Схема «приборкання» патріотів

29.03.2016
Схема «приборкання» патріотів

Юрій Павленко на останньому судовому засіданні.

У той час, як у російському Донецьку путінський режим виніс вирок незламній українці Надії Савченко, в українській Вінниці в міському суді обвинувачення висунуло вимогу засудити до семи років позбавлення волі громадському діячу Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). Хлопця судять фактично за розірваний портрет Президента. Хоча цей факт і вилучили з обвинувального акта.

«Орігамі» зліплено — свідки не потрібні

«Доказів вини «Хорта» взагалі немає, обвинувальний акт змінили і викинули звідти згадку про портрет. Але, насправді, нічого, окрім розірваного портрета, в обвинувачення немає. Розірваний портрет — це факт. Усе інше — просто домисли. Тому в своїх вимогах обвинувачення впадає у крайнощі. Образа першої особи — це, певно, єдина підстава для вимоги такого терміну ув’язнення», — зазначив київський адвокат «Хорта» Олексій Бонюк.

Нагадаємо, Юрія Павленка звинувачують в організації масових акцій протесту з провокаціями 6 грудня 2014 року під Вінницькою облрадою. Тоді групу активістів не впустили на засідання сесії облради, на якій більшість депутатів планувала змістити з посади голови облради представника Євромайдану Сергія Свитка.

Отже, що за «орігамі звинувачень» змайстрували прокурори? Організація натовпу, підбурення, розпалювання масової ворожнечі, насильство над особами, захоплення будівель. При цьому жодних вагомих доказів звинувачення суду не надало. За словами захисту, слідчі дії, як і експертиза, не проводилися, прокурор відмовився від 150 (!) своїх свідків, а суд відмовився допитати свідків захисту взагалі.

Одним із небагатьох свідків на суді був екс-голова облради Сергій Свитко. І взагалі, зі слів адвоката Валерія Палія, «Хорт» уже відсидів майже півтора року, а розглянуто лише десяту частину справи.

«Захоплення будівлі облради як такого не було, оскільки, за свідченнями пана Свитка, було складено список активістів, бажаючих потрапити на сесію. Заворушень також не було, оскільки за фактом відбувалася акція протесту проти реваншу «регіоналів» в облраді. Юра нічим не кидався у міліціонерів. У нього не було ні петард, ні гранат, ні атомних бомб... Що ви там ще йому приписали? На двадцятигодинному відео цих подій ви вказуєте на якусь руку, яка нібито щось кидає в міліціонерів. А де докази, що це рука Юри? Наш підзахисний каже, що це «рука Москви»... На відео є лише кадри розривання Юрою портрета Президента та нецензурне висловлювання на його адресу. То за це ви його судите?» — запитував і водночас роз’яснював адвокат Олексій Бонюк.

Адвокат здивований, що прокурору не «сподобалося» виголошення Юрою промов щодо відставки керівництва Вінницької ОДА та УМВС, а також заклик хлопця «Вінниця, вставай!». «А де в цих промовах ви бачите підбурювання до масових заворушень? «Вінниця, вставай!» — це заклик до пробудження громадської свідомості. Щодо вимоги відставки як громадянин демократичної країни він має право на таку позицію. В обвинувачення повністю відсутні докази організації та участі Юрія Павленка у масових заворушеннях під Вінницькою облрадою», — стверджує пан Бонюк.

Не мовчімо, щоб не перестукуватись

Інший захисник Павленка Валерій Палій обурюється з іншого приводу: «Прокурори наполягають на пошкодженні майна облради. Чому ж не було вжито заходів для відшкодування завданої шкоди? Це по-перше. А по-друге: пошкодження майна — це не склад злочину! Знищення держмайна — так, а пошкодження — що це? Ви навіть не можете правильно скласти обвинувачення. Для вас це складно, адже для цього треба знати основи права. Також ви говорите про потерпілих від Юри правоохоронців. Їх немає! Може, хтось каже, що Юра його смикнув за рукав, але це ніяк не тягне на організацію масових заворушень!».

Версія пана Палія щодо закрученої справи навколо Павленка має насторожити громадськість. Як стверджує Валерій Максимович, зараз на «Хортові» відпрацьовують схему «приборкання» патріотів. А таких у списках компетентних органів значиться 47 чоловік.

Обвинувачення ж усі дії Павленка 6 грудня 2014 року звело до купи з іншими переслідуваними активістами. Один із них, Михайло Сіранчук, познайомився із «Хортом» після останнього засідання. Протягнувши Юрію руку через ґрати, він сказав: «Я той Сіранчук, з яким ми з вами «у змові захоплювали» облраду».

Чимало нелогічностей обвинувального вироку помітили й журналісти, не посвячені в тонкощі юриспруденції. Дуже вже лізли в очі усілякі «кримінальні правопорушення». Цікаво, як, спираючись на такий обвинувальний вирок, виноситиме рішення суддя Ірина Курбатова. Адже її вважають досить грамотним юристом. А у своєму прокурорському минулому була одним із кращих прокурорів області. Чи до чого тут рівень фаховості, бо не в якості обґрунтування справа? Однак як із цим жити далі?

«Я ні в чому не винен»

Про умови перебування в СІЗО сказав сам підсудний Павленко: «Будь-коли міг ввалитися «гражданін начальнік» і почати перевертати мої речі, різати матрац та ритися в пакетах. Ваша пенітенціарна система направлена не на виправлення ув’язнених, а на те, щоб принизити їх та зовсім добити!».

На думку «Хорта», навряд чи, Україна, як правова держава, показала себе в цьому процесі краще за Росію. «Всі кажуть, що там тоталітарна держава, яка має людину за ніщо. А в Україні хіба не так? Вони хочуть заховати мене подалi вiд громадськостi», — обурюється Юрій.

Хлопець переконаний, що «лiнiя прокуратури i суддi узгоджена, а про вирок вони домовились давно». Бо це «двi руки, які ростуть з одного тiла — кондитерського клану».

«Будь-який вирок, винесений марiонетковим свавiльним судом — незаконний. Мене судить мафiозний клан, а фiгура Курбатової чи iнших вiнницьких суддiв — декоративна. Розраховую, що мені впаяють п’ять років, не менше. Своєї вини я не визнаю. І не буду простити вибачення в тих, перед ким не завинив», — зазначає Юрій Павленко.

Вирок «Хорту» мають винести наприкінці березня. Звісно, адвокати подаватимуть апеляцію. Нагадаємо також, що Павленко звернувся до Європейського суду з прав людини, де вже почався розгляд справи.

«Я переконана — все буде добре. Бо правда на нашому боці», — коротко сказала мати «Хорта» Оксана Павленко.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>