«Сім’я» Яценюка

10.02.2016
«Сім’я» Яценюка

Прем’єр—міністр Арсеній Яценюк ввів у велику політику чимало друзів юності, яких часто називають «чернівецьким кланом» та аналогом «Сім’ї» Януковича.
Їхнi кар’єрні успіхи впродовж багатьох років були прямо пропорційні досягненням Яценюка, який днями заявив, що необхідно позбавитися політичних квот у держкомпаніях та органах держвлади.
«Обозрєватєль» вирішив розібратися, з ким із високопоставлених політиків і чиновників нинішнього Прем’єра пов’язують особливо тривалі та теплі стосунки.

Друзі по університету

Уже багато років Яценюк дружить із нинішнім главою фракції «Народний фронт» Максимом Бурбаком. Вони обидва ходили до чернівецької спеціалізованої англомовної школи №9, щоправда, Бурбак навчався на клас менше. І все-таки тісного знайомства їм було не уникнути, адже Яценюк сидів за однією партою зі старшим братом свого майбутнього соратника — Олексієм. Та й сім’ї політиків також були дружні. Їхні матері працювали на кафедрі іноземних мов. А трохи пізніше Бурбак і Яценюк разом навчалися в Чернівецькому державному університеті. У 1992 році приятелі спільно з Андрієм Пишним, про якого ітиметься трохи нижче, заснували юридичну фірму «ЮРЕК». Компанія швидко отримала ліцензію, а одним із її клієнтів свого часу був Михайло Папієв — екс-«губернатор» Чернівецької області та народний депутат від «Опозиційного блоку» з багатим минулим у Партії регіонів. Політичні кар’єри друзів також нерозривно пов’язані. У 2010 році Бурбак став депутатом Чернівецької облради та головою фракції «Фронту змін», яку створив Яценюк. А в 2012 році Бурбака обрали народним депутатом України від «Батьківщини», на чолі якої тоді стояв нинішній Прем’єр. У першому уряді Яценюка шкільний товариш займав пост міністра інфраструктури. На виборах 2014 року Бурбак балотувався вже від «Народного фронту», але зайняти старий пост йому не вдалося — квота перейшла до БПП. Очолити фракцію «Народного фронту» в парламенті Бурбаку вдалося не без зусиль. Олександр Турчинов готував на це місце Андрія Тетерука або Вікторію Сюмар. А креатурою Миколи Мартиненка — спонсора «Народного фронту» — була Олена Ледовських. Але Яценюку таки вдалося поставити на чолі фракції свою людину. Одним із найбільш показових епізодів, який продемонстрував теплі відносини між Бурбаком та Яценюком, став інцидент із народним депутатом від БПП Олегом Барною у Верховній Раді. Тоді нардеп «подарував» Прем’єрові квіти й спробував буквально винести його із залу засідань. Першим на допомогу Яценюку кинувся саме Бурбак.

Кума Яценюка

Голову правління «Ощадбанку» Андрія Пишного вважають одним із найближчих друзів Яценюка. Їх пов’язують і родинні стосунки: Прем’єр є хрещеним батьком дочки Пишного — Дар’ї. Дружба Яценюка та Пишного зав’язалася ще в дитинстві здебільшого завдяки їхнім батькам, які також були приятелями. До того ж майбутні політики разом навчалися в університеті. Покинувши рідне місто, Пишний і Яценюк довго йшли паралельними шляхами в банківській сфері. Двічі вони одночасно були членами наглядових рад двох державних банків — «Ощадбанку» та «Укрексімбанку». Потім Яценюк із головою поринув у політику. А в 2007 році й Пишний пішов стопами першого, ставши заступником секретаря РНБО. Приблизно тоді ж Яценюк очолив український парламент. У 2010 році Пишний повністю зосередився на політичному проекті Яценюка — «Фронті змін», ставши на чолі комітету партійного контролю. Коли відбулося злиття партії з «Всеукраїнським об’єднанням «Батьківщина », Пишного обрали одним із заступників нової політсили. А в 2014-му, через місяць після того, як Яценюк став Прем’єр-міністром, Пишного призначили головою правління «Ощадбанку».

Військовий прокурор із Чернівців

Ще один старий знайомий Яценюка з Чернівців — головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Він також навчався разом із Прем’єром у Чернівецькому державному університеті на юридичному факультеті й навіть був старостою групи. До того ж батько Яценюка був викладачем у сестри прокурора, відомої письменниці й народного депутата від БПП Марії Матіос. Вона не раз заявляла, що сім’я Яценюків — її шанувальники, а Прем’єр якось став меценатом приїзду до Києва трупи Івано-Франківського драмтеатру з її спектаклем. Після інциденту з Барною Матіос навіть зголосилася пришити Прем’єру ґудзик. Примітно, що Анатолій Матіос став головним військовим прокурором через кілька місяців після того, як Яценюк зайняв пост Прем’єр-міністра. Нинішній міністр юстиції Павло Петренко також родом із Чернівців, і в молодості він не раз перетинався з Яценюком. Вони навчалися в одній школі, але їх розділяли 5 років різниці. Пізніше політики опинилися в одному університеті: Петренко отримував диплом, а Яценюк пробував себе в ролі викладача. Незважаючи на такі збіги, Петренко стверджує, що з Яценюком п’ять познайомився лише в 2009 році, коли очолив юридичну службу «Фронту змін».

Братські пута

Крім високопосадових нерозлучних друзів, у Прем’єра є й досить впливовий троюрідний брат Володимир Яценюк. До великої політики він не причетний, зате в бізнес-колах відомий добре. Наприкінці 90-х обидва родичі працювали в банку «Аваль». Потім нинішній глава уряду пішов у політику, а його брат зайнявся підприємництвом. Репутацію Володимиру Яценюку зіпсував гучний скандал, що вибухнув навколо нього в 2013 році. Безвісти зник мільярд гривень, виділений урядом Миколи Азарова на будівництво корпусу серцево-судинної хірургії в інституті Амосова. Великий державний тендер виграли дві фірми. Перша — ТОВ «АМТ-Бізнес» зі статутним фондом усього в 12 тисяч гривень і яка навiть не мала офісу. Цю «компанію-пустушку» пізніше зв’язали iз «Сім’єю» Віктора Януковича. А ось сліди від ТОВ «Криворіжіндастербуд» привели вже до рідні Арсенія Яценюка. За часів тендерної афери це підприємство було зареєстроване за тією ж адресою, що й фірма «БФ Груп», що належить донецькому мільярдеру Леоніду Юрушеву, якого деякі ЗМІ називали спонсором Арсенія Яценюка. Серед засновників «Криворіжіндастербуд» до весни 2013 року, коли навколо будівництва стали згущуватися хмари, був і Володимир Яценюк. Він же якийсь час керував фірмою. Чинний Прем’єр тоді заявив, що його брат не причетний до афери. Одночасно Арсеній Яценюк спробував відхреститися від скомпрометованого родича, якого, за його словами, майже не знає. Це здається малоймовірним, враховуючи той факт, що брати придбали в Нових Петрівцях будинки по сусідству. У будь-якому випадку в діях Арсенія Яценюка є певна доцільність. Зібравши навколо себе рідню й перевірених часом друзів, він сподівався тим самим забезпечити відносно надійний тил. Але кожен новий скандал навколо членів його «сім’ї» б’є по позиціях самого Прем’єра, які й так досить хиткі через чергову кризу в коаліції.

Аліна КУПЦОВА
(«Обозрєватєль»)