Де є чай, там і під ялиною рай

27.01.2016
Де є чай, там і під ялиною рай

Донечка Поліна залюбки ласує чаями, приготованими мамою чи татом. (з сімейного архіву.)

Багато-багато років тому людина зрозуміла, що пити гарячу воду з ароматами і безліччю смаків приємно: вона і заспокоїть, і зігріє, і полікує. І яких тільки трав не вживали люди! Приміром, древні шумери заварювали мирис і вербу. Гіппократ, побувавши у Скіфії, писав про використання ревеню, полину та інших рослин. А тим часом у теплих краях, на сході планети, росла маленька рослина під назвою «чай», яка згодом підкорила весь світ.
Крім звичайного зеленого і чорного, п’ють чай квітковий, ягідний, лісовий, комбінований, який, крім смаку та аромату, має ще і певні лікувальні властивості. Багатьом подобається липовий, м’ятний, малиновий, трояндовий, жасминовий і ще багато інших. Готує чаї кожен по-різному. Квіти і листя заварюють у порцеляновому чайнику, заливаючи крутим окропом і кілька хвилин тримають на слабкому вогні, або просто настоюють.

Родинне тепло

Родина Сергія та Наталі Щурів з передмістя Києва має свої способи приготування цілющих чайних напоїв, бо особливо впевнена в потужній силі чаю. Вони заварюють і чай, і квіти, і трави в термосі навіть удома і кажуть, що щоразу домашня чайна церемонія навіває літо, додає тепла і сповнює душу, тіло і кімнату духм’яними пахощами. А головне — смачно приготований чай збирає за столом усіх найрідніших, спонукає до теплої затишної розмови і об’єднує ще більше. Ось так, знаючи ці маленькі секрети родини, переконуєшся у великій силі гарячої запашної водички, надихаєшся і собі на приготування чаїв за їхнiми порадами. Асортимент гарячих напоїв родини — великий, давно перевірений і уподобаний усіма, особливо донечкою Поліною, яка залюбки п’є чай, приготований мамою чи татом.

Один з найулюбленіших родинних чаїв Наталі, Сергія і Поліни, який уберігає їх від застуд і додає багато вітамінів до їхнього раціону, — шипшиновий. Ні для кого не секрет, що ця ягода — одне з див природи, джерело вітаміну С. На одну склянку беріть 5-6 ягід сушеної шипшини, їх краще заздалегідь розім’яти. Настоювати чай із шипшини можна по-різному: або залити холодною водою і, довівши до кипіння, настояти 20-30 хвилин, або настояти півтори-дві години в термосі, заливши ягоди окропом. Добре додати ще й сухі пелюстки квіток шипшини. А наприкінці додати трішки меду і, якщо бажаєте, скибочку лимона.

Прекрасно тонізує, повертає ясність думки і, завдяки цьому, особливо показаний людям інтелектуальної праці і творчих професій імбирний чай. Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, тому багато хто серед лікарів Сходу вважає, що імбир є засобом профілактики пухлин. Також імбирний чай допомагає травленню і дуже добре впливає на колір шкіри, а ще сприяє швидшому обміну речовин, за що його особливо шанують жінки — сприяє ж бо нормалізації маси тіла. І, звичайно, імбирний чай з лимоном — це один iз найкращих засобів для профілактики застуди.

У молодої родини шанувальників чаю — хороший рецепт цього напою. На літр води потрібно: столова ложка дрібно натертого імбиру (можна порізати тоненькими пластинками), лимон чи апельсин, 3 столові ложки меду, за бажанням — кілька подрібнених листочків м’яти або дрібка чорного меленого перцю. В окріп кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, проціджуємо в чашку, додаємо перець, лимон (апельсин), м’яту і мед. Пити гарячим — дуже смачно.

Комбінації з трав

Комбіновані чаї з трав — щоденні і найулюбленіші напої родини Сергія та Наталі. Їхні експерименти в чайній царині щоразу вдалі, тому вони радять щодня звертатися до природної аптечки, щоб хвороби оминали і не підступалися. Один зi смачних і корисних комбінованих чаїв — листяно-ягідний. Потрібно змішати по столовій ложці листя чорної смородини, ожини, малини, додати 3 столові ложки плодів шипшини, столову ложку чорної смородини (можна замороженої або свіжої, перетертої з цукром), 0,5 чайної ложки чебрецю. Заварити все це в термосі — літо зазирне до вас на гостину щоразу, коли відкриєте термос.

А ще родина уподобала липовий чай. Він незамінний при застудних захворюваннях. Одну столову ложку висушеного липового цвіту залити літром окропу і настоювати 15 хвилин. Пити краще з медом або варенням. До речі, главі сімейства Сергію подобаються чаї з варенням, а точніше, ягодами-фруктами, перетертими з цукром (бо лише цукор у чаї «нівелює» природний смак), і він радить чоловікам (бо жінки не завше готові на калорії, які додає варення) заварювати чай з таким варенням відразу в термосі, переконує, що це — дуже смачно.

