Легкий смак післясвят

20.01.2016
Легкий смак післясвят

Суп — легка, корисна і поживна їжа.

Свята закінчилися, подарувавши нам багато приємних моментів зустрічі з рідними і друзями, сюрпризів і смачних застіль. Але дехто при цьому помітив зайві сантиметри на талії, дехто трішки стомився від кулінарних експериментів. Ці моменти не мають вибивати вас із чіткого ритму робочих буднів: талія підкоригується полегшеним меню, воно ж скоротить ваш час перебування біля плити. А головне — навіть додасть різноманітності вашому раціону, бо полегшене меню зовсім не означає обмежене, швидше, це нові кулінарні відкриття, нові смаки і приємна турбота про здоров’я і самопочуття, своє і рідних. Лиш уявіть собі барвистий легкий духмяний супчик, приправлений зеленню і йогуртом чи сметаною, або соковитий вітамінний овочевий салатик, який неначе літо запросив у гості, і відразу з’явиться натхнення приготувати щось із цього й собі. Отож, хто там збирається худнути, оздоровлювати себе і родину?

Добрий суп і без круп

Чи знаєте ви, що найдорожчий суп у світі — це суп iз ластів’ячих гнізд, який вважається делікатесом у Китаї, В’єтнамі та Малайзії? Власне, суп готується зi слини ластівок, якою вони скріплюють свої гнізда. За консистенцією він нагадує кисіль. Наразі ми такий не готуватимемо, бо наше завдання — легкі й прості, але водночас і смачні супи.

Приміром, легкий суп iз капусти броколі з вершками. Знадобиться капуста броколі — кілька суцвіть; картопля — 2-3 штуки середнього розміру; цибуля — чверть стандартної цибулинки; морква — 1 штука; вершки — 2 столові ложки; сіль і спеції — за смаком.

У каструлю з окропом кидаємо порізану дрібно цибулю, моркву кубиками. Варимо 5-7 хвилин. Додаємо порізану кубиками картоплю, сіль. Коли картопля буде майже готова, додаємо нашу броколі. Вона стане яскраво-зеленого кольору. Варимо ще хвилин п’ять. У готову страву додаємо вершки і спеції.

А коли зимове небо затягнуть кошлаті хмари, приготуйте яскравий морквяно-селеровий суп. Він зарядить вас енергією і корисними речовинами. Морква містить велику кількість бета-каротину , а імбир і селера славляться своїми очисними властивостями. Для його приготування потрібна цибулина, половина кореня селери, три середні морквини, 40 г вершкового масла, столова ложка оливкової олії, дві повні столові ложки подрібненого імбиру, столова ложка посіченого часнику, чайна ложка солі, половина чайної ложки меленого білого перцю, половина склянки густих вершків, два лаврових листочки, чотири столові ложки сметани, 6 склянок бульйону або окропу, зелень для заправки.

У каструлю покласти вершкове масло, влити оливкову олію. Як тільки масло розтане, покласти туди подрібнені цибулю і селеру. Тушкувати овочі, поки цибуля не стане прозорою, приблизно від 3 до 4 хвилин. Додати імбир і часник і варити ще приблизно півгодини. Додати подрібнену моркву і варити, помішуючи, поки морква не почне м’якшати, — хвилин 8. Додайте бульйон або, якщо хочете легший супчик, окріп, сіль, перець і лавровий лист та доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь. Варити суп, поки морква не стане м’якою, приблизно 20-25 хвилин. Вийняти лавровий лист iз супу і за допомогою блендера подрібнити моркву. Додати спеції і вершки. Подавати зі сметаною і свіжою зеленою цибулею.

І квасоля, й сочевиця

Як кажуть: гуляти то гуляти, у нашому випадку: легкі супи — значить легкі. Запишіть рецепт ще одного надзвичайно смачного дієтичного супу — мої подруги ним не нахваляться. Нам потрібно по 100 г цвітної капусти, броколі, квасолі спаржевої зеленої (всі овочі — заморожені, якщо нема свіжих), дві картоплини, вершки (ваша справа, скільки їх узяти, але чим більше — тим краще), 2 зубчики часнику, перець і сіль за смаком, два літри води.

Овочі вкинути в киплячий окріп ( не розморожуючи!). Відварити до м’якості, посолити за смаком, добре збити в блендері до стану пюре, тут уже хто якої густини любить, додати спеції, подрібнений часник, сіль і вершки. Все, насолоджуйтесь!

Аромат літнього городу запанує у вашій оселі одночасно з тим, як ви приготуєте квасолевий запашний суп. На 2 склянки квасолі знадобиться півтора літра води, корінь селери, 50 г вершкового масла, 4 зубці часнику, по півчайної ложки розмарину, орегано, базиліку, майорану і м’яти (трави сушені, а якщо маєте свіжі — то по гілочці кожної), гвоздики, білого і чорного перців і солі та 100 г твердого сиру. Квасолю намочити, краще на ніч. Потім відварити її з сіллю та двома зубцями часнику. Коли квасоля звариться, воду злити, часник видалити. Частину квасолі перетерти блендером. Після цього посмажити на маслі різану дрібною соломкою цибулю та селеру. Залити цілу квасолю чистою кип’яченою водою, додати смажену цибулю з селерою та варити 15 хвилин. Наприкінці приготування додати перетерту квасолю, трави, спеції. Суп подавати з тертим сиром.

