Вадим Карасьов: Буде нова коаліція

02.03.2016
Вадим Карасьов: Буде нова коаліція

Вадим Карасьов.

Між пленарними засіданнями Верховної Ради наразі триває пауза. Але важлива, невидима оку пересічного виборця «робота» кипить. Робота ця спрямована на виконання завдання, яке і публічно, і кулуарно поставив перед парламентом Президент. Петро Порошенко прямо заявив: дострокових парламентських виборів він наразі не допустить. А це означає, що слід усунути ймовірну причину таких виборів — фактичний розпад коаліції. Нову більшість можна створити, якщо залучити депутатів Радикальної партії, котрі покинули коаліцію минулоріч. Такий союз між БПП, «Народним фронтом» та фракцією Олега Ляшка дасть змогу парламенту протриматися принаймні до осені, бо восени може знову постати питання недовіри уряду. Безумовно, що «Батьківщина» та «Самопоміч», котрі зараз опинилися поза грою, знову і знову педалюватимуть тему відставки Прем’єра Арсенія Яценюка. Але, якщо названі вище політичні сили об’єднають зусилля та домовляться про формування нової більшості, вони відіб’ють атаку Тимошенко та Садового.
Про створення нової коаліції говорять дедалі більше та активніше. І не лише в Києві, а вже навіть у Брюсселі, де цю тему порушував спікер ВР Володимир Гройсман — на спільному з президентом Європарламенту Мартіном Шульцем брифінгу. «Зараз багато говорять про політичну кризу в Україні. Я хочу застерегти всіх: не варто перебільшувати цю кризу. Хочу поінформувати, що абсолютна більшість демократичних сил українського парламенту готова до створення нової коаліції, нового уряду, виконання всіх необхідних реформ та впровадження європейської інтеграції нашої держави», — зазначив Гройсман. Говорячи про «абсолютну більшість», голова ВР, звісно, перегнув палицю. Але судячи з оптимізму голови парламенту, певні успіхи на шляху створення коаліції таки досягнуто. Про це «Україна молода» розмовляє з директором Інституту глобальних стратегій, політологом Вадимом Карасьовим.

— Пане Вадиме, якою є вірогідність створення коаліції з представників «Народного фронту», Блоку Порошенка та фракції Ляшка?

— Така ймовірність є. Скоріше за все, саме така коаліція і буде сформована.

— І що Ляшко — володар золотої акції — захоче за свій вступ до цієї коаліції?

— Думаю, що великих посадових бонусів він не отримає. Та й запиту відповідного з його боку не буде.

— Чому?

— Тому що Яценюк залишається Прем’єром, а Гройсман залишиться Головою Верховної Ради. Те саме стосується і керівної конфігурації парламенту в цілому. Хіба що вакантним виявиться місце віце-спікера плюс є кiлька вакантних місць у Кабміні, наприклад Міністерство екології. Можливо, Ляшка дочекається крісло першого віце-прем’єра, але це й усе, чим задовольняться кадрові амбіції Ляшка.

— Але цього йому замало?

— Гадаю, на майбутнє у нього є серйозніші плани. Він може зіграти у респектабельність та серйозність своєї політичної сили. Йому вкрай потрібна «респектабілізація» його Радикальної партії. Бо в ніші трибуна та популіста Ляшко засидівся. Необхідним є вихід на більш вагомі позиції, щоб втрутитися у велику політичну гру. До речі, останні соціологічні дослідження КМІСу показали, що Ляшко — третій у президентському рейтингу, відразу після Порошенка та Тимошенко. Між іншим, він не так сильно від них і відстає. В його руках — можливість перекреслити всі медійні стереотипи, які обертають його в публічній площині і які свого часу дали Ляшку пропуск у велику політику, але ще не дали пропуск у велику гру.

— Але що буде восени? Припустимо, зараз утвориться нова коаліція, але виникне вона не надовго. Бо уряд Яценюка має імунітет тільки до вересня. На наступній сесії може бути знову піднято питання недовіри уряду?

— Так, це питання може бути актуалізовано. Президент хоче зробити все від нього залежне, щоб відставка Яценюка відбулася без виборів. Тут можливі три сценарії. Перший: Україна без Яценюка і без виборів — такий сценарій на сьогодні неможливий в силу позиції самого Яценюка та «Народного фронту». Другий варіант: без Яценюка, але з виборами. Третій сценарій: з Яценюком, без виборів і з переформатованою коаліцією. Яким шляхом підуть події, залежатиме від того, наскільки вдало використають паузу, що виникла зараз, усі ключові гравці. Передусім — Яценюк з його урядом, котрий має довести, що він справедливо залишений на своїй посаді. Побачимо, й наскільки ефективно ситуацію опрацює Президент, а також решта політичних діячів, котрі вже зараз «б’ють копитом» і прагнуть перезавантаження не тільки уряду та парламенту, а ситуації в цілому. Бо їм уже давно і тоскно, і тісно в обставинах, що склалися.

— Ви маєте на увазі?..

— Перш за все — Саакашвілі, котрий є яскравим прикладом того, як нові політичні актори — амбітні, емоційні та енергійні — хочуть розірвати пута патової політичної реальності, котра дає можливість владі дотягнути до осені і зберегти у консервованому вигляді всю нинішню ситуацію.

— А чи можливий сценарій, за яким «Народний фронт», щоб зберегти за собою посаду Прем’єра, погодиться на рокіровку і «віддасть» Яценюка, замінивши його на Турчинова (недарма ж виник скандал зі стенограмою РНБО!) або на іншу фігуру?

— Вірогідність така є, але я б її не перебільшував, бо тут виникає велика загроза для «Народного фронту», який може просто посипатися. А в нього завдання — втриматися на хвилі коаліційно-урядового шторму. Тому «фронтовикам» необхідно підтримувати Яценюка, залишивши за собою можливість і надалі перебувати в уряді у форматі «Яценюк—Аваков», бо Президенту зараз потрібні обидва «скальпи» — і чинного Прем’єра, і міністра внутрішніх справ. Тому навряд чи Турчинов знайде настільки переконливі аргументи, щоб «Народний фронт» не тільки «списав» Яценюка, а ще й ризикнув відставкою Авакова. Пауза, що триває зараз, дає можливість «Народному фронту» консолідуватися та запропонувати на осінь більш оптимістичну для себе політичну перспективу.

P. S. В розмові з «УМ» Вадим Карасьов згадав свіжі «президентські» рейтинги від Київського міжнародного інституту соціології. Нове соцопитування від КМІСу стало сенсацією вчорашнього дня. Президент України Петро Порошенко, лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко становлять нині трійку лідерів в електоральних перевагах українців. Якщо допустити, що президентські вибори проходять у середині лютого, то найвищу підтримку серед дорослого населення територій, які зараз контролює влада України, отримує Петро Порошенко (9% з усіх опитаних). 2-ге місце посідає Юлія Тимошенко (6,8%), 3-тє — Олег Ляшко (4,6%).

Ще 4,2% населення проголосували б за мера Львова Андрія Садового, 3,8% — за керівника фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка, 3,5% — за лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, а 2,6% — за екс-лідера партії «Правий сектор» Дмитра Яроша. За інших кандидатів загалом готові проголосувати 5,1%. Не визначилися з кандидатурою на посаду президента 27,5%, не прийдуть голосувати 25,1%.