Супершвабра сучасної Попелюшки

19.01.2016
Супершвабра сучасної Попелюшки

Джой (Дженніфер Лоуренс) — мати-одиначка з Лонг-Айленда, яка винайшла диво-швабру з механізмом самовіджиму. (з сайта ufd.ua.)

Кіноіндустрія продовжує продукувати затребувані в основному жіночою аудиторією історії про Попелюшок — добрих і розумних дівчат, яких постійно чи періодично гнобить частина рідних-близьких, але їм удається вирватися зi світу важкої праці за всіх і вся та перетворитися на принцес чи суперледі. Цього тижня на великі екрани в Україні виходить стрічка такого штибу «Джой». В основі цього американського комедійно-драматичного фільму режисера Девіда О. Расселла  — невигадана доля Джой Мангано, матері-одиначки з Лонг-Айленда, яка винайшла диво-швабру з механізмом самовіджиму.

Джой у фільмі — винахідниця з дитинства, відмінниця — має двох дітей; чоловіка, з яким розлучена, що живе в її будинку у підвалі; матір, яка роками дивиться один і той же телесеріал; батька, який у процесі пошуку ідеальної другої половинки повертається до доньки; заздрісну зведену сестру. Молода жінка і труби в будинку може полагодити, і під всіх домашніх зобов’язана підлаштовуватися. Лише бабуся Джой переконує здібну, але нещасливу онуку, що її життя зміниться на краще. І майже як у казці, місцями нереалістично, це стається: товар для домогосподарок, який вона конструює, перевершує рекорди продажів. Усупереч безвідповідальності ближніх, жадібності партнерів по бізнесу, які насправді виявляються конкурентами, і пихатості окремих суперпрофесіоналів.

Загалом легке кіно нагадує, що жінкам не варто бути тягловою силою для ближніх, розчинятися в їхніх надуманих проблемах. Кожен має право на самореалізацію, навіть якщо це стосується різних засобів для побуту: швабр або щіток для чищення одягу. Головну роль у фільмі зіграла Дженніфер Лоуренс. Батько Джой — неперевершений 72-річний Роберт де Ніро, який виглядає молодшим. Її чоловік — венесуельський красунчик Едгар Філіберто Рамірес Арельяно. Директор телеканалу, що займається телепродажами товарів, — не менш чарівний американський актор Купер Бредлі.