Бюджет-2016: опозиція знайшла кошти на підвищення зарплат і пенсій

02.02.2016
Бюджет-2016: опозиція знайшла кошти на підвищення зарплат і пенсій

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко.

Пройшов тільки перший місяць нового року, а показники головного фінансового документа країни вже можна вважати такими, які не витримують жодної критики. Річ у тім, що в бюджеті на цей рік був закладений курс долара по 24 грн., хоча за останні тижні курс уже встиг стрибнути вище 27 грн. Те ж стосується й прогнозованої інфляції, яку уряд «бачить» на рівні 12%, хоча всі експерти заявляють, що у цьому році її рівень становитиме майже 30%. На думку представників опозиції, Кабмін свідомо заклав у бюджет занижені цифри, щоб потім, наприкінці року, хвалитися десятками мільярдів перевиконаних бюджетних показників. Саме тому депутати від Опозиційного блоку внесли до парламенту свій варіант змін до держбюджету, в якому закладено реальні макроекономічні показники та пропонується провести в 2016 році дві індексації зарплат, пенсій і соцвиплат.

«Ми вважаємо, що прийнятий бюджет є ніщо інше, як практичний посібник з обкрадання громадян шляхом підвищення податків, тарифів і максимального скорочення соціальних виплат. Ми підготували зміни до руйнівного бюджету та Податкового кодексу і зареєстрували відповідні законопроекти і наполягаємо на їх першочерговому розгляді», — наголосив Юрій Бойко.

За його словами, Опозиційний блок пропонує змінити бюджет, внісши у нього чесні показники — обмінний курс у 30 гривень, а інфляцію на рівні 28,5%. Таким чином, реальні показники доходів від податків і зборів будуть вищими більш ніж на 80 млрд. «Зараз усі міжнародні експерти прогнозують рівень інфляції приблизно 28%, а середньорічний курс національної валюти — 30 гривень за долар. Це означає, що бюджет отримає додаткові доходи за рахунок девальвації, приблизно 80 млрд. гривень. Ці гроші ми пропонуємо спрямувати на індексацію зарплат і пенсій», — зазначив народний депутат.

За його словами, ухвалення пропонованих опозицією змін до бюджету дозволить ще до 1 квітня проіндексувати зарплати і пенсії. «Це дасть можливість до 1 квітня надати від 200 до 300 гривень додаткових виплат iз зарплат і пенсій без додаткових податкових навантажень, тільки за рахунок інфляції», — пояснив народний депутат. Він також додав, що протягом року мінімальну зарплату можливо підвищити до 1956 гривень, а мінімальну пенсію — до 1526 гривень.

Крім того, у своєму законопроекті опозиція пропонує скоротити неефективні статті нинішнього бюджету на загальну суму 14 млрд. гривень. Серед статей, які потрапляють під скорочення, — витрати на держапарат, у тому числі витрати на Верховну Раду, Кабмін та адміністрацію Президента на суму приблизно в 4,5 млрд. гривень.

«Ці гроші потрібно спрямувати на реальний сектор економіки. Наприклад, додатково 200 млн. гривень — на завершення будівництва шахти «Нововолинська-10», 400 млн. гривень — на здешевлення кредитів для аграріїв. Тобто направити ці ресурси на речі, які дійсно хвилюють людей, які потрібні для країни. Тому ми розраховуємо, що наш проект закону буде проголосований у парламенті», — наголосив Юрій Бойко.

У проекті змін до бюджету Опозиційний блок також пропонує відновити підтримку вугільної галузі. За словами Юрія Бойка, це допоможе знизити залежність України від імпортного вугілля і зможе гарантувати, що українці не залишаться без тепла і світла.

«На жаль, у прийнятому бюджеті немає ні слова про підтримку вугільної галузі. Замість цього уряд пропонує підкилимну програму iз закриття 22 шахт із 35, які залишилися в державі. Це абсолютно безглузда політика, яка призведе до повної залежності країни від поставок вугілля з Польщі, Росії або Південно-Африканської Республіки», — заявив політик.

За його словами, через такi кроки уряду без роботи залишаться 80 тисяч працівників шахт. «Вугільна галузь — це близько 80 тисяч робочих місць. І ніякої підтримки з боку держави для тих, хто залишиться без роботи (якщо ця програма буде реалізована) не передбачається», — додав Юрiй Бойко.

Депутати від Опозиційного блоку також пропонують внести зміни до Податкового кодексу про запровадження мораторію на ліквідацію пільг для сільськогосподарських виробників. «Ми подали зміни до Податкового кодексу про запровадження мораторію на ліквідацію пільг для сільськогосподарських виробників до 2018 року. А за цей період слід відпрацювати схему державної підтримки фермерів, яка повинна бути такою ж, як у європейських конкурентів наших виробників», — зазначив Юрій Бойко.

Народний депутат нагадав, що фракція Опозиційного блоку не голосувала за урядовий бюджет на 2016 рік. «Час показав, що ми були праві. Не пройшов і місяць, як знову падає національна валюта, і це перекреслює всі прогнозні показники на цей рік», — резюмував Юрій Бойко.