Студенти на колінах

17.02.2016

Резонансний скандал навколо ситуації в одному з начебто найкращих навчальних закладів Тернополя — вищому професійному училищі ресторанного сервісу і торгівлі — закінчився звільненням його багаторічного директора Андрія Каплуна та порушенням кримінальної справи проти нього. «Дзвіночки» про те, що в училищі не все гаразд, звучали й раніше. Так, приміром, улітку минулого року громадська рада при департаменті освіти та науки Тернопільської обласної державної адміністрації розглядала звернення студентів цього училища, в якому йшлося про грубе зловживання його керівника своїм службовим становищем, однак належними перевірками цих фактів керівництво освітньої галузі області чомусь не відреагувало. Масову увагу до порушень в училищі допомогло привернути любительське відео, розміщене в соцмережах, на якому кілька студентів стоять на колінах на загальній лінійці. Виявилося, шо таким чином директор «виховував» тих, хто порушив вимогу не палити на території закладу. Коли ж принизливим і протизаконним методом зацікавилися правоохоронці, то громадськість дізналася про ще багато різних порушень і зловживань, до яких вдавався керівник (до речі, педагог iз величезним стажем і багатьма відзнаками за хорошу роботу).

Зокрема, стало відомо, що пан Каплун запровадив в училищі цілу систему підтримки дисципліни з фінансовою вигодою для себе — різноманітні штрафи готівкою, відбирання мобільних телефонів iз наступним викупом, незаконне повернення виплачених стипендій тощо. А ще студентів примушували купувати за власний кошт дрібні речі ширвжитку для навчального закладу, безплатно працювати, віддавати частину коштiв, зароблених на сільськогосподарських роботах i навіть збирати врожаї на власному городі директора. Цікаво, що спочатку, коли пана Каплуна тільки приперли ганебним фактом приниження неповнолітніх, він навіть не виправдовувався й не збирався визнавати помилки, навпаки, хизувався своїми методами (дисципліна, мовляв, можлива лише тоді, коли всі бояться) і залякував усіх навколо — студентів, їхніх батьків і навіть журналістів. Очевидно, був упевнений у своїй безкарності, але вийшло по-іншому.

Як повідомив «УМ» керівник сектору Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Сергій Крета, проти вже колишнього керівника Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі Андрія Каплуна зараз ведуть розслідування щодо використання дитячої робочої сили, вимагання грошей, прийняття на посади родичів і навіть катування. Перевіркою ситуації в навчальному закладі займатиметься й спеціальна комісія обласної ради.