«Перевіряти нас не треба»

23.03.2016
«Перевіряти нас не треба»

Прохідна «Турбоатома» зачинена для перевіряльників.

Минулої п’ятниці під час засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Фонду державного майна провести збори акціонерів ВАТ «Турбоатом» і розглянути питання про звільнення його керівника Віктора Суботіна у разі недопуску державних аудиторів на підприємство. Зазначимо, що 75,22% акцій «Турбоатома», який є найбільшим виробником турбінного обладнання, належить державі. Тож видається, мяко кажучи, дивним, що керівництво цього стратегічного підприємства тривалий час перешкоджало проведенню державного аудиту.

«Турбобанкір»

Під час засідання Кабміну голова Державної аудиторської служби Лідія Гаврилова прямим текстом заявила про те, що керівництво ВАТ «Турбоатом» перешкоджає проведенню аудиту на підприємстві. Зокрема, за словами пані Гаврилової, «Турбоатом» подав позов до Харківського окружного адміністративного суду, який визнав дії аудиторської служби безпідставними і призупинив проведення аудиту.

«Якщо не буде виконано доручення Кабінету Міністрів, якщо Державна аудиторська служба не буде допущена в найкоротший термін до проведення ревізії на «Турбоатомі», я звертаюся до Фонду державного майна: скликати збори акціонерів і звільнити керівника», — так відреагував на цю інформацію Прем’єр Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, що «Україна молода» регулярно інформувала читачів про діяльність керівництва цього потужного державного підприємства (зокрема, директора «Турбоатома» Віктора Суботіна). Тим більше, що Генпрокуратура неодноразово закидала верхівці ВАТ можливу причетність до багатомільйонних фінансових афер і розслідує відповідні кримінальні провадження. Пан Суботін чомусь відчув себе ображеним. І подав на «Україну молоду» до суду. Утім розгляд його позову до «УМ» у судових інстанціях не можна вважати успішним. Навіть навпаки.

В очільника «Турбоатома» викликала обурення інформація про те, що: 1) у політико-правовому середовищі не вщухають розмови, що його призначення на посаду у 2007 році відбулося у незаконний спосіб; 2) про те, що за рішенням дирекції (але без згоди всіх акціонерів, зокрема Фонду держмайна України) кошти ВАТ «Турбоатом» розміщувалися на депозитах у банківських установах, зокрема «Мегабанку» (власником 60% якого є сам пан Суботін).

Тобто директор Суботін віддавав гроші у користування де-факто банкіру Суботіну. Керівник державного підприємства також одночасно керував комерційною установою (і відповідних документів, які доводять це, достатньо), що прямо заборонено законом.

Офіційна зарплатня за масові заворушення

Через перешкоджання проведенню державного аудиту пану Суботін реально загрожує перспектива звільнення. Утім не лише державні аудитори є не бажаними особами на «Турбоатомі». На підприємство вже тривалий час не пускають і слідчих прокуратури, які розслідують не лише кримінальні провадження щодо можливих корупційних оборудок на підприємстві, а й провадження за фактами масових заворушень. Виявляється, два роки тому — у березні-квітні 2014 року — керівництво «Турбоатому» могло бути причетним до організації масових безладів у місті Харкові, які в російських ЗМІ пафосно називали «російською весною».

У розпорядженні «УМ» є документ, який має неабияку суспільну вагу: копія ухвали Київського райсуду Харкова від 30 грудня 2015 року, в якій слідчий суддя Божко В. В. частково задовольнив клопотання обласної прокуратури по кримінальному провадженню №12015220010000047 від 11.03.2015 р. і надав право тимчасового доступу до окремих документів ПАТ «Турбоатом».

