Панель управління

22.12.2015
Панель управління

Голова правління ОСББ Анатолій Лисенко мріє ось такими сонячними панелями заставити весь дах будинку, аби стати незалежним від монополістів. (автора.)

У 14-поверхівці, що на вулиці Великотирновській, 25/2 (корпус 1), на даху з’явилася технічна обновка — шість сонячних панелей. П’ять років тому було створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. «А до цього все було, як у всіх: дах протікав — і нікому не було ніякого діла, діряві комунікації десятиліттями не мінялися. При цьому ЖЕК щомісяця справно збирав кошти. Куди, навіщо — таємниця, покрита темрявою. Якби наш будинок іще років 20 був без господаря, його навряд чи вдалося б відновити. Мешканці ж мислили таким чином: ну як же ми, мовляв, житимемо без ЖЕКу? — розповідає голова правління ОСББ «Громада-2010» Анатолій Лисенко. — А зараз люди вже навряд чи захочуть повернутися до того, що було раніше. Ми зробили елементарні підрахунки: за місяць мешканці 80 квартир сплачували ЖЕКу приблизно по 50 гривень — отже, загалом 4 тисячі! 4 тисячі множимо на 12 місяців — виявилося, що за ці кошти вже можна щось робити! От зараз ви стоїте на даху, який ми повністю перекрили. Тут було встановлено всілякі антени «Укртелекому», «Волі», «Тріолану» тощо — ми їх демонтували, щоб нічого не руйнувало покриття».

Приз — сонячні панелі

Потім капітально відремонтували ліфт — не лише поміняли канати, редуктор, а й обладнали його системою диспетчеризації та індивідуального доступу. Далі взялися за комунікації — ліквідували не лише аварійні ділянки трубопроводів, а й замінили близько 150 запірних кранів. Раніше підвал був у такому стані, що туди можна було хіба що запливти. Зараз там сухо, все сміття, що його захаращувало, вигребли. Усе це, за словами Анатолія Лисенка, реально зробити, якщо названі вище суми коштів осідають не в ЖЕКові, а лишаються в ОСББ.

«Я вам більше скажу: ми почали навіть із меншого, аніж встановлений ЖЕКом, тарифу, — уточнює він, — і тільки зараз, у зв’язку зі значним підвищенням ціни на електроенергію, змушені були дещо підняти його. До речі, рішення про підвищення тарифу приймають самі ж мешканці. Відповідно, їх не дивує, чому замість 59 гривень вони стали платити 69».

Коли навесні лідер Відкритої громадської платформи «Нова Полтава» Лев Жиденко оголосив про «Толоку», покликану силами громади навести лад у своїх дворах, мешканці 14-поверхівки, що на вулиці Великотирновській, 25/2 (корпус 1), відгукнулися на цю ідею, окультурили прибудинкову територію і стали кращими в номінації «Найініціативніша команда». Згідно з умовами «Толоки», на переможців чекали понад 10 досить серйозних призів (скажімо, утеплення будинку, заміна вікон на пластикові у під’їзді тощо). До речі, призи можна було ще й вибирати. І оскільки 14-поверхівка, про яку йдеться, найбільше залежить від електроенергії (до неї навіть газ не підведений), її мешканці одноголосно вибрали сонячні панелі.

«За освітлення місць загального користування доводиться викладати 1 600 гривень за місяць — це основна затратна частина в тарифі, — пояснює Анатолій Олександрович. — До того ж нам обіцяють, що електроенергія й надалі дорожчатиме. І недаремно в цивілізованих країнах масово відбувається перехід на «зелену» енергетику».

Шiсть сонячних панелей, установлених полтавською фірмою на даху 14-поверхівки, акумулюють сонячне світло. У такий спосіб за світловий день відбувається накопичення енергії на акумуляторах. За рахунок цієї енергії й покривається освітлення місць загального користування. На кожному поверсі встановили по 4 датчики, що реагують на рух. Тож електричні лампочки (до речі, поміняні на світлодіодні) горять тепер лише тоді, коли потрібно, тобто автоматично вмикаються, коли в коридорі з’являється людина.

«Думаю, споживання електроенергії має зменшитися, принаймні вдвічі, — пророкує Анатолій Лисенко. — А якщо замість 1600 гривень платитимемо за неї 800, то в нас з’являться кошти на інші витрати. А отже, надалі не буде потреби піднімати тариф».

Мрія очільника ОСББ — стати незалежним від монополістів

Тепер планують установити лічильник електроенергії в ліфті, аби дізнатися, скільки її тут витрачається й що можна зробити, аби й на цьому відрізку вийти на реальну економію. А загалом мрія Анатолія Лисенка така: стати повністю незалежним від монополістів.

«Якщо в нас буде значно більше ось таких сонячних панелей, що дозволить накопичувати достатню кількість енергії, ми зможемо встановити в будинку електричний котел, що нагріватиме воду й продукуватиме теплову енергію для обігріву квартир, — ділиться Анатолій Олександрович. — Тоді нам потрібна буде тільки холодна вода і ми не платитимемо комунальному підприємству «Полтаватеплоенерго» непомірну плату за опалення, що дасть змогу відмовитися й від державної субсидії, бо це, врешті-решт, принизливо. Щоб втілити в життя мою мрію, потрібно увесь дах (його загальна площа — понад 500 кв. м.) заставити ось такими сонячними панелями. Звісно, це дороге задоволення. Проте, якщо мешканці будинку зрозуміють, що в результаті вони сплачуватимуть за комунальні послуги такі низькі суми (скажімо, не 80 відсотків від зарплати, а лише 10), яких у місті ніхто не сплачує, переконаний, вони підуть на певні витрати. Таким чином, ми потихеньку підходимо до того, що якщо монополіст «Полтаватеплоенерго» встановить немислиму ціну на теплову енергію, ми в майбутньому зможемо відмовитися й від його послуг. От для чого потрібне ОСББ — воно дає можливість стати незалежним. І чим раніше мешканці багатоквартирних будинків це зрозуміють, тим для них краще».

— Мешканці вашого будинку взяли участь у «Толоці»?

— Так. Ми проявили креативність (відремонтували ґанок, розмалювали вхід до будинку, сплели тинок із лози — у результаті стало дещо затишніше у дворі), розраховуємо й цього разу на приз, — висловив сподівання голова правління ОСББ. — До речі, громадська платформа продовжує працювати — це не просто передвиборчий проект, як дехто думав. У вихідний я зустрічаюся там із людьми й розповідаю їм про переваги ОСББ. Останнім часом це цікавить дуже багатьох. Особливо після появи Закону України «Про особливості права власності в багатоквартирних будинках». Часу на те, аби визначитися, мешканцям багатоповерхівок відведено дуже мало — навіть менше року. Якщо ви не створите ОСББ, то прийде якийсь дядько «зліва» й управлятиме вашим будинком. Ми не захотіли, аби нами хтось управляв. Льва Жиденка містяни не обрали мером, хоч, думаю, рано чи пізно вони оцінять його зусилля. Мушу зауважити, що досі жоден чиновник нічим не допоміг нашому ОСББ (і навіщо тоді нам влада?), а цей чоловік пообіцяв і зробив — за це його поважаю. І якщо в нашому будинку буде порядок, і в сусідньому, бо там теж створено ОСББ, то і в місті стане більше порядку. Якщо ж житло лишатиметься нічиїм, то й надалі матимемо брудні обдерті під’їзди, залиті водою підвали, діряві комунікації…