У грудях вогонь палає...

13.01.2016
У грудях вогонь палає...

Лікування бронхіту неодмінно узгодьте з фахівцем. (з сайта vnews.agency.)

Курці ризикують більше

Узимку люди частіше звертаються до лікарів зі скаргами на біль у бронхах і кашель. Так себе проявляє бронхіт — запалення слизової оболонки стінок бронхів, що часто виникає як ускладнення гострого респіраторного захворювання і грипу. Запалюючись, бронхи набрякають, виділяють велику кількість слизу, яка порушує циркуляцію повітря до легенів і в зворотному напрямку.

Запалення зазвичай провокують віруси (ті, що викликають ГРЗ, грип) або вторинна бактеріальна інфекція (інфекційний бронхіт). Як стверджують лікарі, розвитку недуги також сприяють різні подразнюючі речовини — токсичні хімікати, пил, аміак (його, до речі, часто застосовують у мийних засобах), дим, у тому числі тютюновий. Тому бронхіт — професійне захворювання металургів, людей, які працюють на укладанні асфальту, в задимлених приміщеннях, на текстильному виробництві.

— Часто на бронхіт скаржаться люди, які мають інші захворювання легень (скажімо, астму), а також ті, хто страждають від хронічного гаймориту (синуситу), — розповідає столичний лікар–терапевт Олена Наталич. — На розвиток недуги впливає генетична схильність: якщо в когось із близьких родичів був хронічний бронхіт, то існує ризик того, що ця недуга розвинеться і у вас.

За словами лікаря, бронхіт зазвичай протікає неважко, якщо вчасно призначити необхідну терапію. Щоправда, у літніх людей, курців і пацієнтів, які мають хронічні захворювання серця та легень, ця недуга може стати серйозною проблемою.

І навіть не здогадуються про недугу...

Бронхіт починається iз симптомів, які нагадують звичайну застуду. «З’являються слабкість, дискомфорт у горлі, кашель. Спершу кашель сухий, пізніше — вологий, — говорить Олена Наталич. — При цьому відкашлюється біле, жовте, зеленкувате мокротиння. У більш складних випадках може підвищуватися температура. Якщо симптоми зберігаються і навіть посилюються, хворому слід зробити рентгенологічне дослідження грудної клітки, аби переконатися, що немає запалення легень. Адже пневмонія — це серйозне ускладнення недуги».

Кашель, який триває кілька місяців поспіль, може означати, що в людини розвинувся хронічний бронхіт. «Насправді багато людей навіть не здогадуються, що мають цю недугу, — застерігає лікар. — Хронічний бронхіт розвивається при тривалому вдиханні подразнюючих речовин, скажімо, сигаретного диму. Тому куріння найчастіше є причиною хронічного бронхіту».

Тримайте ноги в теплі

При гострому бронхіті кашель виникає через запалення дихальних шляхів. А при хронічній формі недуги слизова оболонка бронхів виробляє більше мокротиння, що і викликає кашель, зауважує лікар. І якщо дія подразнюючих речовин є тривалою, стан хворого тільки погіршиться. «У такому випадку може розвинутися емфізема. Це означає, що хворому стає важко дихати при будь–якому фізичному зусиллі, — пояснює лікар. — Бронхіт та емфізема можуть бути самостійними захворюваннями, та найчастіше вони супроводжують одне одного».

Хронічний бронхіт, за словами лікаря, можна приборкати, однак недуга може нагадувати про себе раптовими загостреннями.

— Насамперед «ліквідуйте» причини, які провокують недугу, — радить фахівець. — Якщо курите — відмовтеся від цієї шкідливої звички. І не лише на період лікування (адже це не вирішить проблеми), а назавжди. Якщо причиною хвороби є умови праці (ви змушені вдихати шкідливі випари), то найкращий вихід — змінити роботу.

І майте на увазі: бронхіт — серйозне захворювання, тому не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар за допомогою спеціальних обстежень зможе визначити точний діагноз і призначити доцільну терапію. Якщо в людини гострий бронхіт, лікар порекомендує постільний режим, пити більше рідини. Зазвичай хворому призначають жарознижувальні та знеболювальні препарати. «Якщо під час кашлю виділяється жовта чи зеленувата мокрота, а температура тіла висока і тримається довго, може йтися про гострий бактеріальний бронхіт, — каже Олена Наталич. — У такому разі зарадить лише терапія антибіотиками. Водночас важливо призначити допоміжне лікування: інгаляції, гаряче молоко з содою, медом чи маслом какао».

Пам’ятайте, що навіть допоміжні лікувальні заходи має призначати фахівець. Слід підбирати лікування залежно від стану здоров’я пацієнта. Скажімо, інгаляції — дієвий засіб при бронхіті, але вони протипоказані при серцево–судинній недостатності, тромбозі, порушенні ритму серця.

Профілактика бронхіту — це насамперед попередження застуди та грипу. Лікарі радять зміцнювати імунітет: регулярно займатися спортом, дотримуватися правил здорового харчування (вживати якісні та корисні продукти), достатню кількість часу гуляти на свіжому повітрі. Не забувайте провітрювати оселю і робоче місце, а в сезон загострення застудних хвороб і грипу влаштовуйте вітамінотерапію. Уникайте переохолодження, стежте, щоб ноги були в сухому і теплому взутті.