Міні-ГЕС, подружка річки

26.01.2016
Міні-ГЕС, подружка річки

Екологічна ГЕС не заважає ні рибам, ні водоймам. (з сайта politolog.net.)

Бельгійський стартап Turbulent створив турбіну, яка може виробляти електроенергію, будучи встановлена посеред невеликої річки. Отриманої таким способом електрики вистачає на кілька розташованих неподалік домогосподарств. Макет міні-ГЕС змоделювали за допомогою технології 3D-друку.

Як розповіли розробники, кожна така турбіна має потужність до 200 кВт. Важлива особливість розробки полягає в тому, що Turbulent ніяк не впливає на природний потік річки, повідомляє еstp-blog.ru.Саме на повній екологічності, «роботі з природою»акцентують увагу творці міні-ГЕС. Так, якщо риба потрапить у турбіну, вона легко зможе випливти з неї завдяки низькому тиску та особливій конструкції установки. При цьому для виробництва Turbulent використовували екологічно чисті матеріали.

Розробники зауважують, що конструкція турбіни запобігатиме накопиченню навколо себе різноманітного сміття, що плаває у річках, тому не вимагатиме частого технічного обслуговування. Turbulent створена з міцних матеріалів та конструкцій, тому в компанії запевняють, що вона може безперебійно працювати до 20 років.

Автори розробки з самого початку задалися метою створити компактний, екодружній, не надто дорогий, простий для використання у віддалених регіонах пристрій, який став би своєрідним кроком на шляху до децентралізації зеленої енергії.

Винахід уже привернув увагу таких серйозних компаній, як Autodesk і VITO, а також отримав фінансування від KIC Innoenergy, Iminds та уряду Бельгії.