«Цінності, яким варто присвятити життя»

02.03.2016
«Цінності, яким варто присвятити життя»

На зустріч зi Святійшим отцем Франциском у Кракові очікуватимуть мільйони молодих людей. (з сайта dyvensvit.org.)

Темою заходу, що відбудеться в Кракові з 25 по 31 липня 2016 року, стали слова п’ятого з восьми блаженств, проголошених Ісусом у Його проповіді на березі Галілейського озера: «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (МТ 5, 7). Взяти їх за лейтмотив запропонував Святійший отець Франциск. На зустрічі з ним у Кракові, під час Світових днів молоді, очікуватимуть мільйони людей iз різних країн. Вони прибудуть сюди в останню декаду липня, аби об’єднатися разом у духовному святкуванні, поділитися своєю культурою, досвідом, цінностями.

Світові дні молоді (СДМ) — відома ініціатива римо-католицької церкви, що передбачає паломництво молоді, підтримку церквою молодих людей у їх проблемах і прагненнях. Уперше такі Дні відбулися в Римі 1985 року.

Ініціатором і покровителем заходу, який відтоді організовують кожні два-три роки, став Іван Павло ІІ.

«Церква трактує Світові дні молоді як свято віри, яке виходить за межі держав, культур та мов, показуючи таким чином універсальний вимір Євангелія, що допомагає єднатися всьому людству, а особливо молоді, в нашому неспокійному та поділеному світі», — зауважив митрополит Краківський кардинал Станіслав Дзівіш.

Сучасний світ, і Польща зокрема, потребує такого могутнього свідчення віри і єдності, певен кардинал Дзівіш. «Хочемо тут, у Кракові, дати це збірне свідчення, поділитися нашим ентузіазмом, — додає він. — Треба збудити молодь Польщі, аби вона розуміла, що є цінності, яким варто присвятити життя, заради яких варто жити».

Передбачається, що зустріч із Папою Римським відбудеться 28 липня на краківських Блонях. Наступного дня на цьому ж місці Папа очолить Хресну Дорогу.

Зустріч Папи з молоддю, на яку сподіваються кілька мільйонів молодих людей, відбудеться у Бжегах — на межі Кракова й Велички. Тут плануються суботнє молитовне чування і недільна свята меса. Звідси Папа розішле молодь по всьому світу, щоб проповідувати Боже милосердя.

Від України в Краків приїде численна група представників молоді — як римо-католиків, так і греко-католиків. «Пам’ятаючи історію СДМ 1991 року в Ченстохові, знаємо, що образ Церкви тут, у Польщі, не був би повним, коли бракувало би наших братів зі сходу», — переконана пані Дорота Абдельмула з оргкомітету СДМ. Під час зустрічі з Понтифіком українці мають намір передати листа, який написали учасники флешмобу «Розкажи Папі про Україну» під час львівського фестивалю «Вітер На-Дії». У ньому молодь просить про молитву за мир в Україні та про духовну підтримку.

До речі, українська мова є однією з дев’яти офіційних мов Світових днів молоді у Кракові. Дізнатися про всі новини, що стосуються події, а також зареєструватися на участь у заході можна на інтернет-сторінці СДМ (www.krakow2016.com).

ФАКТ

Світові дні молоді відбуватимуться в Польщі вже вдруге. Під час СДМ у серпні 1991 року на Ясній Горі у Ченстохові зібралися 1 600 000 молодих паломників з усього світу. Попередні Світові дні молоді відбулися 2013 року в Ріо-де-Жанейро.

  • Волевиявлення невільних

    Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей іще навіть не почалися, а ексцеси довкола них уже тривають. Минулої п’ятниці активісти та симпатики полку «Азов» влаштували під стінами Верховної Ради ціле фаєр-шоу, погрожуючи розігнати парламент, якщо вибори (а відповідно, і легітимізація самопроголошених «республік») усе-таки відбудуться. >>

  • Євробачення-2017. Показує гривня-ТБ

    Блискуча перемога Джамали, окрім усього іншого, означає й потребу прийняти наступний конкурс у Києві. Втім це може бути й інше українське місто. Пропозиція організувати Євробачення-2017 у Криму, звісно, звучить вельми привабливо, але будьмо реалістами. >>

  • Так минають прем’єри

    Недавня відставка Арсенія Яценюка була довгим та болісним процесом. Але найбільш прикрим є не це. А те, що Яценюк пішов примусово-добровільно: не тоді, коли відчув, що настав його час, а тоді, коли його підштовхнули до цього чисельні й заплутані «договорняки» на найвищому рівні. >>

  • Термоядерні промені чучхе

    Випробування Північною Кореєю водневої бомби запускає цілий ланцюг асоціативних роздумів. Передусім про те, чи є ефективним договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)? А також про те, чому ті, хто грає за правилами (як Україна), опиняються у програші, тоді як ті, хто правила порушує (як КНДР) отримують можливість говорити зі світом iз позиції сили? >>

  • Богдан Гаврилишин: Неефективність уряду виснажує Україну

    Богдан Гаврилишин — засновник благодійного фонду свого імені, який сприяє становленню людей нової генерації (стипендії, гранти, стажування), член Римського клубу (міжнародна організація, в яку входять представники політичної та економічної еліти 30 країн світу), директор Міжнародного інституту менеджменту МІМ-Женева, фундатор економічного форуму в Давосі, учасник Ініціативної групи «Першого грудня». >>

  • Де шукати щастя?

    Згідно з оприлюдненим 16 березня у Римі звітом ООН World Happiness Index 2016 («Індекс рівня щастя у світі-2016»), Україна посіла 123-тє місце з охоплених дослідженням 156 країн світу. Нашими сусідами по «щастю», чи радше «нещастю», є африканські країни Кенія (122-ге місце) та Гана і Конго (124-те і 125-те місця). >>