«Війна всіх проти всіх»

23.02.2016
«Війна всіх проти всіх»

Загід Краснов.

Минулої п’ятниці будівлю Дніпропетровської міської ради сколихнули бурхливі події. Приблизно 50-70 молодих людей у спортивному одязі стали буквально виламувати двері кабінетів заступників міського голови Бориса Філатова, вимагаючи від них звільнити свої приміщення. А самого мера, його першого заступника Дмитра Погребова з командою, колишнього радника міністра економічного розвитку і торгівлі України Яніку Мерило та ще кількох експертів заблокували в кабінетах. Будівлю міської ради вдалося звільнити тільки за допомогою поліцейських. Отож у місті знову заговорили про пріснопам’ятних «тітушок», яких за всевладдя Партії регіонів активно використовували для боротьби з мирними громадянами. Тільки цього разу політичні підтексти є зовсім іншими...

«Стінка на стінку»

Формальною підставою для таких подій стало рішення Бабушкінського районного суду Дніпропетровська, постановлене саме минулої п’ятниці, яким визнано незаконними призначення на посади в. о. першого заступника міського голови Дмитра Погребова, заступників Олени Молошної та Олександра Санжари. Щоправда, самі візитери такого документа в очі не бачили, а тільки «чули», та посилалися саме на нього.

У відповідь того ж дня Борис Філатов своїх заступників перепризначив.

«Громадяни спортивної зовнішності, які представилися активістами, вдерлися в будівлю мерії, повністю заблокували поверх адміністрації. Відбулося це в той момент, коли ми проводили нараду з електронного документообігу, — повідомив міський голова представникам ЗМІ. — Побили секретаря заступника Олени Молошної, вона потрапила до лікарні з гіпертонічним кризом. Вломилися в кабінет першого заступника у той час, коли він проводив нараду з IT-технологій. Дві години вони бігали по поверхах, потім приїхала патрульна поліція, їх усіх вивела, а п’ятьох чоловік відправила до РВВС».

При цьому Борис Філатов заявив, що значна частина вищезгаданих людей раніше була помічена на проплачених мітингах «Громадської сили», політичної партії місцевої закваски, яка на минулих виборах змогла потрапити до міської ради, де консолідувалася з «Опозиційним блоком». Таким чином у депутатському корпусі виникла ситуація патова — «стінка на стінку», з іншого боку якої Блок Петра Порошенка «Солідарність», «УКРОП» і «Самопоміч».

Сам же Борис Філатов, креатура «УКРОПу», переміг на виборах міського голови свого головного опонента з «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула з незначним відривом. До того ж у міськраді сформувався депутатський корпус зовсім не на користь нині діючого міського голови. «Опозиційний блок», отримавши підтримку «Громадської сили», уособлюваної Загідом Красновим, має стійку більшість. Отож від самого початку запахло серйозною конфронтацією. Унаслідок цього навіть зібрати повноцінну сесію міської ради виявилося неабиякою проблемою.

Зрештою, 35 депутатів від «Опозиційного блоку» та «Громадської сили» вирішили зробити такий собі хід конем. Напередодні нового року, 29 грудня, зібралися в приміщенні однієї з районних рад Дніпропетровська і проголосили Загіда Краснова... секретарем міськради, а принагідно ще й оприлюднили заяву щодо недопустимості перейменування Дніпропетровська на виконання Закону про декомунізацію. Причому зібралися о... 6-й годині ранку. Що пояснювалося досить оригінально — мовляв, народні обранці від депутатської більшості люди небідні, отож значна частина з них цього ж дня мали вирушити на новорічний відпочинок чартерними авіарейсами. Але, що цікаво, минулої п’ятниці той же Бабушкінський районний суд визнав і це обрання незаконним. Отож ситуація склалася непроста — за один день у міській раді не стало її секретаря та трьох заступників міського голови. І якщо Борис Філатов своїх замів відразу перепризначив, то Загіду Краснову ще доведеться посудитися.

