Замість Червоної книги — чорна

17.02.2016
Замість Червоної книги — чорна

Кількість цих гордих тварин в Україні зменшується.

Загибель зубрів, котрі занесені до Червоної книги, на Вінниччині викликала чималий резонанс. За різними даними, під лід ставка потрапило й зникло від 10 до 15 тварин. Із самого початку шквал обвинувачень у ЗМІ та соцмережах посипався на чиновників із депутатами — любителів забороненого полювання на тварин, якi охороняє закон.

Зубри загинули в селі Трибухи, провалившись під лід ставка. Станція червонокнижних тварин розташована на території Хмільницького держлісгоспу.

Ще тоді, по гарячих слідах, начальник Вінницького обласного управління лісового й мисливського господарства Анатолій Бондар сказав: «Зубри з невідомих причин потрапили на невелику лісову водойму. На місці надзвичайної події працюють правоохоронці, котрі з’ясовують обставини, що спровокували трагедію. Адже є підозри в браконьєрстві. Будемо сподіватися, що слідство знайде винних».

Хід розслідування кримінального провадження за фактом загибелі, через хвилю обурення громадськості та озвучені в ЗМІ критичні зауваження щодо роботи поліції, перевіряли кілька комісій Головного управління Нацполіції у Вінницькій області: працівники слідчого управління, інспекції з особового складу й внутрішньої безпеки, а також управління аналітичного забезпечення.

За їхньою версією, «у ході перевірки не знайшла свого підтвердження інформація, озвучена на деяких веб-ресурсах,  щодо причетності до злочину окремих народних депутатів та посадовців».

Також правоохоронці заявили про створення посиленої слідчо-оперативної групи, яка працює над розкриттям цього злочину. Хід розслідування перебуває на контролі керівництва ГУНП.

Вважається, що найчисельніше поголів’я зубрів водиться саме у Вінницькій області: із 300 з усієї України тут нараховувалась 101 тварина. Останнім часом фахівці взялися відловлювати та переселяти червонокнижних у Волинську, Чернівецьку та Львівську області, де більш лісисті регіони (дожилися, колись і Вінниччина вважалася одним із лідерів лісистості) й де поголів’я зубрів різко зменшилося.

ДО РЕЧІ

За незаконне полювання згідно зi ст. 248 КК України, передбачено покарання до п’яти років позбавлення волі  з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.