Далі — більше?

29.03.2016

Колись, за часів своїх виступів у німецькій «Баварії», ветеран національної збірної України Анатолій Тимощук говорив, що, прагнучи неможливого, отримуєш максимум. Високі здобутки, яких досяг у спорті найдосвідченіший гравець синьо-жовтої команди, без сумніву, свiдчать про дієвість такого мотиваційного підходу.

Під час підписання нового контракту з ФФУ головний тренер збірної України Михайло Фоменка відзначив, що завдання його команди — перемога на Євро-2016.

І хоча ті слова були сказані з нехарактерною для Михайла Івановича іронічною посмішкою, легковажною заява тренера не здалася. Утім пізніше наставникові все ж довелося окреслити більш реалістичний план, зізнавшись, що його попередні висловлювання мали жартівливий характер. «Конкретне завдання — вийти з групи», — наголосив Михайло Фоменка.

Звісно, не хотілося б, аби саме цим, відверто скромним рубежем, обмежувалися спортивні апетити наших збірників на ЧЄ-2016, адже, якщо слідувати «правилу Тимощука», тоді можна, взагалі залишитися у Франції з порожніми руками. Але, в будь-якому разі, без подолання групового бар’єра фінальної частини Євро навіть теоретично не можна розглядати можливість повторення збірною України сенсаційних турнірних «рейдів» Данії на ЧЄ— 1992 та Греції — на єврофорумі-2004.

Новий формат фінальної частини майбутнього Євро такий,
що процедура подолання групового бар’єра не виглядає складною. Загалом, троє з чотирьох учасників квартету можуть отримати перепустки до «плей-оф».

У Франції за місце в 1/8 фіналу нашим хлопцям доведеться боротися з командами Німеччини, Польщі та Північної Ірландії. Хоча, точніше, якщо вірити букмекерським прогнозам, «синьо-жовтих» чекає непроста боротьба за третю перепустку з представниками Туманного Альбіону. Тобто, як передбачають букмекери, орієнтир збірної України на Євро-2016 — третє місце у своїй групі. Власне в такому розрізі й відбувається підготовка нашої команди до континентального форуму. Вочевидь у цьому контексті проходив і пошук суперників для контрольних матчів. Для багатьох виявився незрозумілим вибір відверто скромних спаринг-опонентів, але, як заявив Фоменко, Кіпр, Уельс, Молдова, Румунія, Албанія — це все, про що змогли домовитися. «Нам теж хочеться зіграти з «топовими» командами», — відзначали й Фоменко, й його підопічні. Але, як відомо, одного бажання в спорті недостатньо.

Нині в рейтингу ФІФА збірна України посідає невисоку 28-му позицію, яка не дає нашій федерації серйозних преференцій під час переговорів із «зірковими» спаринг-партнерами. Готуючись до Євро-2016, французи грають із голландцями, англійці з німцями. Наша ж збірна змушена тестувати свої можливості в поєдинках із Кіпром, Уельсом тощо. До речі, вчорашній «товарняк» iз валлійцями розглядався тренерським штабом «синьо-жовтих» через призму підготовки до майбутньої зустрічі на Євро з командою Північної Ірландії. Як відзначав Михайло Фоменко, за малюнком гри збірна Уельсу дуже нагадує одного з головних конкурентів українців на Євро. По суті, після матчу з валлійцями мусило сформуватися уявлення про можливості наших збірників на Євро.

Адже перший у новому році зіграний «синьо-жовтими» контрольний поєдинок залишив по собі не надто радісні емоції. Приймаючи в Одесі скромний Кіпр, команда Фоменка обмежилася мінімальною перемогою, при тому що і її могло не бути. «Наприкiнцi матчу ми підсіли й дозволили суперникові створити доволі багато небезпечних моментів. Свої ж нагоди, котрі були у першій половині зустрічі, ми не реалізували», — прокоментував дії команди помічник очільника української збірної — Андрій Шевченко, котрий уперше в своєму житті провів матч як тренер.

Загалом, поєдинок в Одесі ознаменувався цілою низкою ігрових дебютів. Максим Малишев, Віктор Коваленко, Артем Путівцев, Іван Петряк, Микита Каменюка — такої кількості нових імен в одному матчі раніше консерватор Фоменка собі не дозволяв. Однак низка травм провідних виконавців змусила Михайла Івановича порушити свої тренерські принципи. Не дивно, що хорошої й змістовної гри не вийшло, однак у матчі проти Уельсу наші збірники обіцяли виправитися й зіграти на більш пристойному рівні.

ТАБЛО

Товариський матч. Україна — Кіпр — 1:0 (Степаненко, 40; Україна: Бойко, Гармаш (Малишев 46), Путівцев, Федецький, Ротань (Коваленко 46), Шевчук (Каменюка 81), Гусєв (Петряк 46), Зозуля (Кравець 63), Ярмоленко, Степаненко (Тимощук 72), Кучер).