В упряжці Санта Клауса

29.12.2015

Маленьким глядачам компанія «Арт Медіа» пропонує до 10 січня у столичних кінотеатрах «Жовтень» та «Київ» переглянути кілька фільмів новорічної тематики, які демонструвалися впродовж року, що минає. Таким дитячим кінематографічним підсумком року став «Фестиваль європейського кіно. Новорічна колекція» в рамках Восьмого МКФ «Крила».

«Ми впродовж року проводимо Міжнародний кінематографічний фестиваль «Крила»: продумуємо тематичні блоки, закуповуємо фільми. А тут просто вирішили зібрати стрічки новорічної тематики, які демонстрували впродовж року і показати дітям на свята. Спеціально не організовували нічого, якщо діти прийдуть — ми будемо раді», — ділиться з «УМ» директор «Арт Медіа» Юрій Черниш.

Програма «спеціально не організованого фестивалю» включає шість європейських фільмів, які варті того, аби їх подивитися з дітьми. Анімаційні та ігрові стрічки демонструються мовою оригіналу з українським закадровим перекладом. Аудиторія всіх картин, як зазначають організатори, — «нуль плюс».

Скажімо, у мультику «Маленький брат — великі пригоди» режисери Карі Юуусонен та Юрген Лердам розказують про пригоди веселого і відважного оленяти Ніко, яке мріє, як і його легендарний батько, стати літаючим оленем в упряжці Санта Клауса. Фінська стрічка починається з того, що на Різдво оленятко зі своїми друзями білкою Джуліусом, ласкою Вілма і зведеним братиком Джонні, з нетерпінням чекає на Санту. Але той потрапляє в неймовірну історію, і малеча, звісно, не залишається осторонь.

Ще один мультфільм із Фінляндії має назву «Секретна місія Санти» режисера Антті Хайкала. У цій пригодницькій стрічці йдеться про те, як юний Йотен випадково стає причетним до викрадення чарівного кристала Санта Клауса, який дозволяв одночасно привітати з Різдвом всіх дітей у світі. Зрозумівши свою помилку, хлопець намагається виправити ситуацію.

А з Нідерландів до України приїхав пригодницький фільм «Таємниця лікаря іграшок» від режисера Аніти Рессембрінг. Він створений для тих, хто любить детективні сюжети, адже головні герої Меєс та Катя розслідують таємницю дивного лікаря іграшок, який намагається зірвати свято Миколая. Чи вдасться їм вчасно викрити небезпечного лікаря і чи завітає на вечірку Святий Миколай — це стане основною інтригою. Стрічка здобула нагороду Rembrandt Awards 2013 в номінації «Кращий дитячий фільм».

Пригодницький фільм «Бенні Стаут» режисера Йохана Нійєнхейса також родом із Нідерландів. Сінт-Ніколас, тобто голландський Дід Мороз, везе подарунки із Іспанії. Безстрашний і пустотливий Бенні Стаут мріє отримати блискучий новий автомобіль із педаллю, який він бачив у вітрині іграшкового магазину, а також щоб на Різдво повернувся тато із заробітків в Іспанії. Щоб дістатися до батька, малий планує потрапити до мішка з подарунками для неслухняних хлопчиків, який мають відправити назад, до Іспанії. Бенні таємно пише своє ім’я до Великої книги Різдва.

Фільм, створений Петером Флінтом та Гітою Нербю в Данії за казкою Ганса Христіана Андерсена, має назву «Дикі лебеді». Король, зла мачуха, добра сестра та брати-лебеді, і, звісно, прекрасний принц — все у дусі відомої казки. Художником по костюмах, сценографом, сценаристом та актрисою у фільмі виступила Її Величність Королева Данії Маргрете II.

А шостим фільмом фестивалю стала норвезька казка «Подорож до різдвяної зірки» Нільса Гьоупа про хоробру маленьку дівчинку Соню, яка вирушає в небезпечну подорож, щоб знайти Різдвяну зірку, звільнити королівство від закляття і повернути давно зниклу принцесу. На неї чекають перешкоди та чарівні пригоди у норвезькому лісі.