Цибулина — друг морквини

25.03.2016
Цибулина — друг морквини

Правильне сусідство дозволяє зібрати хороший урожай.

Сучасне органічне землеробство (пермакультура) використовує взаємодію певних рослин, що забезпечує здоровий і продуктивний їх розвиток. Наші предки-землероби також знали: правильно організоване сусідство овочів на городі дозволяє зібрати хороший урожай і захищає рослини від шкідників та захворювань. Якщо дотримуватися деяких простих закономірностей, правильно висадити овочі не завдасть вам клопоту, а зібраний урожай порадує й обсягом, і якістю.

Отже, перш за все варто пам’ятати, що далеко не всі овочі між собою мирно уживаються. І легковажно нав’язане сусідство негативно позначиться на розвитку та врожайності ваших невдало поєднаних городніх культур. Навіть комунікабельну спаржу, здатну вживатися з будь-якими видами городини, доцільніше все-таки розташувати поруч iз помідорами, петрушкою та базиліком. Скажімо, квасолю прихильники пермакультури зазвичай намагаються висаджувати у компанії огірків, кукурудзи або картоплі. Але попереджають: деякі квасолині види доволі вередливі і можуть не переносити будь-яке сусідство, окрім власних родичів.

Існує і кілька класичних, перевірених часом і практикою органічного землеробства поєднань овочів, які нескладно запам’ятати.

1. Колоритна трійця: кукурудза, гарбуз та горох. Секрет їх спільного вирощування належав американським індіанцям. Кукурудза дає опору горохові, який насичує ґрунт азотом, а гарбуз заважає виростати бур’яну.

2. Вдалий дует коренеплодів: цибуля і морква. Цибуля рятує моркву від шкідників, виділяючи речовину алліцин, яка має інсектицидну та фунгіцидну дію.

3. Салатний набір. Помідори та базилік — не лише гарантія гарного смаку свіжого салату. Ці рослини потребують однакового поливу і схожого складу ґрунту. При цьому запах базиліку не переварює гусінь, яка часто вражає томати. І перевірено: помiдори, вирощені поруч iз кущиками запашного базиліку, значно приємніші на смак.

4. Пістряві «ліхтарики»: стручкова квасоля, болгарський перець та баклажани. Перець і баклажани, як відомо, належать до сімейства пасльонових і потребують однакових умов вирощування. А стручкова квасоля, що росте поруч, виявилася відмінним захисником омріяного делікатесу колорадського жука — баклажана.

Селера доволі невибаглива. Вона добре росте з будь-якими овочами. Можна посадити її поруч iз капустою, помідорами чи цибулею. Морква, крім цибулі, чудово ростиме й поміж салатом. А от якщо посадите поруч з огірками картоплю, то огірки неодмінно втратять у якості. Кукурудза ж не витримує близького сусідства з помідорами. Зате вона чудово підростатиме в компанії з картоплею або огірками.

Цибулю можете сміливо посадити поруч із салатом, столовим буряком чи капустою. Але не варто її розташовувати поблизу бобових, — ризикуєте якістю врожаю. Картоплі ж цілком комфортно рости з кукурудзою, бобами або капустою.

Помідори доволі вередливі як у сусідстві, так і в питанні якості ґрунту. Їх ліпше висадити поблизу петрушки, моркви чи огірків. А картопля та капуста по усідству негативно впливають на самопочуття помідорів.

Варто поекспериментувати зі сприятливими варіантами. Щороку змінюйте комбінацію добросусідства під час висадки, аби знайти оптимальний варіант для свого городу. І, звичайно ж, не забувайте підживлювати ґрунт органічними добривами!

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>