Віолончелі з «Три «С»

31.03.2016
Віолончелі з «Три «С»

Мирослав Скорик. (надане «Дель Арте».)

У Національній опері в понеділок відбудеться світова прем’єра Другого концерту для віолончелі з оркестром легендарного Мирослава Скорика у рамках історичного проекту «Три «С»: Скорик — Cильвестров — Станкович». За Концерт №1 пан Мирослав — єдиний в Україні композитор, який пише знакові віолончельні концерти, — був удостоєний Державної премії України імені  Тараса  Шевченка у 1987-му, майже три десятиріччя тому.

Мирослав Скорик — одна з найпомітніших фігур у музичному мистецтві України. Він автор опер, балетів, популярних пісень — першого українського твісту «Не топчіть конвалій» та блюз-танго «Намалюй мені ніч». Зовсім молодим він став композитором «Тіней забутих предків» режисера Сергія Параджанова — стрічки, яка стала культовою й увійшла в число шедеврів світового кінематографа.

Проведення великої за масштабом та резонансної за статусом мистецької акції є важливою подією для популяризації сучасної національної культури на основі кращих взірців творів легендарного композитора України, фундатора сучасної академічної музики, Героя України Мирослава Скорика. У концерті візьмуть участь Академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України (диригент народний артист України Володимир Шейко, солісти Йожеф Ермінь (фортепіано) Олександр Пірієв (віолончель)). Твори видатного українського композитора виконуватимуться разом із всесвітньо відомими творами композиторів ХІХ—ХХ ст., які за характером і творчим почерком наближені до скориківських: музику видатних французьких композиторів-імпресіоністів Клода Дебюссі та Моріса Равеля, американського композитора Джорджа Гершвіна, який ефектно поєднав у своїй творчості високу класику та джаз.

Після Києва концерти Мирослава Скорика проекту «Три «С»: Скорик — Cильвестров — Станкович» заплановані впродовж квітня-червня у Львові, Дніпропетровську, Одесі та Харкові. Найближчий після столиці — 13 травня у Львівській філармонії з Академічним симфонічним оркестром «Inso—Львів». Диригувати буде народний артист Азербайджану Фахраддін Керімов, який грає музику Скорика і пропагує його в себе в країні.