НОВИНИ ПЛЮС

27.01.2016

Підступний знак

У Польщі на три місяці арештували українця, через якого 22 січня на дорозі у Варшаві постраждала 13-річна дитина, повідомив «Канал 24». Дівчинка разом iз батьками збиралася переходити дорогу. Авто, яким кермував наш громадянин, занесло. Машина влетіла у дорожній знак, який упав дитині на голову. Дівчину з тяжкими травмами відвезли до лікарні. Водій iз місця аварії втік. Згодом його затримали. Він устиг обстригти волосся — очевидно, хотів уникнути відповідальності, кажуть у прокуратурі. Українець нiбито був у наркотичному станi, але він цього не визнає.

«Суд задовольнив клопотання прокуратури про арешт підозрюваного, зважаючи на те, що він намагався втекти і приховати причетність до інциденту. Йому загрожує серйозне покарання — до 12 років позбавлення волі», — повідомила речниця суду Ева Ліщинська-Фуртак.

Засекречені надбавки

Міносвіти відмовило надати контракти 10 ректорів ВНЗ України на запит журналіста Олексія Братущакау. У листі-відповіді директор департаменту персоналу Ігор Кабанов вказав, що «у контрактах iз ректорами ВНЗ присутня норма, що забороняє розголошення третім особам інформації, наведеної в контракті». Зазначається, що міністерство звернулося до ректорів iз листом, щоб вони надали дозвіл на оприлюднення контрактів.

Журналіст вважає, що такі дії Міносвіти є неправомірною відмовою на запит про доступ до публічної інформації. Найімовірніше, справжня причина відписки — небажання оприлюднювати розмір надбавок та доплат ректорам.

До слова, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський задекларував торік 623,470 тис. грн. У своїй декларації ректор зазначив, що iз зазначеної суми 285,236 тис. грн. становить його заробітна плата й інші виплати; 81,898 тис. грн. — доходи від наукової діяльності, а 107,433 тис. грн. задекларовано як дивіденди, при цьому ректор вказав, що на його рахунку — 773,8 тис. грн.