Місце бійця, а не кухарки

26.01.2016

Минулого тижня у Києві активістки пройшли маршем від Південного залізничного вокзалу до Міністерства оборони України, виступаючи за рівні можливості жінок-військовослужбовців в українській армії. Серед протестувальників були журналістки, військові та активістки, у руках жінки тримали предмети кухонного вжитку, деякі були одягнені у фартухи. Організаторки хотіли продемонструвати наочно ситуацію, коли жінки в українських Збройних силах служать у реальності на бойових посадах, а на папері записані куховарками.

«Жінка пишеться куховаркою або начальницею лазні, а насправді є воїном, штурмовиком, гранатометником тощо», — констатувала організаторка акції, військова кореспондентка Олена Максименко. Учасниці ходи символічно поклали кухонне знаряддя біля будівлі Міноборони, «...Бо ми не є куховарки, ми є рівноправні воїни — такий символізм цієї акції», — зазначила Олена.

Обмеження щодо прийому жінок до армії почалося ще наприкінці минулого року. Це стосувалося вступу на контрактній основі. Спершу генерал-майор С. І. Наєв, командуючий групою армій «Схід», видав наказ: «Починаючи з 04.12.2015, призупинити прийом на військову службу за контрактом, а в подальшому й призов до мобілізації жінок до військових частин (установ) оперативного командування». Згодом схожий наказ з’явився і в групi армій «Захід», підписаний тимчасово виконуючим обов’язки начальника штабу — першим заступником командувача військ оперативного командування, полковником В. А. Кевлюком. Причина в обох випадках однакова — проведення організаційних заходів у військових частинах та установах оперативного командування.

Доброволець Олена вважає, що така поведінка командування несправедлива щодо жінок. «Я хотіла йти служити на контракт в армію. Мені сказали, що ні, це неможливо. Ми жінок не беремо, тому що в нас є такий наказ. Я запитала, чи він секретний. Мені пояснили, що ні, інформація не секретна і наказ мені роздрукують. Додали, що підписант наказу є високим чином і наказ розповсюджується на всі частини командування «Схід». Це гендерна дискримінація в чистому вигляді. Раніше жінок дійсно не брали на деякі спеціальності, або, швидше, так: брали не на багато які спеціальності, мотивуючи це тим, що жінки не можуть виконувати ті або ті функції. Мені здається, що перебільшували. Хоча була якась мотивація. Тут просто жодної мотивації. Просто до особливого розпорядження не брати жінок узагалі». Єдиний варіант для жінки потрапити на фронт — волонтерські організації, але в цьому випадку заважають уже статусні обмеження. «Добровольчі угруповання зараз дуже ефективно усунуто з усієї лінії фронту. Що стосується санітарних інструкторів, які навчають, то вони їздять, діють у цьому плані», — каже Олена.

Тема дискримінації жінок зацікавила Марію Берлінську, керівника центру підтримки аеророзвідки та координатора соціального проекту «невидимий батальйон», присвяченого жінкам на війні. За її словами, жодних юридичних прав на обмеження жінок у цій країні немає. Конституція гарантує всім громадянам рівні права та обов’язки. Проте існують певні юридичні нюанси у вигляді нормативних актів. Це перелік штатних посад сержантсько-старшинського складу, в якому є обмеження на посади для жінок, — військово-облікові спеціальності та документ Міноборони для осіб офіцерського складу, в якому регламентується обмеження для жінок-офіцерів. «Жінки воюють на фронті від самого початку АТО. І снайпери, і штурмова піхота. Але за документами вони значаться як кухарки, швачки тощо. Зараз відмовляються брати жінок навіть на такі посади, як перекладач, фотограф чи водій», — каже Берлінська. З несправедливістю планують продовжувати боротися за допомогою депутатських запитів i пікетів.

Керівник прес-служби Генштабу ЗСУ України Владислав Селезньов каже: «ЗСУ рухаються на шляху реформ за НАТОвськими стандартами. 5 років у нас для цього є. Якщо в збройних силах країн, що входять до складу НАТО, є військовослужбовці-жінки, то так само буде й у нас, тому що ми маємо відповідати сучасним стандартам провідних країн світу, і це нормально». Уже є наказ Міноборони, що дозволяє з 15 січня брати жінок на контракт у Збройні сили. У документі, що стосується ОК «Схід», за підписом того ж генерал-майора Наєва, йдеться: «У зв’язку з закінченням проведення організаційних заходів 2015 року у військових частинах та установах оперативного командування поновити з 15.01.16 прийом жінок на військову службу за контрактом до військових частин оперативного командування».