Але вже зараз не доводиться сумніватися, що саме виходець із Дагестану найближчим часом стане головним каталізатором політичного неспокою в Дніпропетровську. Він, у минулому відомий як Загіддін Хабібулаєвич Хабібулаєв, потім поставши як Загід Геннадійович Краснов, є одним зі старожилів дніпропетровського політикуму, в якому по-справжньому «засвітився» ще під час Помаранчевої революції 2004—2005 років. Саме він тоді керував міським штабом кандидата у Президенти України Віктора Ющенка. Після цього неодноразово змінював політичну орієнтацію. У 2006 році очолив фракцію Блоку Павла Лазаренка у Дніпропетровській міській раді, а у 2010-му — штаб кандидата у Президенти України Сергія Тігіпка. Водночас поступово став нарощувати впливи своєї «Громадської сили», яка наразі постала як політична партія, — і дороги ремонтували, і сніг чистили, і дитячі майданчики облаштовували... Така звитяга не могла не зворушити певну частину дніпропетровців, що віддали свої голоси саме за партію Загіда Краснова, яких цілком вистачило, щоб потрапити до депутатського корпусу міської ради. Тепер же стає очевидним, що «Громадська сила» отримала справді «золоту акцію», адже може вагомо впливати на політичну погоду в Дніпропетровську. Та й сам Краснов, судячи з усього, «розправив крила», усвідомивши, що може по-справжньому впливати на політичну ситуацію в місті.

Компромісом і не пахне

Борис Філатов, вочевидь усвідомлюючи, що шляхом «стінка на стінку» ніякі питання не вирішуються, навіть спробував зробити жест доброї волі — одній із помітних «опозиціонерок» Світлані Єпіфанцевій запропонував крісло свого заступника. Однак, як виявилося, навіть це пристрасті не вгамувало.

«У нас уже майже сто днів не працює міська рада, — заявив Загід Краснов на скликаній ним того ж дня, тобто в п’ятницю, прес-конференції, яка викликала неабиякий інтерес у журналістів. — У нас нескінченно йде переговорний процес. Я казав раніше і повторюю зараз: Філатов і Погребов майже всім фракціям у місті не раз говорили, що їм сесія не потрібна. Вони і так нормально можуть працювати без сесії. Ну звичайно, нормально — безконтрольно, непрозоро освоювати бюджет міста, призначати на посади некомпетентних і непрофесійних людей. Ми не згодні з такими підходами, тому постійно вели обговорення тих чи інших питань... Є відео — після того як зареєстрували «ухвалу» (йдеться про ухвалу суду, якою минулої п’ятниці обрання Краснова секретарем міськради визнано незаконним. — Авт.), наголошу — ініціатором якої є Філатов, тому що він мене про це попереджував, о 22.40, коли міськрада зачинена і її охороняє муніципальна гвардія, з’являються люди в капюшонах. Біля моїх вхідних дверей хлопці ламають електронні замки. Більше того — ламають з іншого боку, з боку службового входу. Тобто туди я повинен був запустити людей або ж Філатов».

Сам же Борис Філатов наполягає на тому, що безлад у приміщенні міської ради був скоєний представниками партії «Громадська сила», яку очолює Загід Краснов.

Отож найшла коса на камінь, а пошуками хоча б якогось компромісу навіть не пахне. При цьому конфлікт тягнеться ще з жовтня минулого року, коли Бориса Філатова було обрано міським головою Дніпропетровська. Через що навіть бюджет міста на 2016 рік дотепер не затверджено, не говорячи вже про інші численні нагальні питання.

На думку відомого дніпропетровського політолога Андрія Золотарьова, події минулої п’ятниці засвідчили, що конфлікт між міським головою Борисом Філатовим і частиною депутатів, які його не підтримують, набув загрозливих масштабів, перетворившись на «війну всіх проти всіх». Отож експерт передбачає подальшу судову тяганину щодо зміщених із посад секретаря та заступників міського голови, що, зрештою, може призвести до усвідомлення того, що іншого виходу, як оголошення нових виборів міського голови чи міськради, просто немає.