Скуштуйте і чай з листя малини та ожини — він чудово втамовує спрагу і регулює діяльність шлунково-кишкового тракту. У нього добре додати свіжі (заморожені, перетерті) або сушені ягоди, варення. Ароматний і приємний напій можна приготувати, заваривши листя чорної смородини. У нього також можна додавати сушені смородинові ягоди, варення зі смородини або смородину, протерту з цукром.

Пахущі добавки

Добре додавати в чай листя яблуні, вишні, брусниці, чорної смородини, ожини, малини, пелюстки троянди.

До заварки чаю (чорного чи зеленого) добре «пасують» трави: чебрець, м’ята, звіробій. Свіжий лісовий аромат, кислуватий присмак надають чаю соснові та ялинкові голки. Пропорцію для змішування компонентів краще підбирати самостійно, залежно від власних уподобань. Причому до цього питання потрібно підходити дуже творчо і з певною часткою педантизму, бо чай — це комбінація безлічі трав, приправ, рослин, спецій, які лікують, оздоровлюють, запобігають виникненню хвороб і тонізують, але у великих кількостях можуть і зашкодити організму. Тому для лікувального ефекту все-таки потрібно радитися з лікарем, а в самостійному приготуванні з пропорціями лікарських трав не передозовувати.

А цей — чай з яблуками і жасмином — я вже також скуштувала і додаю свій «коментар»: беріть для нього велику чашку. Принаймні мені маленької не вистачає. На літр води потрібна яблучна шкірка з трьох середніх яблук. Її закладають у холодну воду й варять 5 хвилин на слабкому вогні. Цією сумішшю заливають чай — чорний або зелений, звісно, краще в термосі, і дають настоятися. А якщо до чайної заварки додати чайну ложку квітів жасмину (як це уподобала я), ви отримаєте такий аромат, що зачаруєтеся цим напоєм із першого разу.

Ще один чай, який цілком претендує на хіт сезону,— обліпиховий чай. В обліписі дуже багато вітаміну С та інших, і вдвічі більше вітаміну Е, ніж в олії, є антиоксиданти і поліненасичені жирні кислоти, що відповідають за здоровий і молодий вигляд шкіри. А ще чай з обліпихи і меду — це найкращий антидепресант. Це довели вчені. Також обліпиха має сильну протизапальну дію. Проте родина, яка любить чаї, нам каже, що найбільша цінність такого чаю,— це його смак. Скуштуємо?

На столову ложку заварки чорного чаю потрібно 350 мл води, 2 столові ложки меду і 100 г обліпихи (чи пюре з неї). Ягоди обліпихи добре промити, пом’яти ложкою в пюре. У термос або чайник покласти обліпихове пюре і чорний чай. Залийте все окропом, укутайте і дайте настоятися 10-15 хвилин. Готовий чай процідити, додавши мед за смаком. Можна готувати цей напій без додавання заварки або із заваркою зеленого чаю — все залежить від ваших смаків.

Кориця плюс водиця

Чаї з корицею — це улюблена тема багатьох чаєманів. Казково ароматний чай з корицею не тільки дуже смачний, а й надзвичайно корисний. Напої, до складу яких входить ця популярна спеція, покращують кровообіг, знижують рівень холестерину в крові і посилюють мозкову діяльність. Приготувати чай з корицею дуже просто, а безліч рецептів допоможуть вам вибрати напій до смаку, який буде зігрівати вас у холодну пору року.

Родина Наталі та Сергія Щурів знає, як можна скинути вагу з допомогою чаю: цьому допомагає кориця. Гляньте, яка смачна дієта — я щиро зацікавилася. Буду готувати чай з яблуками із корицею (о цей чудовий мікс яблука і кориці — хіба перед ним устоїш?). Потрібно: 1-1,5 л води, 2 столові ложки чорного чаю, паличка кориці, два яблука і 2 столові ложки меду. В окріп додати яблука, порізані шматочками, і корицю. Все треба довести до кипіння, але не кип’ятити. Процідити в чайник, дати настоятися 5 хвилин і додати мед. Усе, більше нічого і не потрібно!

Для любителів прянощів є чудовий рецепт чаю з корицею і гвоздикою. Знадобиться (на дві чашки чаю) паличка корицi, півтори столові ложки чорного чаю, 2 суцвіття гвоздики і мед за смаком. Насамперед потрібно зварити пряну воду: в каструлю виливаємо 2 склянки води, додаємо корицю і гвоздику і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і варимо спеції 5 хвилин, залежно від того, наскільки пряний смак ви хочете отримати в результаті. Далі засипаємо чай, швидко знiмаємо каструлю з вогню і розливаємо ароматний напій по чашках, додаючи мед за смаком.

І зараз, коли на вулиці холодно і волого, чашка ароматного чаю зігріє вас, підбадьорить і навіть убереже від застуд. Яким буде ваш чай — вибирати вам. Родина Наталі і Сергія Щурів бажає приємного чаювання і міцного здоров’я.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>