Це кримінальне провадження було відкрито за фактами масових заворушень, які відбулися 13 квітня 2014 року на майдані Свободи у Харкові. Вважаємо за необхідне поінформувати читачів, що слідчі прокуратури мають серйозні підстави вважати, що так звані загони «Самооборони», створені керівництвом ПАТ «Турбоатом» у той час, брали активну участь у масових акціях проросійських сил. Мало цього, слідчі підозрюють, що робітникам харківського стратегічного підприємства навіть нараховували офіційну зарплату. Хоча вони не стояли біля верстатів, а затято волали «Росія! Росія!» під час мітингів і штурмів адмінбудівель.

«...вказані особи були задіяні при проведенні масових акцій в м. Харкові, а саме: наприкінці лютого 2014 року біля Палацу спорту по пр. Маршала Жукова, на підтримку діючого міського голови, а також навесні 2014 року на майдані Свободи, в тому числі під час проведення мітингу 13.04.2014 року», — так прокурор обґрунтував своє клопотання, що знайшло відображення в ухвалі суду.

Прокурор також зазначав у суді, що «під час досудового розслідування встановлено, що 13.04.2014 року... виникла сутичка між прихильниками «Євромайдану» та «Антимайдану» на підґрунті суперечливих питань». І далі: «... виникла бійка із застосуванням заздалегідь заготовлених предметів для завдання тілесних ушкоджень. У результаті бійки є постраждалі, які звернулися до лікарень м. Харкова. Після чого невстановлені особи ввійшли до будівлі Харківської міської ради... де продовжили порушувати громадський порядок, у результаті чого також є постраждалі...».

«Самооборона» з одного цеху

Які ж документи ВАТ «Турбоатом» цікавили слідчих прокуратури у зв’язку з масовими заворушеннями і право тимчасового доступу до яких їм надав спочатку Ленінський, а потім і Київський райсуди Харкова? Йдеться про табелі обліку робочого часу працівників цеху №60 за три місяці 2014 р.; відомості про нарахування та виплату зарплати за чотири місяці цього ж року; документи, що стали підставами для надання відгулів; носії інформації щодо прибуття та відбуття працівників цеху.

Зауважимо, що раніше Ленінський райсуд Харкова своєю ухвалою від 23.09.2015 р. задовольнив клопотання слідчих прокуратури про тимчасовий доступ до речей і документів ПАТ «Турбоатом», але на підприємстві проігнорували рішення Феміди. Зокрема, співробітники Державної фінінспекції в Харківськiй області так і не змогли провести виїзну ревізію «з питань зарахування часу перебування працівників цеху №60 на масових заходах у робочий час» упродовж січня-квітня 2014 року. Хоча дозвіл суду на проведення ревізії у фінінспекторів був.

Висновки з усієї вищенаведеної інформації (на основі документів) кожен читач може зробити самостійно.

ДО РЕЧІ

Державні компанії більше не мають бути політичними годувальницями різного роду політиків і сил. Про це у «10 хвилинах з Прем’єр-міністром» ввечері 20 березня заявив глава уряду Арсеній Яценюк. І нагадав, що дав доручення провести комплексну ревізію усіх найбільших держкомпаній, наразі завершено перевірку 25 iз них.

«За результатами ревізій уряд передав матеріали до НАБУ, прокуратури та правоохоронних органів iз метою порушення відповідних кримінальних проваджень, частина з яких уже порушена і розслідується. Зокрема, йдеться про зловживання у компаніях «Укргідроенерго», «Укрспирт», «Центренерго», Державній продовольчій зерновій корпорації України, Об’єднаній хімічній компанії та низці інших держкомпаній», — каже пан Яценюк.

Також глава уряду додав, що частина держкомпаній i далі використовує посередників і «прокладки» в офшорних зонах, «де залишаються сотні тисяч доларів, які мають бути зараховані до держбюджету у вигляді податків». Утім, за словами Прем’єра, вже запроваджено ринкову систему оплати праці для працівників державних компаній, а також ухвалено рішення щодо відкритого і прозорого конкурсу на обрання керівників держкомпаній.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>