Мрії про мир

30.03.2016

Після завершення війни на Донбасі повинен бути створений міжнародний донорський фонд для відбудови цих територій. Такі плани позавчора озвучив Президент Петро Порошенко під час робочого візиту на Донеччину.

«І одразу ж, як буде встановлено мир, реалізується ще один важливий пункт Мінських домовленостей. Створення величезного донорського фонду, в якому будуть брати участь представники Європейського Союзу, лідери яких чітко взяли на себе це зобов’язання. Наші партнери зі Сполучених Штатів Америки, з усього світу», — сказав глава держави у Краматорську.

За словами Президента України, в рамках процесу відбудови територій будуть відновлюватися і підприємства Донбасу. «Бо на окупованих територіях величезна кількість виробництв або порізана на металолом, або вивезена в Російську Федерацію. Їм байдужа доля людей, де і як вони будуть працювати, їм байдуже, звідки виплачувати пенсії і яким чином утримувати соціальну інфраструктуру», — каже пан Порошенко.

При цьому Верховний Головнокомандувач сподівається, що «російський агресор забереться з окупованих територій, а встановлення миру уможливить проведення місцевих виборів». Мовляв, влада готова провести чесні вибори і співпрацювати з вибором, який зробить український Донбас.

«Ми готові, щоб міжнародний безпековий компонент забезпечив надійне перекриття кордону і передачу його під контроль українських прикордонників. Ми готові відновлювати український суверенітет на окупованому Донбасі», — поділився Петро Олексійович своїми мріями з донеччанами.

От тільки противник України не розділяє такого мрійливого оптимізму глави держави. Саме у понеділок, коли Президент Порошенко відвідував Краматорськ, Слов’янськ та інші міста Донеччини, ворог наростив кількість обстрілів позицій ЗСУ на лінії розмежування до рекордної кількості — до 72. Майже кожен четвертий обстріл призначається для найгарячішої точки фронту — району навколо Авдіївки, де українські вояки продовжують мужньо утримувати позиції. За даними штабу АТО, позаминулої доби поранення отримали шестеро захисників України.

«Ситуація в зоні АТО загострилася. Бойовики фактично ні вдень, ні вночі не припиняють обстріли Авдіївки. Однією з найгарячіших точок також є Світлодарська дуга», — повідомляє речник адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

ДО РЕЧІ

Бойовики утримують у заручниках 40 цивільних громадян України, Росія — 12 українців, серед яких — один представник МВС України, повідомляє радник голови СБУ Юрій Тандіт.

«Окрім цього, якщо хтось потрапляє там (на непідконтрольних Україні територіях. — Ред.) до в’язниці, ми робитимемо все, щоб їх урятувати, навіть якщо ми не можемо їх офіційно такими заручниками вважати, — каже пан Тандіт. — Офіційно заручниками, які незаконно перебувають на території РФ, є 12 осіб. Із них одна — військовослужбовець, і ви її знаєте, це — Надія Савченко, один — представник МВС, я його не називаю, і 10 цивільних».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>