Вітчизна — ось і альфа, і омега!

29.03.2016

Чимало шансів в історії нашої держави, які могли б докорінно змінити долю України — були втрачені та змарновані через історичнi обставини, й відкинули на десятиліття, а то й століття утворення незалежної країни. Згадаймо хоча б історичну «Велику Злуку» 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, коли було оголошено універсал про об’єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну.

Акт Злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх динамічної самоідентифікації, становлення нації. Це був черговий історичний шанс, який через розбрат, непорозуміння, політиканство та амбіції окремі керманичі звели нанівець. Але історію не перепишеш...

Повертаючись у сьогодення, маємо надію на те, що ми, українці, все ж зробили висновки з власних історичних помилок i вкотре не опинимось біля «розбитого корита». Ідею соборної України, згідно з Національною доповіддю «Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі», підтримує 71% населення країни. Зокрема, 87% мешканців західних областей є прихильниками єдиної унітарної України. Водночас 46% населення Донеччини віддають перевагу федеративному устрою.

Про це заявила член президії НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України академік Елла Лібанова під час презентації доповіді у Києві. «На більшості території України, за винятком півдня і, можливо, загалом Донбасу, підконтрольних Україні територій, населення вважає, що Луганська і Донецька області повинні мати статус звичайних областей, без усіляких додаткових повноважень. Певна частина, і це більшість населення півдня і самого Донбасу, вважають, що повинні мати автономію у складі України», — заявила Лібанова.

Проте, як наголосила директор Інституту демографії та соціальних досліджень, ідея федеративного устрою — «не на часі та є руйнівною». Згідно з доповіддю, реалізація цієї ідеї «майже неминуче спричинила б якщо не прямий розпад Української держави на окремі «федеральні князівства», то її перетворення на аморфне об’єднання територій з великим обсягом повноважень щодо юридичної і політичної, зокрема зовнішньополітичної, самостійності». У результаті, це, безперечно, стало б на заваді укріпленню соборності України, її європейській та особливо євроатлантичній інтеграції, переконані автори доповіді.

Нагадаємо, що ідею федералізму настійно «пропонують» Україні маріонеткові керманичі «ДНР» та «ЛНР», котрим «підказують» таке «благо» для українців із Кремля...