До промзони — на «забій»

25.03.2016
До промзони — на «забій»

В останні дні бойовики активізувались по всій лінії розмежування, повідомляє прес-центр штабу АТО. Утім найгарячіше в районі Авдіївки, де ворог безуспішно намагається вибити підрозділи ЗСУ з промзони цього міста. Тому тут, неподалік Ясинуватської розв’язки вже три тижні поспіль відбуваються потужні бої. При цьому вдень бойовики майже не стріляють, адже в Авдіївці в цей час працюють спостерігачі ОБСЄ, але починають обстріли та атаки, коли починає сутеніти.

«На цьому тижні бойовики постійно проводили артилерійські і мінометні обстріли, а потім диверсійні групи намагалися проникнути між нашими спостережними пунктами на підконтрольні нам території, — розповідає речник штабу АТО Сергій Жмурко. — Вони намагаються вибити наші сили з промзони, щоб ми не могли контролювати Ясинуватську розв’язку на той випадок, якщо вони висуватимуть техніку в нашому напрямку. Але сили АТО мають вогневий контроль над цієї розв’язкою. Позиції у нас пристріляні».

Журналіст Роман Бочкала повідомив у соцмережах, що в ніч на середу, ворог атакував позиції ЗСУ хвилями, мовляв, «йшла піхота на забій», бо «з того боку підійшло посилення — кадрові росіяни». Але вже у ніч на четвер окупанти не штурмували промзону Авдіївки, утім «поливали» опорні пункти ЗСУ вогнем артилерії.

За даними ГУР Міноборони, протягом останніх днів, у районі промзони загинуло щонайменше шестеро російських військових, ще п’ятеро — отримали поранення. Попередньої доби під Авдіївкою було поранено і четверо захисників України, ще двох наших бійців госпіталізували, після підриву на ворожій розтяжці в Станиці Луганській.

Позаминулої доби окупанти зазнали втрат ще й під Новотроїцьким. «Бойовики під’їхали на КамАЗі до позицій 72-ї бригади на відстань до одного кілометра, — повідомляється на офіційній сторінці бригади. — З нього вийшли близько 30 чоловік піхоти, спішились і розгорнулись в бойові порядки, а потім пішли штурмом на наш опорний пункт. Наші бійці відкрили вогонь на знищення. Як результат: підбитий КамАЗ, а з поля доносяться стогони та крики поранених».

А ТИМ ЧАСОМ...

Питання перехідної юстиції, амністії, виборчого імунітету та виборчої безпеки поки не вдається погодити на засіданні політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи у Мінську, зазначає представник України на перемовинах Роман Безсмертний. Мовляв, опоненти намагаються запропонувати застосувати до озброєних бойовиків і окупантів на неконтрольованій Україною території ті ж принципи амністії, що застосовувалися до беззбройних активістів Майдану на контрольованій офіційною владою території.

«Амністія неможлива без демілітаризації і демобілізації. Але позиція протилежної сторони полягає в тому, що армійські корпуси мають стати народною міліцією. З чим? З танками, БТРами? — обурюється пан Безсмертний. — Є п’ять умов проведення амністії згідно з міжнародною практикою. Починаючи від питання безпеки, закінчуючи фінансовим забезпеченням процесу, залученням в процес всіх учасників конфлікту. І тут виникає питання: а Росія і російські військові? Добре, ми запускаємо цей процес до українських учасників. А що на Донбасі роблять російські? Принцип правди і справедливості вимагає сатисфакції для людей, які потерпіли від дій «моторол», «козіциних» і так далі. А що в цій ситуації, яку сатисфакцію можна отримати?».

Серед іншого, Україна у Мінську вимагає допустити спостерігачів ОБСЄ до частини українсько-російського кордону, захопленого бойовиками на Донбасі. Таку вимогу озвучив представник України у ТКГ Леонід Кучма.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>