Сочевиця — ще одна рослина, здатна замінити тваринний білок. Супи з нею — це цілий розділ корисного і смачного харчування. Можете переконатися, приготувавши суп із червоної сочевиці з зеленню.

Нам знадобиться: велика цибулина, 2 зубчики часнику, столова ложка олії, чайна ложка меленого кмину, столова ложка томатної пасти, 1 л води або овочевого бульйону, склянка червоної сочевиці, велика морквина, лимон, 2 столові ложки посіченої кінзи, перець чилі і сіль за смаком, оливкова олія, зелень.

Олію розігрійте на вогні в каструлі. Цибулю наріжте кубиками, трохи обсмажте її до м’якості. Додайте дрібно посічений часник, кумин і смажте ще кілька хвилин. Додайте томатну пасту, бульйон або воду, сочевицю і нарізану кубиками моркву і доведіть усе до кипіння. Варіть на маленькому вогні приблизно 30 хвилин, як тільки сочевиця буде готова — можна вимикати вогонь. Додайте вашу улюблену зелень і за допомогою блендера перетворіть суп на пюре бажаної консистенції, приправте соком лимона. Налийте суп у тарілку, прикрасьте зеленню, додайте оливкову олію і подавайте.

І трохи кльоцок

Дуже швидко готується овочевий суп із кльоцками — улюбленець багатьох супоманів. Картоплю (3 штуки) порізати кубиками і додати до окропу (бульйону). Поки вариться картопелька, на вершковому маслі обсмажити цибулю, потерту моркву. До овочевого бульйону додати жменьку рису, а вже потім, як рис та картопля будуть майже готові, — смажені овочі, можна додати ще й свіжої капусти. Далі робимо кльоцки: збиваємо яйце, трохи присолюємо і поступово, збиваючи далі, додаємо манну крупу, щоб маса була і не рідка, і не густезна. Додаємо кльоцки чайною ложечкою, коли наш суп буде майже готовий. За бажання такий суп можна зварити і на копчених реберцях. У тарілку додаємо сметанку і свіжу зелень.

Якщо ви не встигли спожити хліб і він почав черствіти, не викидайте його, а приготуйте просту і водночас дуже смачну страву — селянську юшку з житніми сухарями. Знадобиться 300 г сухарів із житнього хліба (можна використати і черстві житні скориночки), 1,5 л води, 50 г вершкового масла, 3 яйця, краще домашні, невелика цибулина, зелень петрушки і кропу, сіль і спеції за смаком.

Черствий житній хліб або вже готові сухарики нарізаємо дрібними шматочками, посипаємо дрібно посіченою свіжою зеленню і ріпчастою цибулею. Розігріваємо сковорідку і на вершковому маслі, постійно помішуючи, підсмажуємо сухарики з цибулькою та зеленню.

Тим часом збиваємо яйця, а в каструлі підігріваємо уже кип’ячену воду, доволимо її до кипіння, але не кип’ятимо, додаємо вибрані спеції (достатньо лише чорного і духмяного перцю) і сіль. Помалу яєчну суміш, помішуючи, вливаємо в суп. Стежимо, щоб вона не згорнулася! Додаємо наші сухарики. Перемішуємо ще раз і знімаємо каструлю з вогню. Подавайте на стіл відразу, щоб сухарики не розкисли, полийте сметаною, посипте зеленню.

Не лише з м’ясом

Із м’ясом також можна приготувати дієтичну легку першу страву. Ось, приміром, юшку з локшиною і куркою. Ідеально, звичайно, з домашньою куркою. Таким чином ви перетворите свій суп на своєрідний еліксир здоров’я. Отож приготуйте курку, цибулину, морквину, корінь і зелень петрушки, селеру, сіль. Для приготування локшини потрібно 300 г борошна, 2 яйця, сіль.

До киплячого посоленого овочевого бульйону (2 л) покладіть помиту молоду курку, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні до готовності. Курку вийміть, а бульйон поставте на край плити, щоб відстоявся, зніміть жир. Просійте борошно, зробіть у ньому заглиблення, вбийте яйця і замісіть туге тісто. Розкачайте дуже тоненько і покладіть на посипану борошном серветку, щоб підсохло. Тоді знову покладіть на дошку, посипте борошном, скрутіть у рулет і дрібно наріжте. Варіть у великій кількості підсоленої води, часто помішуючи. Через З-4 хвилини після того, як локшина спливе, відкиньте її на друшляк і облийте окропом. Покладіть локшину в тарілки зі шматочками вареної курки, залийте бульйоном і посипте нарізаною зеленню петрушки.

Шанувальники морепродуктів, цей рецепт — для вас: супчик iз плавленим сиром, креветками і сухариками — просто, швидко і неймовірно смачно! Спочатку приготуйте зажарку, подрібнивши цибулину і морквину і підсмаживши їх на суміші соняшникової олії і вершкового масла (усього — по дві ложки). В окріп (3 літри) покладіть порізану кубиками картоплю (4 штуки), далі додайте два потерті на крупну тертку плавлені сирки (є спеціальні до супу або з цибулею чи зеленню), перемішайте до повного розчинення сирків. А потім у каструлю вкиньте подрібнений корінь селери (200 г), корінець петрушки, кілька перчин горошком і очищені креветки (400 г). Варити 5 хвилин, а наприкінці вкинути зажарку, посолити і поперчити, довести до кипіння і подавати зі свіжою зеленню і сухариками.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>