НОВИНИ ПЛЮС

15.01.2016

Порошенко — про головні досягнення 2015 року

Підсумкова прес-конференція Президента України Петра Порошенка була присвячена підсумкам року, що минув, і головним сподіванням на цей рік. Головним досягненням 2015 року Петро Порошенко назвав те, що Україна вистояла. «Якщо на початку 2015-го перед нами стояло питання — вижити, то на початку цього року перед Україною вже стоїть завдання: як стати успішною державою», — зазначив Президент.

Серед інших успіхів Петро Порошенко назвав подальшу міжнародну підтримку і, зокрема, збереження західних санкцій щодо Росії, які призводять до поглиблення економічної кризи РФ; забезпечення енергетичної незалежності від Росії, оскільки нині Україна від Європи закуповує удвічі більше газу, ніж від Москви; скорочення соціального внеску із 40% до 20%, що стимулюватиме роботодавців до підвищення «білих» зарплат; збільшення доходів місцевих бюджетів на 40% завдяки децентралізації; створення нових правоохоронних органів та інші моменти.

Що ж до планів, то першим на порядку денному, за словами Петра Порошенка, стоїть повернення України на Донбас, а після цього — боротьба за повернення Криму. Як і раніше, в цьому Україна в першу чергу покладається на політико-дипломатичні та міжнародно-правові важелі. Причому в питанні Криму можливе застосування Женевського формату із залученням країн-підписантів Будапештського меморандуму, США та інших авторитетних держав. Серед інших, Петро Порошенко пообіцяв кадрові зміни в Кабміні, введення в дію безвізового режиму з країнами ЄС, посилення боротьби з корупцією, зменшення рівня інфляції, мільярдні інвестиції в економіку, завершення конституційної реформи в питанні судової системи і скасування недоторканності суддів.

Також Президент анонсував збільшення матеріальної підтримки військовослужбовців від 7 тисяч гривень (хоча й додав, що скасування призову не буде, оскільки всі юнаки мають пройти елементарну військову підготовку), відновлення гуманітарних місій на Донбасі, які займаються пошуком зниклих безвісти.

Царьов шукає господаря – можливо, ним стане КПРФ

Колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів і відомий сепаратист Олег Царьов веде переговори з КПРФ про свою участь у виборах до Держдуми Росії. Про це повідомляє «Газета.ru» з посиланням на власні джерела. За словами співрозмовника видання в КПРФ, консультації про участь Царьова у виборчій кампанії під егідою партії йдуть уже кілька місяців. Для сепаратиста обрання в Держдуму — це шанс продовжити публічну кар’єру. «Ідея народилася в той момент, коли стало зрозуміло, що проект парламенту «Новоросія» заморожений, а в Україну Царьову повернення немає. Тоді й постало питання про те, що йому робити в російській політиці», — розповіло джерело. Ще один співрозмовник видання в КПРФ каже, що «є десятки осіб», щодо яких партія розмірковує, чи висувати їх на вибори, не переводячи питання в практичну площину. Інше джерело видання, близьке до адміністрації російського президента, стверджує, що можливість висунення Царьова від компартії обговорювалася на зустрічі Геннадія Зюганова і Володимира Путіна наприкінці грудня. Однак однозначної відповіді лідер КПРФ не отримав: «Йому повідомили, що стосовно Царьова існують й інші плани». В результаті ситуація поки що залишилася невизначеною. Варто зазначити, що для висунення в російський парламент Царьову потрібно мати громадянство РФ. Сам сепаратист відмовився від будь-яких коментарів.

Верховна Рада застрахувала свої автівки у росіян

Автобаза Управління справами апарату Верховної Ради України за результатами тендеру застрахувала свої автомобілі на 113 тисяч гривень, уклавши контракт з російською фірмою. Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель».  

На 2016 рік застрахували 169 транспортних засобів. На 2015 рік парламентська автобаза страхувала 171 автомобіль. За рік зі списку зникли три автобуси ЛАЗ 2006 року випуску і Toyota Highlander 2011 року. Замість них з’явилися Toyota Land Cruiser 200 (2015 р.) і Toyota Land Cruiser 100 (2003 р.). Примітно, що в оновленому списку застрахованих авто броньовика Гройсмана немає: або він зник за два останні місяці, або записаний на когось іншого. Підприємство «Просто-Страхування», у якому парламентарії застрахували машини, записано на кіпрську компанію «Астров Лімітед», директором є Ігор Крашенинников. Донедавна пакет iз 25% акцій цієї компанії був у київського дочірнього підприємства «РЕСО-Інтер». Його кінцевими бенефіціарами є Сергій і Микола Саркісови — президент та віце-президент російської компанії «РЕСО-Гарантія». Саркісови входять до списку 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes.