Ви дуже зайняті?

20.04.2016
Ви дуже зайняті?

Работа — не вовк. «Втече» — не впіймаєш.

Не помилюся, мабуть, якщо стверджуватиму: чи не кожен працездатний українець певний час через якiсь обставини побував у не дуже приємному статусі безробітного. Як свідчать дані Державної служби статистики України, ситуація на ринку залишається напруженою та супроводжується скороченням попиту на робочу силу. Тож, якщо звернутися до «сухої» статистики, маємо невтішні дані, адже рівень зайнятості населення є вкрай низьким. Найвищий рівень зайнятості спостерігався у м. Києві (62,3%) та Дніпропетровській (61,1%) області, а найнижчий — у Донецькій (50,6%) та Тернопільській (52,1%) областях.

Більше того, зростає кількість працівників, попереджених про заплановане масове звільнення. Зокрема, у січні-лютому 2016 року роботодавці проінформували державну службу зайнятості про заплановане масове вивільнення 83 тис. працівників, що на 24 тис. осіб більше, ніж у відповідному періоді 2015 року.

Незважаючи на уповільнення зростання безробіття, все ж обсяги та рівень безробіття залишаються значними. Рівень безробіття, за методологією МОП (Міжнародної організації праці) становив 9,0%, а серед осіб працездатного віку — 9,4% економічно активного населення (порівняно з 9,6% за підсумками першого півріччя 2015 року). Безумовно, є певний, хоч і повільний, прогрес, адже за підсумками 2014 року рівень безробіття в Україні, згідно з методологією МОП, становив 9,7%.

Серед молоді у віці до 25 років рівень безробіття залишається більш як удвічі вищим, ніж у середньому по країні, — 21,8% економічно активного населення. Серед міських мешканців рівень безробіття становив 8,9%, серед сільських — 9,2%. Серед чоловіків цей показник становив 9,9%, а серед жінок — 8,0%. Найнижчий рівень безробіття спостерігався у Київській (6,3%), Одеській (6,4%) областях та місті Києві — (6,8%), а найвищий у Тернопільській (11,4%), Полтавській (12,0%), Донецькій (13,6%) та Луганській (15,4%) областях.

Попит на працівників скорочується практично в усіх видах економічної діяльності та за основними розділами класифікації професій. Кількість вакансій, про які роботодавці проінформували центри зайнятості, станом на 1 березня 2016 року становила 39 тисяч і у порівнянні з відповідною датою 2015 року, скоротилася на 10%. Зокрема, у Запорізькій, Дніпропетровській областях та м. Києві на 35-48%. Станом на 1 березня 2016 року на одне вільне робоче місце претендували 13 безробітних (на 1 березня 2015 р. — 12 осіб). Зокрема у Черкаській, Луганській та Запорізькій областях — на 1 вакансію претендувало 30-62 особи.

Станом на 1 березня 2016 року кількість безробітних становила 508,2 тис. осіб, з яких отримували допомогу з безробіття 416,7 тис. осіб (середній розмір такої допомоги — 1516 грн., проти 1444 грн. у грудні минулого року). На кожне вільне робоче місце претендують 13 кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства, а серед законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів — конкурс становить 25 осіб на місце, серед технічних службовців — 20 осіб, представників найпростіших професій — 19 осіб, працівників торгівлі та послуг — 14 осіб, фахівців — 13 осіб, робітників з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин — 11 осіб, кваліфікованих робітників з інструментом — 8 осіб.

Вiд початку 2015 року послугами служби зайнятості скористалися 21,1 тис. безробітних iз лав військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, з яких понад 700 осіб мали інвалідність. У Держстаті відзначили, що всі дані наводяться без урахування АР Крим і зони проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

Слід додати, що реальної кількості безробітних ніхто не знає. Адже з тих чи інших причин не всі українці, які «б’ють байдики», стають на облік у центри зайнятості.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>