У Холодний Яр, до первоцвітів

02.03.2016
У Холодний Яр, до первоцвітів

Червонокнижні підсніжники.

Уже за кілька днів у Холодному Яру стартує щорічна волонтерська акція «Первоцвіти», котру 15 років поспіль проводять співробітники Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» та майбутні екологи й біологи з Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

«Сонечко все яскравіше світить, зігріваючи землю своїм теплом. Тож уже два тижні підсніжник складчастий тягнеться до сонця. У Холодному Яру ми нараховуємо п’ять локацій цього рідкісного виду рослин, який занесено до Червоної книги України», — розповідає «Україні молодій» співробітниця філіалу «Холодний Яр» заповідника «Чигирин» Ольга Галушко.

За її словами, це єдина у світі рівнинна популяція підсніжника складчастого, адже, зазвичай, він притаманний лише гірським територіям. І вберегти його від любителів зривати первоцвіти заради продажу — такою є мета проведення акції «Первоцвіти».

«Щоранку ми розбиваємося на групи і вирушаємо на чергування у Холодному Яру, де розташовані галявини з підсніжниками», — говорить Оля.

«Цього року плануємо три заїзди. А загалом оберігати первоцвіти буде 60 наших студентів», — додає Олександр Спрягайло, завідуючий кафедрою екології та мікробіології Черкаського університету.

До Холодного Яру, наголошує пан Олександр, їдуть тільки добровольці. Для студентів це хороша можливість не лише навчитися охороняти природу рідного краю, а й вивчити та дослідити навколишнє середовище, зрештою — це їхнє професійне зростання. А житлом студентів забезпечує Креселецьке лісництво, надаючи на час проведення акції будинок.

Волонтерська екологічна акція «Первоцвіти» триватиме до кінця березня. Її організатори стверджують, що результатом таких зусиль можна назвати те, що з кожним роком зменшується кількість охочих йти до лісу за підсніжником складчастим.