера віяло справжньою весною, вітер шепотів про надію вічного життя, а мої сестри розказували мені свої секрети — наразі кулінарні.

Не зів’яле, а в’ялене!

Моя рідна сестра Валентина Волошина з села Бараші, що на Житомирщині, вирішила, що я маю навчитися в’ялити м’ясо, чого б це мені не коштувало. Забігаючи наперед, скажу, що з неї хороша вчителька: м’ясо я вже в’ялила — у перервах між Великоднями — і коштувало мені це рівно стільки, скільки коштує на базарі м’ясо, а все інше — суцільне задоволення від серйозного кулінарного експерименту. Нічого там складного не було. Отже, поки до Великодня ще є час, усі охочі встигнуть нав’ялити собі м’ясця — повірте, це дуже смачно і святково. Мої племінниці називають м’ясо «зів’ялим», але дуже його полюбляють.

Потрібно на 1 кг свинини (вирізки) літр води, чотири столові ложки солі та спеції за смаком: перець червоний, перець духмяний, лавровий лист, паприка, коріандр.

Спочатку підготуємо розсіл. Для цього в каструлю виливаємо воду, засипаємо сіль і ставимо на вогонь. Як тільки вода закипить, висипати всі спеції і трави, які заздалегідь приготували. Нехай покипить 3 хвилини — і знімаємо з вогню. Далі розсіл обов’язково використовуємо тільки кімнатної температури. Проціджуємо його через ситечко, щоб відокремити воду від приправ. Сам шматок м’яса обов’язково миємо, краще його промивати в теплій воді, потім ножем обрізаємо жир і плівку.

У ступку кладемо такі спеції: розламаний лавровий лист, перець-горошок, кмин, коріандр і паприку. Розтираємо до однорідного стану. Все це переміщаємо в миску і насипаємо зверху червоний перець і сіль. Далі покладемо м’ясо в каструлю з розсолом так, щоб розсіл повністю покривав м’ясо. Ставимо на три дні в холодильник на засолення. М’ясо потрібно перевертати в розсолі 1-2 рази в день. Розсолу потрібно готувати побільше, щоб м’ясо вільно в ньому плавало.

Коли закінчиться цей час, дістаємо м’ясо з розсолу, обтираємо серветкою (краще кухонним паперовим рушником), викладаємо на похилу поверхню. Потім накриваємо обробною дошкою і зверху ставимо гніт. Даємо стекти зайвій рідині впродовж години. Викладаємо в тарілку і натираємо сумішшю спецій, серед яких обов’язково має бути червоний мелений перець, який має хорошi консервуючi властивостi. Далі на стіл кладемо шматок марлі й викладаємо на нього м’ясо. Загортаємо й укладаємо в чисту миску. Під накритою кришкою в холодному місці або в холодильнику м’ясо має простояти два тижні. Потім витягуємо шматок iз марлі, знову натираємо свіжо приготованою порцією суміші приправ. Далі загортаємо в марлю. Підвішуємо в підготовленому приміщенні, яке обов’язково має провітрюватися. Після закінчення відведеного часу виймаємо з марлі готове м’ясце. Нарізаємо на тонкі скибочки і викладаємо на красиву святкову тарілку.

Але коли ви замаринували шмат м’яса до свят, знайте: одним шматком не відсвяткуєте.

І ще делікатеси

Пропоную ще таке — м’ясо делікатесне — яке готує моя двоюрідна сестра Валентина Волянська із села Симони, що на Житомирщині. Що казати — воно таке ніжне, хрумке, соковите, не повірите — аж солодке. Як ми його тільки не називали. Чорносливове, пивне, масляне — називайте і ви так, як хочете, це не матиме значення, коли ви його покуштуєте. Потрібно 2 кг свинини, 3 столові ложки олії, по 2 столові ложки солі, гірчиці, меду, прованських трав, масла, по 100 г чорносливу, родзинок, кураги, 200 мл пива, а ще — перець, кориця, тертий імбир, паприка і чебрець (беріть усе на смак, відразу вмикайте фантазію).

Змішати сіль і спеції, натерти м’ясо і покласти в холод на 12 годин. Потім обсмажити на пательні до коричневої шкірочки. Змішати мед, гірчицю і чайну ложку пива і обмастити м’ясо. Деко змастити олією, викласти м’ясо, вилити 300 мл пива і пекти 2 години при 200 градусах (годину на одному боці і годину — на іншому). Викласти м’ясо на таріль. Злити рідину від м’яса, додати 200 мл пива, мед, імбир, чорнослив, курагу і родзинки і тушкувати на середньому вогні, доки сухофрукти не будуть м’які. Додати 100 г масла, протушкувати 5 хвилини, вилити на таріль до м’яса. На вигляд — шедевр, а не страва!

Ананаси, мед, кориця — усе знадобиться

Не подумайте, що ці інгредієнти — для пирога. Із ними м’ясо — як кажуть, за вуха не відтягнеш.

Спробуйте, приміром, ананасове м’ясо. М’ясо (свинину чи яловичину) краще спершу обсмажити, додати порізані консервовані ананаси, залити сиропом, можна додати і трохи водички, посолити, поперчити, додати лавровий листок та кілька перчин чорного горошку, вкинути грудочку вершкового масла і поставити тушкувати в розігріту духовку до готовності. Валентина із Симонів (я так розрізняю своїх Валентин) інгредієнти бере на око, але каже, що ні масло, нi ананаси м’яса не зіпсують.

Валентина з Барашів нагадує про те, що на святковому столі має бути грудинка — соковита і рум’яна. Гляньте, як вона «рум’яниться»!

М’ясо помийте і обсушіть паперовим рушником. Змастіть його олією, посипте сіллю, меленим чорним перцем і корицею. Змішайте гірчицю з медом і цією масою змажте грудинку. Перекладіть м’ясо на решітку, під яку поставте деко з водою. Готуйте при 220 градусах приблизно 15 хвилин, потім зменшіть вогонь до 180 градусів і запікайте до готовності з розрахунку 30 хвилин на кожні 450 г плюс ще приблизно 30-35 хвилин. Готовність перевірте, зробивши глибокий надріз тонким ножем: сік повинен бути прозорим. Якщо ви хочете, щоб вийшла хрумка скоринка, то поливайте свинину м’ясним соком.

Готове м’ясо перекладіть на велику тарілку і наріжте на порційні шматочки. Якщо в розрізи перед відправкою в духовку ви покладете пластівці часнику — м’ясо вийде пікантним.

Вдалих вам експериментів на кухні, і нехай все вдасться смачно і святково!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>