Пісний борщ сироїда

23.03.2016
Пісний борщ сироїда

Анжеліка Рудницька експериментує на кухні.

Кожен сприймає піст по-своєму, дотримується його повністю чи частково, робить ревізію своїх гастрономічних переваг чи не робить, але всі однозначно відчувають цей перелом на весну, на оновлення душі й тіла, на світле Воскресіння Христа і всього живого на землі. А з цим з’являється натхнення на поліпшення, оновлення себе. Із початком посту багатьом хочеться творити, рости над собою, бо відчувається душевний підйом — і їжа, неначе сама по собі, відходить на другий план. Мудро продумала природа, що саме в час приходу весни спонукає очистити тіло і душу, причому всіляко допомагаючи нам у цьому.

Постійний експеримент

Анжеліка Рудницька — телеведуча, співачка, художник, фольклорист, волонтер — у цей період набуває ще більше «іпостасей». У неї вийшов новий кліп, побільшало виставок, пожвавилася суспільна робота. Життя прекрасне, впевнена вона, тому витрачати багато часу на їжу не хочеться: вона просто має бути корисна, збалансована і помірно дозована — оце й усі правила харчування співачки, яка має прекрасну форму і зовнішній вигляд.

«Піст — це окрема кулінарна пригода, — каже Анжеліка. — Він необов’язково повинен бути важким, виснажливим, а ми — нещасними і напівголодними. Як людина, яка не вживає півжиття м’яса, я переконана, що смаків на всі понад 40 днів посту — безліч! Головне — не лінуватися вигадувати, поєднувати, експериментувати з продуктами. Я із задоволенням дізнаюсь про нові рецепти і способи приготування «моїх» — не м’ясних — страв».

«Фішка» Анжеліки Рудницької — суцільні експерименти, і в кулінарії також. Мені особисто подобається її «лінія» харчування, я слідкую за нею і багато чого взяла для себе. Уже чималенько років готую її яєчню на овочевій подушці — смак щоразу новий, бо овочі міняються, а головне — підходять практично всі, а також спеції, зелень. Або пісний борщ із чорносливом — не надякуюся за рецепт! Чи пісний плов iз грибами або сир у блендері — чи із зеленню і овочами, чи з медом, сухофруктами, фруктами, ягодами — за нею лише встигай встигати! І все — просто, швидко і мегавітамінно! Тому і цього разу з упевненістю в тому, що вона придумала щось новеньке для прийдешнього посту, запитала про рецепти.

«Нещодавно навчилася готувати борщ «сироїда», який справді сподобався мені на смак, — підтверджує мої переконання Анжеліка. — До того ж він iще й корисний. Звичайно, це не щоденна їжа, а приємне доповнення до вже звичних рецептів. Скуштувала, оцінила і вирішила поділитися з вами. Пісний борщ сироїда я готую у «Нутрібулеті» — це щось середнє між соковитискачем і блендером, але дуже гарно подрібнює і збиває продукти саме до потрібної консистенції. Отож на порцію (вийде чималенька) потрібно почистити сиру морквину, буряк, чверть яблука, порізати їх і покласти в чашу. Додати зелень, яка є під рукою. Смачно, коли під рукою опиняються листя салату, базилік, петрушка, кріп. Не забудьте про насіння — так само те, яке маєте: соняшникове, гарбузове, кропу, чорного перцю, насіння льону (в цьому місці співоча душа Анжеліки не втрималася і ніжно-лірично затягнула: «А льон цвіте синьо-синьо», а далі пішла розповідь про користь насіння льону, яке ми незаслужено забули. Давайте все-таки не забувати це потужне джерело омега-жирів і антиоксидантів). Все подрібнюємо хвилину-дві — й готово. Скуштуйте, а тоді скажете свою думку. Бо отримаєте несподівано приємний смак!».

Улюблений салат Анжеліки Рудницької — простіше нікуди: капустяно-морквяний. Але спробуйте його з підсушеним у тостері чорним хлібом, і не відірветеся від великої миски, в якій його готували, поки не побачите її дно. Я в курсі справи, бо дно своєї миски побачила з першої ж дегустації салату. Капусту пошинкувати, злегка присолити і прим’яти, приправити лимонним соком, поперчити, додати за смаком або соєвого соусу, або соусу бальзаміко (для різноманіття смаку), полити олією. Ви пересвідчитеся, що сила смаку в його простоті! Недаремно дієтологи радять споживати просту їжу.

Домашнє і смачне

Коли часу обмаль, але все-таки хочеться чогось домашнього і смачного, Анжеліка Рудницька радить зупинитися на хвильку і щось зготувати. Якщо ви зупинитеся, щоб приготувати рис з овочами за її рецептом, точно не пошкодуєте. Читайте, як приготувала його співачка в перші дні прийдешнього посту: «Довгий рис, подрібнена морква, цибуля, сушені білі гриби з улюбленої Коломиї, кілька розморожених грибів, які я сама знайшла у лісі, свіжоморожений зелений горошок, чорнослив, зубчики часнику (неочищені, вони в готовому вигляді виявляються солодкими), капуста (було б смачно з броколі, але в мене такої не було — я подрібнила жменьку звичайної капусти), трішки олії, сіль, перець і мої коронні інгредієнти — насіння коріандру, гірчиці, кропу, зіри. Оптимальна технологія — 15 хвилин це все кипить на невеличкому вогні у каструлі з товстим дном, а ви нагулюєте апетит, бо пахощі літають по всьому дому. Трішки твердуватий рис — саме те, що треба для мене. Просто, смачно, поживно і підходить для посту. Ідеально поєднується зi склянкою кефіру, але для чистоти пісного жанру я його сьогодні оминула увагою.

Пофантазуйте, яке воно колоритне і гарне. І, звісно, приготуйте

Ще одна дуже легка, проста, дешева і поживна страва, яку радить готувати в піст Анжеліка, — горохова паста. Каже, що за смаком вона схожа на дорогий хумус. Легко пересвідчися, приготувавши страву. Отож склянку колотого гороху добре промиваємо і замочуємо на короткий час, поки ріжемо півкільцями велику цибулину, зливаємо воду, ще раз промиваємо горох, потім додаємо дві склянки очищеної води, солимо. Анжеліка додає завжди насіння кропу, гірчиці, коріандру, чорного перцю, духмяного перцю. Через 15 хвилин горох готовий. За цей час на пательні підсмажити цибулю і кілька зубчикiв часнику до прозорості, додати трішки солі і ще менше цукру для карамелізації. Горох розварюється так, що його можна навіть не збивати блендером. Зверху поливаємо нашу пасту цибулевою підливкою, а можна дати охолонути гороху і підсмажці, потім збити все у блендері, поставити в холодильник i намащувати хліб на сніданок. Якщо, звісно, щось залишиться після дегустації.

Для рум’яних щічок!

Віднині ми будемо знати, від чого у співачки рум’яні щічки. Їх секрет — у ягідно-фруктових смузі, які Анжеліка Рудницька вважає найкращим десертом і вітамінним коктейлем. Готує їх в облюбованому «Нутрібулеті». «Беру ягоди і фрукти, які є, — каже Анжеліка. — Зараз я використовую заморожені ягоди, до них додаю банан (коли хочу більш кремову консистенцію), листя салату і насіння соняшнику, або кунжут, або насіння льону, трішки води, збиваю все і п’ю із задоволенням. Тим, хто любить дуже солодке, раджу додавати мед».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>