Що написано вугіллям

22.12.2015
Що написано вугіллям

Спомин про кіборга.

Перші картини про війну в учителя історії та художника Володимира Кравчука з’явились після смерті його учня, «кіборга» Віталія Гасюка, в якого педагог був класним керівником. Ці роботи — ікони на ящиках з-під патронів та графічне зображення війни на сході — загалом близько сорока творів, митець представив на виставці «Вівтар мужності» в альма-матер — Вінницькому педуніверситеті імені Коцюбинського.

Розписувати ящики від патронів Володимиру Кравчуку запропонували волонтери. Вони й привозять художнику нестандартні полотна із зони АТО. Свої роботи митець дарує школам, продає на благодійних аукціонах та роздає волонтерам.

«Такі речі писати руками не можна, — переконаний автор картин, — лише серцем. Усі ціннісні моменти набагато гостріше відчуваються саме на війні. Щодо полотен, то я вирішив, що це ж реально — переробити «мечі на орала» й дати друге життя тому, що вже відслужило своє на війні».

На відкриття виставки завітали студенти вишу, друзі, однокурсники, викладачі та гості з Донецького університету. Останні подарували вчителю історії книгу «Донбас — арена війни», що написана викладачами та студентами вінницького ДонНУ.

Усі образи Володимирових картин збірні. Для їх зображення автор вибрав сірий папір та вугілля, бо, як сам каже, «війна не буває кольоровою».

Виставка «Вівтар мужності» триватиме до кінця січня.