Потанцюймо для здоров’я!

16.12.2015
Потанцюймо для здоров’я!

Помірні заняття спортом покращують метаболізм. (з сайта allavon.ru.)

Метаболізм — обмін речовин в організмі — безпосередньо впливає не тільки на фігуру, а й на стан і якість здоров’я. Від нього залежить, як часто людина втомлюється, як швидко й ефективно організм долає недугу — у разі проблеми. А також чи загрожують зайві кілограми і целюлiт. Якщо обмін речовин ослаблений, то незабаром це позначиться і на зовнішності, і на самопочутті. Як його покращити?

— Прохолодне пиття — добрий стимул для організму. Чотири-п’ять склянок води на день спалюють калорії без додаткових зусиль, — говорить столичний лікар-терапевт Ольга Наталич. — Крім того, велике значення має сніданок. Повноцінна ранкова трапеза — важлива річ. Саме ситний сніданок змушує організм остаточно прокинутися і почати працювати на повну силу.

Що більш повноцінний сніданок (за калорійністю, поживністю), то з меншим апетитом людина накидається згодом на обід і вечерю, а помірність у їжі сприятиме добрій фізичній формі.

Ефективно впливають на метаболізм спеції. Столова ложка червоного перцю, як стверджують лікарі-дієтологи, підвищує швидкість метаболічних процесів на 25 відсотків. Це дуже добрий показник. Звісно, зловживати гострими приправами не варто, аби не спровокувати проблеми шлунково-кишкової системи. Проте одна приправлена спеціями страва в день не зашкодить.

Чудовий рецепт для налагодження метаболізму — грейпфрут. Він спалює калорії, понижуючи рівень інсуліну в крові. Також добрий стимул для обміну речовин — білки. Не забувайте включати у меню рибу, нежирну курку, тушковану квасолю, сир.

— Зелений чай — визнаний антиоксидант, який прискорює обмін речовин. Крім того, має термогенну (зігріваючу) здатність, — зауважує лікар. — Це можна пояснити тим, що, коли тіло сильно розігрівається, метаболізм дає правильну команду організму і калорії «згорають». А кофеїн, який міститься в чаєві, збільшує кількість серцевих скорочень, що також покращує обмін речовин.

І, звісно, пам’ятайте про фізичні навантаження. Біг, плавання, танці, просто ранкова зарядка — прекрасний стимул для організму «мобілізувати метаболізм». У стані спокою організм спалює мало калорій, а в’ялі м’язи повільно засвоюють поживні речовини. Якщо тіло дрябле, воно не в змозі справитися з усією кількістю спожитої їжі. А незасвоєна їжа іде в «депо», тобто в жир, який «осідає» на талії.