Маневри з бюджетом

11.03.2016

Семінар «Мери — лідери змін» пройшов у Вінниці в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015—2017 роки. На семінарі європейські партнери розповіли про впровадження успішної місцевої політики на прикладі своїх країн для понад двадцяти мерів міст з чотирьох областей України — Житомирської, Тернопільської, Хмельницької та Вінницької.

Протягом двох днів голови муніципалітетів обмінювалися досвідом щодо викликів для органів місцевого самоврядування, стратегічного планування, ефективного залучення мешканців до процесу формування рішень на місцевому рівні та розвитку власного населеного пункту.

«Ми в Конгресі місцевих і регіональних органів влад пишаємося тим, що можемо організовувати семінари та тренінги для політиків, які взяли на себе відповідальність, які є підзвітними громадянам, що їх обрали. План нашого семінару був розроблений спеціально для них. Це обмін досвідом між рівними людьми, які мають такі самі інтереси. І я думаю, що цей модуль дуже корисний. Адже мери зможуть напрацювати нові навички для своєї повсякденної роботи», — зазначив генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер.

Зрозуміло, що в умовах децентралізації формула розрахунку трансфертів до місцевих бюджетів має залишити чимало маневрів для здійснення місцевої політики. За умови жорсткої централізації ці проблеми — основоположні. І всім присутнім на семінарі не потрібно було визначатися з поняттями. Мери говорили однією мовою. Важливо, що не випала з контексту компетентної розмови і думка про те, що в період занепаду економіки, розвалу промисловості потрібно шукати вихід не лише на рівні уряду (наразі там і так навряд чи щось корисне знайдеш), а й окремих міст. Зрозуміло, ставку нині в багатьох випадках роблять на розвиток сучасних технологій.

Також слід зазначити, що в Європі ролі громадянина в історії перемог окремих міст, а значить, і держав надається ледь не першочергове значення. У нас до цього, на жаль, далеко. Тут не те що вчитись, тут докорінно перевчатись треба або звільняти місце тим, хто цю мудрість має у собі від народження. Адже зрозуміло, що яким бути місту — мають, у першу чергу, визначати самі його мешканці, аби відчути свою роль і причетність до його становлення; відкрито обговорювати свої проблеми з іншими. У тому числі й iз владою. Інакше до перемог нам iще дуже далеко.

За словами організаторів,  метою семінару стало посилення співробітництва між мерами через підхід «рівний—рівному». Тобто було створено середовище, де міські голови вільно ділитимуться досвідом, вказуючи на власні помилки та виклики, з якими довелося зіткнутися. Словом, учитись жити в умовах децентралізації, якщо реалізація задуму відповідатиме запланованому на папері.