Жінка елегантного віку

15.01.2016
Жінка елегантного віку

Кохання захищає від старості.

Зовсім ні, говорить головний науковий співробітник відділу сексопатології й андрології ДУ «Інститут урології НАМН України» доктор медичних наук, професор Оксана Ромащенко. Адже сексуальні емоції сприяють позитивному сприйняттю світу і є дієвою профілактикою різноманітних захворювань.
Як акушер-гінеколог Оксана Ромащенко часто виступає з лекціями перед жінками так званого елегантного віку, роз’ясняючи, що фізіологічні зміни в жіночому організмі неминучі. Просто потрібно навчитися сприймати їх без песимізму, пам’ятаючи про можливість сексуальних емоцій у цьому віці.
Сьогодні Оксана Василівна в гостях в «УМ»:

Сексуальні емоції (особливий інтимний світ переживань кожної людини) у будь-якому віці є складовою якості життя. Останнім часом усе частіше фахівці, що займаються питаннями сексуальної медицини, відзначають, що збереження сексуальної привабливості, сексуального інтересу й сексуальних стосунків сприяють продовженню життєвої активності й профілактиці цілої низки соматичних проблем, які накопичуються з віком.

Саме з віком, мається на увазі період якісної гормональної перебудови в організмі, зміни можливі з боку різних органів і систем (серцево-судинної, нервової, кісткової, м’язової, сечостатевої й інших), що безсумнівно позначається на особливостях інтимних переживань і стосунків. Так, приміром, розвиток атрофічних змін iз боку урогенітального тракту спричиняє виникнення цілого каскаду сексуальних дисфункцiй у жінок зазначеної вікової групи. (Останнім часом прослідковується закономірність прояву урогенiтальних розладів у 50-55 років).

Ось найбільш часті сексологічні скарги у жінок, що вступили в елегантний вік зрілої п’ятірки:

* Недостатнє або знижене сексуальне бажання.

* Фізичні або психологічні труднощі з формуванням сексуального збудження.

* Утруднення досягнення оргазм.

* Дискомфорт і неприємні відчуття безпосередньо під час статевої близькості.

* Дискомфорт під час спілкування зі статевим партнером.

Як правило, хворобливі відчуття й дискомфорт під час статевої близькості проявляються через рік iз моменту настання менопаузи, набуваючи стабільностi через 2-3 роки, а в деяких жінок такі прояви спостерігаються набагато раніше. Згодом, у разі відсутності адекватних профілактичних дій, виникають хворобливі й часті сечовипускання, печіння й сухість із боку геніталій. Усі ці зміни поєднуються часто з іншими проявами якісної перебудови в усьому організмі. Безсумнівно, такі вікові перетворення в більшості жінок поєднуються зі станами розчарування, зниження самооцінки, дратівливості. Жінка не просто вступає в період накопичення негативних емоції, а й певним чином (у кожного свій сценарій) «вихлюпує» їх на близьку людину, що само по собі не може не позначитися на стосунках пари.

Урогенітальні розлади, як і будь-які інші порушення й зміни, що спостерігаються в цьому віці, можна ліквідувати за умови своєчасного проведення профілактичних і лікувальних заходів.

Залежно від ступеня прояву вікових змін, застосовують різні підходи до їхнього усунення.

На першому етапі, наприклад, рекомендується немедикаментозне лікування: загальні оздоровчі процедури, вітамінотерапія, заспокійливі препарати. На другому етапі — медикаментозна негормональна терапія. І третій етап — використання замісної гормональної терапії.

Багато жінок з острахом сприймають можливості замісної гормональної терапії. Навіть деякі лікарі через свою обмеженість у сприйнятті сучасної наукової інформації та знань у цій галузі не завжди призначають необхідну терапію із включенням гормональних препаратів, рекомендованих Міжнародним товариством менопаузи (МОМ).

Однак своєчасне проведення профілактичних заходів або призначення необхідного лікування з урахуванням індивідуальних особливостей кожної жінки в період вікових змін дозволить, зокрема, запобігти або зменшити ступінь вегетосудинних порушень із усуненням припливів, зберегти фізичну й розумову працездатність, запобігти урогенiтальним розладам, остеопорозу, серцево-судинним захворюванням, зберегти привабливість і продовжити життєву активність.

При цьому слід пам’ятати, що існує так зване «терапевтичне вікно» — часовий інтервал (протягом 10 років з моменту настання менопаузи), коли така терапія може бути призначена. Після закінчення 10 років можуть виникати певні ризики використання відповідного лікування. У кожному разі, лікування можливе після проведення необхідного обстеження в акушера-гінеколога із включенням:

— гінекологічного й ультрасонографічного дослідження органів малого таза,

— мамографії,

— цитологічного дослідження епітеліальних клітин цервікального каналу,

— оцінки стану системи згортання крові.

Існує перелік захворювань і станів, коли призначення замісної гормональної терапії не може бути показаним:

— рак молочної залози,

— кровотечі зі статевих шляхів нез’ясованого походження,

— тромбоемболія (у поточнім півріччі),

— гостра печінкова й ниркова недостатність.

