Раптом і чомусь — «хрусь»...

26.01.2016
Раптом і чомусь — «хрусь»...

Звичка хрустіти пальцями — небезпечна «забава», застерігають лікарі. (з сайта telegraf.com.ua.)

Більше рухатися і менше нервувати

Трапляється, що несподівано людина помічає: у неї починають хрустіти суглоби. Дехто вважає, що цей симптом свідчить про певне захворювання опорно-рухового апарату. Чи насправді це так?

За словами лікарів, іноді суглоби можуть видавати «дивні» звуки при запальних процесах, а також при надлишку білкової їжі в раціоні. Хоча вони також здатні хрустіти, коли людина займається спортом — часом до цього спричиняють травми, розтяжки. У таких випадках варто дати організму відпочити, а фізичні вправи виконувати у спокійнішому темпі, з меншим навантаженням. Хрускіт часом свідчить про брак суглобової рідини — це стається при перенавантаженні суглобів. Водночас може бути й ознакою вікових змін.

— Часто хрускіт суглобів означає, що людині необхідно більше рухатися, — каже столичний лікар-ортопед Ігор Гужевський. — При гіподинамії порушується кровопостачання, відбувається застій суглобової рідини. Для молодих жінок із гнучкими суглобами їхній хрускіт — також нормальне явище. Часом це минає з віком, але може й залишатися — якщо хрускіт обумовлений генетичною схильністю. У таких осіб зазвичай із часом розвивається варикозне захворювання вен, з’являються судинні «сіточки» на ногах.

Аби запобігти хрускоту, лікар радить включати в раціон більше овочів та фруктів, не зловживати білковою їжею (м’ясо, риба, молочні продукти). Необхідно пити достатньо води — 6—8 склянок упродовж дня, займатися посильними фізичними вправами.

— Намагайтеся не засиджуватися в одній і тій же позі понад півгодини, — наголошує фахівець. — На загал необхідно кожну годину вставати з-за робочого столу (якщо у вас сидяча робота) і рухатися, робити нескладні гімнастичні вправи — повороти тіла, нахиляння. Важливо задіяти тазостегнові суглоби, суглоби плечового і шийного відділу. Якщо хрускіт у суглобах не супроводжується болем — особливих підстав для занепокоєння немає. Це може виникати через перенапругу у м’язах , стрес або перевтому.

Лікар радить розминати суглоби хоча б двічі на день — задля профілактики захворювань. Важливо навчитися розслаблятися, знімати стрес, час від часу проходити курс профілактичного масажу. Але якщо хрускіт супроводжується болем, а суглоби набрякають — неодмінно зверніться до фахівця. Такі симптоми можуть свідчити про травму або бути наслідком інших фізичних змін, які потребують медичної допомоги.

«Звук» суглобів, — каже лікар, — нормальне явище для підліткового віку, коли розвиток організму відбувається дуже стрімко. У таких випадках «дивні звуки» не спричиняють негативних наслідків. Просто кісткова тканина росте дуже швидко в цей період, і за нею не встигає ні зв’язковий апарат, ні вироблення суглобової рідини.

Відвернути старіння хряща неможливо, але його можна «віддалити в часі»

До речі, тим, хто має звичку клацати пальцями, варто знати: це небезпечна «забава». Надмірне «хрускання» травмує суглоби, збільшуючи ризик остеоартрозу.

— Остеоартроз пов’язаний iз віковим зношенням хряща, тож повністю зупинити цей процес неможливо, — пояснює Ігор Гужевський. — Адже ми не можемо вилікувати старіння. Проте багато літніх людей старіють і не скаржаться на біль у суглобах. Водночас, якщо зробити знімок їхніх суглобів, можемо побачити явища, характерні для артрозу. Повністю відвернути старіння хряща неможливо, але його можна «віддалити в часі».

Загалом, за словами лікаря, захворювання суглобів поділяються на запальні та дегенеративно–дистрофічні. Остеоартроз належить до другої групи і переважно стосується людей літнього віку, оскільки пов’язаний із процесами старіння суглобів. У когось цей процес відбувається швидше, в інших — навпаки. Існує також генетична схильність до захворювання: якщо від природи в людини тканини суглобів i кісток менш витривалі до навантажень, процес старіння, зношення відбувається швидше. Великий вплив мають і життєві фактори: скажімо, мікротравми чи перевантаження можуть прискорювати зношення суглобів. «Долучаються до справи» авітамінози, порушення роботи ендокринних органів, гормональні збої в жінок, метаболічні дисбаланси (скажімо, подагра — недуга, викликана порушенням обміну речовин). Цей процес багатофакторний і до кінця не вивчений.

