Як 12 апостолів

05.02.2016
Як 12 апостолів

На допрем’єрному показі у Дніпропетровську глядачів не бракувало. (з сайта sprotyv.info.)

Дистрибюторська компанія B&H Film Distribution випускає в український прокат новий фільм Анатолія Матешка Captum (у перекладі з латини «Полон»). Фестивальна прем’єра стрічки відбулася у липні минулого року на шостому Одеському міжнародному кінофестивалі. Ще перед тим, у травні, фільм було презентовано на кіноринку в Каннах. Допрем’єрний показ перед новим роком уже відбувся у переповненій залі кінотеатру в Дніпропетровську. Тоді зібралися творці фільму, волонтери, військові й поранені в зоні АТО.

«Полон» — це історія про 12 бранців безвиході. За сюжетом, жінка їде визволяти свого сина з полону до абстрактних людей у цивільному. Потім сама потрапляє до недолюдків у тенета, з яких неможливо вирватися. Разом із нею й інші (музикант, журналіст, молода пара волонтерів, вояки) намагаються вижити у жорстоких умовах. Серед них і один з мучителів — який попався на крадіжці загальних грошей.

Десь дві третини сцен стрічки відбувається у занедбаному сараї. Там полонені спостерігають за страджаннями молодого чоловіка, що стікає кров’ю. Не менш жахливими, ніж у реальності в підвалах на Донбасі, де господарюють бандити «ДНР»/«ЛНР», є кадри, коли нелюди вбивають об стіну кота чи ґвалтують жінку. На голови людям у стрічці вдягають мішки; двоє охоронців розважаються тим, що виганяють полонених на мінне поле і роблять ставку: хто підірветься першим. Із кожним днем бранців стає усе менше... Хоча у стрічці не називають, де територіально відбуваються дії, і кривдників, для яких вбивати — як розвага, не називать сепаратистами. У прокат Captum виходить мовою оригіналу (російською), без субтитрів, але колискова в кінці звучить українською — коли один із кривдників дізнається, що вбито його сина.

Повнометражний чорно-білий ігровий «Полон» було знято за власні кошти продюсера Антона Сладкевича. Фільм він називає соціальним і психологічним. Зйомки тривали лише тиждень поблизу пристоличного міста Бровари, морози у ті дні сягали -17-18 градусів. «Усього 12 героїв — як 12 апостолів. І у нас є відсилання до Євангелія від Матвея, коли він каже: «Не суди, бо сам судимий будеш». Це важливий месидж на сьогодні», — підкреслює Анатолій Матешко.

У фільмі знялися українські актори, зокрема Володимир Горянський, Дмитро Суржиков, Остап Ступка. «Мені було страшно. Мені було в якийсь момент дуже страшно на Майдані, — каже виконавиця головної ролі, народна артистка України Лариса Руснак. — Але думаю, що це навіть не мільйонна частка того страху, який — можу уявити — відчувають люди, які потрапляють у полон у реальності».

У кінотеатрах фільм можна буде подивитися впродовж місяця.