Дорога кінорозвага

21.01.2016
Дорога кінорозвага

Найкасовішим в Україні торік став мультфільм «Посіпаки».

У 2015 році касові збори фільмів в українських кінотеатрах встановили рекорд. У гривні виторг зріс приблизно на третину, а кількість проданих квитків збільшилася на 8,8% — із 19,47 млн. до 21,19 млн. штук, підрахували аналітики медіаконсалтингової компанії «Медіа Ресурси Менеджмент».

За період вiд 1 січня до 27 грудня 2015-го відбулися прем’єри 292 фільмів. Крім того, дистриб’ютори випустили в прокат 19 тематичних добірок короткометражних і повнометражних картин. Таким чином, у порівнянні з попереднім роком загальна кількість релізів зменшилася. Втім касові збори фільмів в українських кінотеатрах становили майже $546 млн. У порівнянні з 2014 роком (у гривні) вони виросли на 31%. Це пов’язано з тим, що ціна квитків зросла з 47 гривень до 57 гривень у середньому за один. У доларовому ж еквіваленті ринок зменшився на 32%. Це обумовлено девальвацією гривні.

За інформацією «МРМ», найкасовішим в Україні торік став мультфільм «Посіпаки». Уже нинішнього, станом на 3 січня 2016 року, лідирують «Зоряні війни: Пробудження сили», які встигли зібрати в українському прокаті 55,6 млн. грн. Серед минулорічних фільмів українці найкраще дивилися в кінотеатрах також фільми «Марсіанин», «8 нових побачень», «Форсаж 7», «Монстри на канікулах 2», «Месники: Ера Альтрона», «Світ Юрського періоду», «Сьомий син», «50 відтінків сірого».

У прокат у 2015-му вийшли 23 українські стрічки, на жаль, жодна із них до чільної прокатної десятки не потрапила. Повернула вкладені в неї кошти після релізу в кінотеатрах лише «Незламна», знята разом із Росією.

Із початком нинішнього року завершилася дія пільги, яка визначала пільговий режим діяльності галузі кінематографії. До цього тимчасово звільнялися від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання послуг iз демонстрування, розповсюдження та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених та/або субтитрованих державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення (публічними сповіщувачами). Це означає, що кінотеатри, найімовірніше, збільшуватимуть ціну на квитки на розмір ПДВ — на 20%. Для тих, хто не відмовляв собі в задоволенні дивитися фільми в кінотеатрах, 7 і навіть 20 грн. (на вечірні сеанси) різниці — невелика сума. А більшість уже й 40 гривень за сеанс не виділяла з сімейного бюджету.