Під час публічних лекцій мене часто запитують: чи всім потрібна гормональна терапія? Зазвичай я намагаюся пояснити й виділити значимість профілактичних дій, у тому числі з використанням замісної гормональної терапії, спрямованих на збереження соматичного й гінекологічного благополуччя й життєвої активності жінок в елегантному віці. Спрогнозувати їх і попередити можливі зміни з боку різних органів і систем у період гормональної вікової перебудови — важливе завдання лікаря акушера-гінеколога.

Збереження сексуального комфорту пари надто важливо в будь-якому віці, особливо в зрілому, з урахуванням якісної перебудови в організмі жінки. Адже саме на цьому етапі життя визначено цінності, сформовано сімейні традиції, особистий простір пари зі своїми законами й особливостями. Психологи стверджують, що в цьому випадку не слід соромитися свого тіла, своєї сивини, зморшок. Адже люди, що прожили разом довге життя, що розділили переживання й радості, стають рідними. Відвертість і щирість у всьому, розуміння з півслова. У літньому віці життя не закінчується. Воно просто протікає в трохи іншому вимірі. Але в ньому теж завжди є місце для яскравих і глибоких емоцій.

ОПТИМІСТИЧНА СТАТИСТИКА

Проведені дослідження свідчать, що 47% заміжніх жінок у віці від 66 до 71 року й 29% подружніх пар старших 78 років залишаються сексуально активними.

 

ДОВІДКА «УМ»

Менопауза — період, коли менструальні кровотечі припиняються. Після 12 місяців відсутності менструації констатують настання менопаузи.

Останнім часом в українських жінок менопауза настає в 48-49 років. У розвинених країнах Європи — в 52-53 роки.

У жінок країн Латинської Америки — в 55-56 років, у Японії — 56-57 років. (Останні показники медики пов’язують із особливою системою харчування й оптимістичним сприйняттям світу).

 

ЦИТАТИ

Глорія Свенсон, зірка Голлівуду:

«Чоловіки думають, що з настанням менопаузи в їхньої подруги романтичні стосунки відразу закінчуються. Повна маячня! Навпаки, тільки тепер ми перестаємо боятися завагітніти й цілком віддаємося почуттю».

Коко Шанель, дизайнер:

«Старість не захищає від кохання. Але кохання захищає від старості в усіх її проявах».

 

ПОРАДИ

Щоб виглядати більш сексуальною і привабливою, жінки елегантного віку повинні більше уваги приділяти своїй шкірі і волоссю. Ось деякі поради від Оксани Ромащенко.

— Змішайте білок з 2 чайними ложками меду й нанесіть маску на обличчя на 25 хвилин. Змийте маску теплою кип’яченою водою, після цього нанесіть на шкіру зволожувальний крем.

— Розведіть столову ложку пшеничного борошна зi свіжим міцним зеленим чаєм до консистенції сметани. Додайте жовток, перемішайте й нанесіть на обличчя на 20 хвилин. Після цього змийте маску теплою кип’яченою водою й нанесіть на шкіру зволожувальний крем.

Важливо, як зазначає лікар, використовувати косметику, що спеціально адаптована до гормональної перебудови в організмі жінки. При цьому важливо пам’ятати про загальновідомі правила макіяжу для жінок елегантного віку. Ось деякі з них.

— Необхідно позбавитися від темних кіл під очима за допомогою коректора. Оптимальним відтінком для маскування блакитного мережива судин є коректор жовтого кольору.

— Обов’язково використовуйте туш для вій і тонку підводку для краю верхньої повіки. Найбільш чітко виглядають вії, пофарбовані у чорний колір. А от чорна підводка може зробити обличчя вульгарним. Отже, спробуйте скористатися коричневою.

— Для макіяжу губ неприпустимо використовувати темні тони. Насичений червоний або коричневий колір губної помади візуально зменшує губи і підкреслює зморшки навколо них. Натомість ніжно-рожевий або абрикосовий тон освіжає обличчя.

— Щоб освіжити обличчя, використовуйте рум’яна. Але при цьому важливо підібрати найбільш природний колір, що відповідає натуральному рум’янцю шкіри. Перед нанесенням рум’ян необхідно посміхнутися: щоки при цьому піднімаються, під скулою виникає невелика западинка. За допомогою великого пензлика необхідно нанести трохи рум’ян уздовж цієї западинки, рівномірно розтушовуючи, а на завершення нанести трохи фарби безпосередньо на щоки.

— Максимум уваги шкірі рук. Руки завжди виказують справжній вік жінки. Тому інтенсивно застосовуйте зволожувальний крем. А для манікюра використовуйте лаки класичного червоного або рожевого відтінку: вони мають освіжаючий ефект. Можна взяти приклад з актриси Джулії Робертс, яка зберігає ніжну шкіру рук за допомогою ванночок з оливкового масла.

— І пам’ятайте про запах. Відомо, що аромати можуть коректувати вік жінки. Наприклад, запах рожевого грейпфруту робить жінку молодшою на 6-7 років.