«Відчуваю запах палаючих шин»

02.03.2016

Росія своїми агресивними діями намагається зруйнувати територіальну цілісність інших держав. Таку думку висловив третій Президент України Віктор Ющенко.

«Яке сьогодні найактуальніше геополітичне питання? Втрата територіальної цілісності та політичного суверенітету країни і війна в центрі Європи. Всі давно переконалися: у війні в Нагірному Карабасі, Абхазії, Придністров’ї, Південній Осетії, Криму, на Донбасі один і той же агресор — Росія. Всюди тільки Росія. А війна на Донбасі — це не внутрішній конфлікт між українцями, а геополітичне зіткнення. І врегулювати його можна тільки геополітичними інструментами», — сказав Ющенко в інтерв’ю «Гордону».

Однак Ющенко переконаний, що в жодному конфлікті на пострадянському просторі не було тих механізмів, які передбачені в українській ситуації. Це Будапештський меморандум 1994 року, згідно з яким Україна в обмін на гарантії територіальної цілісності та суверенітету віддала свій стратегічний ядерний потенціал, який на той момент за потужністю був третім у світі.

«В українському портфелі є гарантії від світового ядерного клубу, є відповідь на такий виклик, як втрата територіальної цілісності. Ще раз: таких гарантій не мали ні Грузія, ні Азербайджан, ні Молдова — ніхто, крім України. І що виходить? У наших руках такий потужний міжнародний інструмент, а ми проводимо «консультації» із Захарченком і Плотницьким із врегулювання конфлікту! Вам не здається, що це гра в одні ворота?» — зазначив Ющенко.

Віктор Андрійович упевнений, що найбільше Україну підвів саме Захід. «Ми залишилися сам на сам із ворогом, ідемо шляхом помилок, які ніколи не приведуть до врегулювання конфлікту ні на сході, ні в Криму, ні з Росією», — сказав Президент.

Ющенко нагадав, як російський окупант 350 років вів «цілеспрямоване знищення національної ідентичності та мови». «В Україні, особливо на лівобережній її частині, за 350 років національну єдність було розгублено. І не тому, що українці не талановиті або не дорожать корінням, а тому, що над нами завжди нависав найбільш азіатський окупант на всьому континенті. Окупант проводив в Україні насильницьку політику русифікації, зміцнював російську церкву, посилав російських солдатів. Це тривало не роками або десятиліттями, а століттями! Саме тому багато українців втратили чутливість до важливої ідеї національного єднання. Важко проводити реформи, в тому числі економічні, серед народу, який не визначився з національною ідеєю», — підсумував Ющенко.

Третій Президент України Віктор Ющенко також прогнозує нові масові протести в Україні найближчим часом і закликає українців підтримати їх. На думку політика, Україна стоїть на порозі нового Майдану. «Я відчуваю запах палаючих шин. І, повірте, це буде справжній третій Майдан, а не імітація, яка днями відбувалася в центрі Києва», — заявив він.

Ющенко радить українцям підтримати можливий протест і впевнений, що «Майдан-3» необхідний Україні для створення принципово нових політичних сил.

«Якби унікальні пориви «помаранчевого» і Євромайдану перетворилися на справжній політичний рух, Україна просунулася б набагато вперед. Поки ж багатьох прекрасних активістів, які потрапили у владу, стара згнила політична система практично поглинула», — заявив екс-Президент.

«Обидва Майдани так і не породили новий рух, який став би опорою, фундаментом для будівництва політичного каркаса нації і в парламенті, і в уряді. Ми знову вибираємо між старими політичними силами, які не вміють і не хочуть вибудовувати відносини з громадянським суспільством по-іншому. Взяли доблесних людей із Майдану, розбавили ними кілька партій, щоб отримати голоси виборців, — і все, всередині фракцій логіка взаємодії залишилася старою. Це неправильно, потрібні принципово нові політичні сили», — додав він.