Серце і судини подякують вам

02.02.2016
Серце і судини подякують вам

Яблуко чистить організм від шкідливого холестерину. Тоді як «швидка їжа» не йде на користь нікому. (з сайту phytomed.org)

Холестерин — явище не однозначне. З одного боку, холестерин потрібен для злагодженого функціонування органів і систем. Але це — так званий «хороший холестерин». Водночас лікарі стверджують, що підвищений рівень «поганого» холестерину (медичною мовою — ліпопротеїдів низької щільності) провокує захворювання судин і серця. Адже холестеринові бляшки у судинах перешкоджають природному кровоплину. Тож лікарі радять час від часу контролювати рівень холестерину в організмі. А також дотримуватися запобіжних заходів, які регулюють ліпідний обмін в організмі. Дієтологи називають 10 кроків, які допоможуть уникнути холестеринових негараздів.

Їжте вівсяну кашу

Вівсянка знизить рівень «поганого» холестерину, оскільки містить розчинні волокна, так звані бета-глюкани. Вони, ніби губка, всотують та виводять через травну систему холестерин, не даючи йому змоги потрапити у кров. Овес також багатий на антиоксиданти, які протидіють руйнівній дії вільних радикалів на внутрішню стінку судин, запобігають розвитку атеросклерозу.

Не забувайте про мигдаль

Він є джерелом мононенасичених жирів, харчових волокон та вітаміну Е — потужного антиоксиданту, що блокує утворення холестеринових бляшок, які «налипають» на внутрішні стінки судин. Достатньо однієї жменьки мигдалю в день, аби тримати холестерин під контролем.

Споживайте лляне насіння

Воно є прекрасним джерелом омега-3 жирних кислот, що мають виражену протизапальну дію. У насінні є два інші компоненти, що безпосередньо знижують рівень «поганого» холестерину: лігнани і харчові волокна. Для того, аби насіння принесло якнайбільше користі, розмеліть його перед вживанням, оскільки травні ферменти не можуть перетравити жорстку зовнішню оболонку.

Приймайте псиліум

Це особливий вид клітковини, яка міститься в оболонці насіння подорожника і є одним з найпотужніших засобів для зниження рівня холестерину. Ця речовина дуже ніжна, не подразнює шлунково-кишкового тракту, зв’язує та виводить холестерин. Псиліум також сприяє здоровому травленню. Але, вживаючи його, потрібно пити більше води, оскільки псиліум має сильну поглинальну дію і, при недостатній гідратації, може викликати закреп.

Не ігноруйте бобові

Бобові є одними з найкращих продуктів для захисту серцево-судинної системи від атеросклерозу. Крім вітамінів, мінералів, бобові (квасоля, горох і сочевиця) є одним iз найбагатших джерел розчинної клітковини, яка знижує рівень «поганого» холестерину та сприяє росту так званих корисних бактерій у товстій кишці, підвищуючи імунітет організму.

Ні дня без яблука!

Яблука, зокрема, містять пектини, які, перетворюючись на гель у кишечнику, поглинають «поганий» холестерин. Інші інгредієнти (містяться у шкірці яблук) — поліфеноли, є сильними антиоксидантами, які оздоровлюють печінку та сприяють виведенню холестерину з організму. Тому намагайтеся їсти яблука зі шкіркою, попередньо добре помивши їх.

Вживайте продукти, що містять фітостероли

Фітостероли у клітинах рослин виконують ту саму функцію, що і холестерин у клітинах людини — вони є структурними компонентами клітинних оболонок (мембран). Фітостероли не дають можливості «поганому» холестерину всмоктатись кишечником, замінюють його собою та всмоктуються замість нього.

На фітостероли багата обліпихова олія, олія з пророщеної пшениці, насіння сезаму, фісташки та горіхи.

Не оминайте продуктів із ферментованої сої

Соя є ідеальним білком, iз низьким вмістом насичених жирів, вітамінів і мінералів. Вона містить ізофлавони — гормоноподібні речовини, які знижують ліпопротеїди низької щільності. Соєві продукти багаті антиоксидантами, що зменшують запалення у внутрішній стінці артерій. Якщо періодично споживати соєвий білок замість тваринного (наприклад, червоного м’яса), є шанс знизити рівень не лише холестерину, а й насичених жирів, які також сприяють розвитку атеросклерозу.

Шануйте часник

Завдяки ефірній олії алліцину часник також понижує рівень «поганого холестерину». Алліцин має здатність зменшувати в’язкість крові, що, в свою чергу, знижує ризик злипання клітин крові та утворення тромбів, які є причиною закупорювання судин серця і мозку, провокують інфаркти та інсульти.

Рухайтеся!

Ходьба є одним iз найпростіших, найбезпечніших і найдешевших способів покращення холестеринового обміну. Прогулянки тривалістю всього 30 хвилин на день захищають серце, збільшуючи кількість «хорошого» холестерину та зменшують об’єм вісцерального жиру (навколо внутрішніх органів).

Тільки не забудьте підібрати темп — чим швидший, тим краще для здоров’я і довголіття.