Необтяжені їжею

30.03.2016
Необтяжені їжею

Пісні страви — смачні.

«Справжній піст — це віддалення від себе злого, здержливість язика, стримання себе від гніву, здавлення в собі лихих пожадань, обмови, брехні, кривоприсяги. Бути вільним від тих речей — це справжній піст. І саме в цьому лежить добро посту», — казав святий Василій Великий. «Постом я називаю не тільки стриманість від страв, а й щось більше, — стриманість від гріхів», — це вже слова Івана Золотоустого. Як бачимо, харчування під час чекання Великого Воскресіння — не головний і визначальний постулат, а лише частина того, що має переосмислити і підкоригувати людина, формуючи для себе свою власну місію буття і очищуючи душу в роздумах про вічне життя, про головне в цьому житті, на що спонукає історія Господнього Сина. І якось саме по собі харчування стає необтяжливим, бо хочеться легкості, тому багато хто чекає посту особливо. Церква має свої канони харчування в ці дні, і вони всім відомі: відмовитися від тваринної їжі, олію — в суботу і неділю, рибу — тільки в свята, які припадають на піст. Проте є багато винятків, полегшень, нікому нічого не нав’язується — кожен може визначати для себе, у чому він обмежить свої забаганки у Великий суворий піст.

Намастіть

Що стосується власне харчування, то воно і в піст різноманітне, поживне і корисне. Не варто забувати, що початок весни провокує авітамінози, організм людини виснажений браком сонячного вітаміну Д, тому меню все-таки має включати в себе овочі, фрукти, горіхи, насіння, олію, коріння. А з цього можна наварити-напекти всього, чого душа забажає. Правда, про помірність не варто забувати також: святі отці радять не переїдати, не афішувати особливо, що ви постуєте, намагатися не ходити в гості і не приймати в піст гостей iз великими застіллями, а якщо змушені бути в гостях, то їсти те, що дозволяється в піст, а якщо такого нема — те, що стоїть біля вас найближче, і то — лише трішки.

Паштети і намазки — якраз те, що потрібно для посту. Уявіть собі шматочок свіжого чорного хліба, намащений паштетом з грибів, з усiх можливих овочів чи бобових, притрушений зеленню, спеціями, а ще пір’їнку зеленої цибулі або напівпрозорий кружечок лимона, до цього — запашний компот, кисіль з ягід чи духмяний чай. Ну що ще потрібно, щоб відчути справжній смак?

Щоб приготувати паштет із квасолі з кунжутом, потрібно: склянка квасолі, цибулина, 50 г соняшникової олії, 50 г насіння кунжуту, 2 зубчики часнику, 0,5 чайної ложки солі, половина лимона, лаваш, пісні млинці для налисників, грінки або тости. Квасолю намочити на кілька годин або на ніч, бажано кілька разів змінити воду. Зварити квасолю до м’якості (приблизно півтори години). Цибулю подрібнити та обсмажити на олії, щоб стала прозора, додати до квасолі. Подрібнити блендером, додати змелений у кавомолці кунжут, трохи олії, щоб утворилася густа, але пластична паста, насамкінець — перетертий з сіллю часник і сік половини лимона, усе ретельно вимішати. Паштет намастити на лаваш або налисник, скрутити рулетом і порізати навскоси на скибки або викласти на скибки хліба чи грінки.

Аналогічно готується паштет із квасолі та горіхів. На склянку квасолі потрібно півсклянки горіхів, цибулина, 2 зубчики часнику й улюблені спеції. Квасолю замочити і зварити, подрібнену цибулю підсмажити на олії, усе, включно з горіхами, подрібнити блендером чи на м’ясорубці, перемішати, додати спеції і столову ложку олії. І куштуйте!

Хумус згадував Гомер в «Іліаді»

Шанувальники хумуса — а таких багато — знають про нього все. Навіть те, що про нього згадував Гомер в «Іліаді». Напевне, за те, що ця страва — мегакорисна, бо готується з високоякісного рослинного білка — нута (турецький горох, продається в магазинах і на базарах), містить багато клітковини і фолієвої кислоти.

