Півтора мільйона бісеринок

08.04.2016
Півтора мільйона бісеринок

Роман Магоцький і вишита ним рекордно велика мапа України. (надано організаторами.)

Життя Романа Магоцького є прикладом того, як віра, втілена у творчість, допомагає людині вийти за межі поверхового сприйняття буття та знайти більш глибокий, сакральний сенс усіх своїх прагнень та дій. Віддаючи майже весь вільний час вишиванню бісером, Роман створив ікони, які дієво допомогли йому в особистому самоствердженні, надихнули на віддану працю заради високої мети, а також посприяли в лікуванні.

Поштовхом до нового захоплення стало знайомство з майстринею-вишивальницею, але згодом Роман долучився до справи як професіонал і, відчуваючи духовну радість від зображення святих образів, самостійно дізнався про всі технічні особливості техники вишивання. Організатори виставки впевнені, що приклад молодого митця здантий знов привернути увагу суспільства до давньої української традиції — адже вишивка ікон властива тількі нашим майстрам.

«Роман Магоцький — молодий, але вже знаний і поважний майстер iз міста Комарно, що на Львівщині, — розповіла кураторка виставки Ольга Музиченко. — Незважаючи на те, що Роман займається вишивкою бісером лише п’ять років, він уже встиг заслужити повагу серед поціновувачів та майстрів ужиткової вишивки в Україні та за її межами. Його встигли побачити глядачі в багатьох кутках нашої держави, а також за кордоном. Те, що робить пан Магоцький, без сумніву, дуже важливо для популяризації та розвитку бісерного мистецтва України. Сам факт того, що він цим займається, може надихнути багатьох узятися за вишивання. Своїм прикладом він демонструє, що займатись вишивкою бісером — це дуже цікаво!»

Слід додати, що виразність ікон, створених паном Романом, є наслідком не лише високих технічних якостей. Барвистість кольорів, композиційна гармонія, бездоганне володіння технікою вишивки та вдало поєднанні кольори чеського бісеру, звісно, вразять глядачів. Але головним скарбом його ікон є їхня щирість і чистота — розглядуючи ці твори, ми серцем відчуваємо тепло Віри, яка утворює і зігріває все життя навколо. Розповідь Романа про внутрішню радість, яку він завжди відчуває під час роботи, є свідченням того, що справжнє мистецтво здатне додавати людині духовних і фізичних сил: уже п’ять років молодий майстер працює, як він сам каже, «з обіду до самої ніченьки».

Деякі з творів на виставці «Ікона — сенс мого життя» є унікальними, як, наприклад вишита бісером мапа України, що увійшла до «Книги рекордів України». Роману знадобилось майже півтора мільйона бісеринок, і сама історія створення мапи теж цікава. «Ідея виникла давно, але в мене не було коштів придбати необхідні для роботи матеріали — безліч бісеру, ниток, полотно... Згодом один мій товариш написав статтю про те, що я збираюся робити таку мапу, і закликав допомогти. Через деякий час зі мною зв’язався один українець зі Сполучених Штатів і вислав деякі кошти, після чого я і розпочав свою роботу. Художниця Юлія Федів допомагала з наведенням загального контуру, кордонів та декоративних елементів. Створення величезної мапи — такий собі виклик, випробовування на міцність».

Головний акцент експозиції — ікони, адже митець знайомить глядачів iз цікавими інтерпретаціями біблійних сюжетів. Роман приділяє багато уваги святим образам із зображенням Христа, Богородиці, святих, а також сил безтілесних. «Вишивати ікону, обмірковувати її композицію, підбирати градації кольорів — це надзвичайний духовний досвід — каже пан Магоцький. — До того ж мені цікаво досліджувати естетичні можливості ікони, межі можливого вишивки. Я займаюся своєю працею кожного дня, окрім свят».

Відвідати виставку та ознайомитися з шедеврами вишивки бісером — мистецтвом, яке опанував справжній чоловік, сильний духом і вишуканим естетичним смаком, можна безкоштовно до 16 квітня.