«В режисери я піду...»

31.03.2016

Проект має два напрями — малі театральні постановки (відповідний конкурс отримав назву Small Theater Productions) та постановки в жанрі «мюзикл-оперета-опера-буф» (Musical Art Project).

Захід проходитиме в три етапи. Перший етап — це прийом анкет-заявок та режисерської експлікації (так називається сценарний план, де режисер подає своє бачення майбутньої вистави). Заявки прийматимуть до 15 травня. До конкурсу запрошують молодих режисерів, у тому числі й студентів театральних навчальних закладів, з України та інших держав. На другому етапі, що триватиме до 15 червня, експерти відберуть найкращі заявки, автори яких будуть запрошені до Києва для участі в «театральній лабораторії».

Вирішальний етап Musical Art Project пройде 7-11 вересня 2016 року на базі Київського театру оперети. Як зауважив на прес-конференції, присвяченій старту конкурсу, голова організаційного комітету, художній керівник Національної оперети Богдан Струтинський, конкурсанти отримають унікальну можливість втілити свої режисерські ідеї в конкретну театральну постановку на сцені. На кілька днів у їхньому розпорядженні будуть усі цехи і служби театру оперети, а головне — найкращі творчі сили театральної трупи: солісти, хористи, танцівники, оркестранти. В результаті кожен учасник лабораторії підготує завершену музичну міні-виставу (тривалістю до 30 хвилин). Показ конкурсних вистав проходитиме на сцені театру оперети в присутності експертної ради конкурсу, театральних фахівців, журналістів, глядачів.

Лабораторія в жанрі малих театральних постановок працюватиме від 25-го до 30 жовтня на майданчиках Мистецько-культурного центру імені Козловського, що є окремим підрозділом театру оперети та Київського експериментального театру «Золоті ворота». Член оркомітету, художній керівник театру «Золоті ворота» Стас Жирков на прес-конференції звернув увагу на те, що сьогодні в українських театрах дуже мало вистав, поставлених молодими режисерами. «Якщо з цієї лабораторії вийде одна якісна музична вистава і одна-дві малі драматичні вистави — це вже буде успіхом», — запевнив пан Жирков.

З боку держави підтримку конкурсу здійснює Державна агенція промоції культури України. За словами завідувачки відділом міжнародних зв’язків агенції Олени Іщенко, конкурсом зацікавилися за кордоном: «Так, наші грузинські колеги виступили з пропозицією організувати показ найкращої постановки молодого українського режисера в одному з театрів Грузії. Також відгукнулася українська діаспора, зокрема в конкурсі планують взяти участь молоді режисери з українських театрів, що існують за кордоном».

Ідея належить Ірині Аверіній, керівнику продюсерського центру OpenDoors. Одеситка за народженням, вона тривалий час жила і працювала в Москві. Зокрема, організовувала аналогічні театральні конкурси-лабораторії, переможці яких навіть ставали лауреатами всеросійської премії «Театральна маска». Але після подій 2014 року, коли в Росії розвернулася масштабна антиукраїнська пропаганда, пані Ірина вирішила повернутися до рідного міста й тепер працює на підтримку українського мистецтва. Минулого року OpenDoors уже проводила аналогічний захід в Одесі — але лише в жанрі малих театральних постановок. «Проекти, започатковані цього року, — це вже вища сходинка. Я дуже рада, що знайшла однодумців в Україні. Це шанс для українського театру загалом — нова кров. І можливість для молодих режисерів показати себе. Крім того, гадаю, це буде цікаво і глядачам».