На 500 г нута потрібно 3-5 столових ложок кунжутної пасти (тахіни) або меленого кунжуту, 2 зубчики часнику, сік лимона, спеції (паприка солодка, кумин чи зіра, коріандр, чорний перець і сіль), петрушка, 7 столових ложок оливкової олії. Почніть iз того, що промийте нут і замочіть його на ніч. А зранку ставте на вогонь, коли закипить — зніміть піну, нещільно прикрийте кришкою і залиште на повільному вогні на годину (воду доливайте, якщо вона википатиме). Відварений нут процідіть (відвар не виливайте, він нам іще знадобиться), знову промийте (з нього мають зійти шкірочки), додайте сік лимона і кунжутну пасту, за бажанням — трохи соєвого соусу для смаку і все подрібніть будь-яким способом: у блендері, товкачиком чи пропустіть масу крізь м’ясорубку.

Якщо не маєте під рукою тахіни — кунжутної пасти, приготуйте її власноруч. Спочатку подрібніть у блендері 3 столові ложки зернят кунжуту, додайте столову ложку олії — і паста готова.

Окремо в невеличкій каструльці розігрійте оливкову олію. Додайте подрібнений часник і кумин (зіру), і як тільки часник почне кипіти, вимикайте вогонь. Виловіть часник і додайте до пасти. Доливайте в паштет оливкову олію, що залишилася, і воду, в якій варився нут, збийте масу ще раз і поставте у холодильник. Або відразу намазуйте на хрумкий хліб, присипайте зеленню і смакуйте.

Ікра

Слово «ікра» мотивує на кулінарні фантазії. Давайте пофантазуємо з грибами — будете дуже задоволені! Щоб приготувати грибну ікру, потрібно 800 г будь-яких свіжих грибів, по дві цибулини і морквини, пучок зелені і спеції.

Цибулю наріжте кубиками, моркву нашаткуйте соломкою, обсмажте овочі на олії. Промийте і наріжте гриби і відправте їх до овочів. Через 15 хвилин зніміть з вогню і подрібніть у блендері або м’ясорубці, залежно від того, яку консистенцію ви хочете отримати. Поверніть ікру на вогонь, додайте спеції, воду, посічену зелень і потримайте на вогні ще хвилин 10. Після цього страва готова, викладіть її в глибоку тарілку і запрошуйте рідних на пригощання.

Котлети з сюрпризом

Не можна «розписуватися» за всіх, але я знаю, що мої близькі ну дуже шанують гречані котлети з грибами. Їм тільки подавай! Подайте і своїм — не пошкодуєте. Потрібно буде: склянка гречаної крупи, 300 г печериць (можна і менше, але з грибами це так смачно!), цибулина, морквина, 100 г чорного хліба, часник, зелень, сіль, спеції.

Відварити гречку і остудити. Гриби обсмажити на олії з цибулею та морквою. З’єднати гречку і обсмажені гриби, додати розмочений хліб, спеції і зелень, перемішати (можна в блендері). Зробити з гречаного фаршу котлетки і обкачати в панірувальних сухарях. Обсмажити на олії.

До котлет можна приготувати соус — пісний «Бешамель»: 50 г пшеничного борошна розвести в невеликій кількості води і просмажити масу з борошна на пательні, поки борошно не змінить колір. У соус додати сіль, мускатний горіх і чайну ложку соку лимона.

Якраз зараз добра нагода розсмакувати ще одні «нетрадиційні» котлети — картопляно-рисові. Відваріть 300 г картоплі і 250 г круглого рису і, поки вони охолонуть, приготуйте цибулину, морквину, почистіть 5 волоських горіхів, спеції, олію для смаження, панірувальні сухарі, а ще, якщо хочете, якусь цікаву начинку (приміром, смажені гриби чи тушковану капусту), хоча котлети смачні і самі по собі. Або із соусом, про який говорилося вище.

Отож відварену картоплю потрібно потовкти. Обсмажити цибулю і морквину на сковороді, сильно не засмажувати, швидше, протушкувати. Горішки змолоти, перекрутити чи просто розім’яти. Змішати картоплю, рис, моркву з цибулею і горішками, добре вимішати (можна ще додати зелені за бажанням), посолити, поперчити. Виходить щільненький фарш, з якого можна вже формувати котлетки і смажити.

Але можна зробити ще різноманітніші і смачніші котлетки, додавши смажені гриби або капусту. Можна їх перекрутити і теж додати у фарш, а можна зробити котлетки-зрази, уклавши начинку в центр і сформувати котлетку. Без фантазії, як бачимо, — ніяк! Потім обкачати у борошні або панірувальних сухарях і обсмажити на сковороді з двох сторін.

На здоров’я!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>