Фітнес і фізкультура — у допустимих межах

Що потрібно знати, аби уникнути проблем із суглобами?

— Насамперед, вести здоровий спосіб життя, — наголошує Ігор Гужевський. — Велике лихо для суглобів — надмірна вага. Адже функція суглоба — витримувати механічні навантаження — статичні (коли ми стоїмо) і динамічні (тертя під час руху). Якщо такі навантаження надмірні, це позначається на хрящі. Тож раджу стежити за харчуванням, достатньо рухатися, тримати вагу «в рамках».

Для здоров’я суглобів важливі регулярні фізичні навантаження — не кажу про заняття професійним спортом, які здебiльшого прискорюють зношення хряща. Йдеться про фітнес i фізкультуру в допустимих межах. Певну користь дає і прийом так званих препаратів хондропротекторної дії. За хімічною формулою вони близькі до натурального хряща, тож завдяки їм людина створює запас «будівельного матеріалу» для хрящів.

Позитивно на стан суглобів впливають різноманітні санаторно-курортні фактори (грязелікування, лікувальні ванни). Будь-якій здоровій людині після 40 років раз на рік бажано відвідувати санаторій для профілактики та підтримки здоров’я загалом. Адже, переступаючи сорокарічний рубіж, входиш у вік, коли вже дають про себе знати і остеохондроз, і зношення хрящів.

Разом усі ці фактори дозволяють покращити живлення суглобів і сповільнити їх старіння.

ВАЖЛИВО

Корисною для суглобів може стати спеціальна лікувальна гімнастика. Правильно підібрані фізичні вправи здатні не тільки зупинити хворобу, а й навіть, за деякими даними, стимулювати ріст зношеного хряща. Такі вправи покращують кровопостачання м’язів і тканин, що оточують суглоб, забезпечують хрящі киснем і відновлюють обмінні процеси.

Вправи для рук

1. Чудовим тренажером служить кільцеподібний гумовий валик. Його потрібно м’яти в руках 3–4 рази на день по 10—15 хвилин. Зручно займатися цим, коли руки вільні, наприклад, при перегляді фільму або телефонних переговорах.

2. Сильно стискайте і розтискайте кулаки. Повторіть 5—6 разів. Робіть вправу періодично впродовж дня і особливо після тривалої роботи руками.

3. Складіть пальці в пучок і спробуйте «дістати» ними долоню. Напружуйте кисть, але так, щоб не було болю.

4. Розкривши долоню, зігніть великий палець, щоб його кінчик доторкнувся до мізинця. Повторіть вправу 7—8 разів iз кожною рукою.

Врахуйте: розробляти суглоби можна лише доти, доки артроз не подає хворобливих сигналів. Якщо болить, залиште суглоби у спокої, поки біль не мине зовсім.

 

ДО РЕЧІ

На жаль, навіть використовуючи всі відомі методи профілактики, людина не завжди в змозі запобігти клінічно вираженій стадії остеоартрозу — коли неможливо позбавити пацієнта болю без застосування медикаментозних або хірургічних методів терапії. Однак до реклами «чудодійних» препаратів Ігор Гужевський радить ставитися критично. «Коли в рекламі запевняють, начебто якийсь препарат чи спеціальна терапія вилікували, повністю «відновили» суглоби, це, м’яко кажучи, перебільшення, — застерігає він. — Якби ми могли зупинити процес старіння, то зупинили б і зношування хряща — артроз чи остеоартрит. Але ж це нереально. Тож ми тією чи іншою мірою лише уповільнюємо цей процес. Так, за допомогою консервативних методів лікування (фармакологічні препарати, фізіотерапевтичні процедури, гімнастика тощо) повністю зупинити остеоартроз неможливо. Його можна лише певний період «тримати під контролем» — щоб недуга не викликала сильного болю і дозволяла людині мати бажаний рівень фізичної активності.